Elhúzódhatnak a forró, száraz és az esős időszakok az északi féltekén

Ausztrália, kánikula
Melbourne, 2018. december 27. Nyújtózkodó férfi a melbourne-i Altona mólón 2018. december 27-én hajnalban. Nyugat-Ausztráliában 49 Celsius-fokos előrejelzést adtak ki erre a napra, és a figyelmeztetések szerint a pusztító hőség komoly egészségügyi veszélyeket rejt magában, valamint tüzeket is okozhat. MTI/EPA/AAP/David Crosling
Vágólapra másolva!
Elhúzódnak a forró, száraz és az esős időszakok is az északi féltekén, ha a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal meghaladja az iparosodás előtti szintet - figyelmeztet a legújabb klímatanulmány, amely a Nature Climate Change című szakfolyóiratban jelent meg hétfőn.
Vágólapra másolva!

A forró periódusok veszélye az átlagosnál is nagyobb lesz

A Climate Analytics és a Humboldt Egyetem kutatócsoportja szerint az északi féltekén 4 százalékkal emelkedik a két hétnél hosszabb kánikulák valószínűsége egy 2 Celsius-fokkal melegebb világban, a forró periódusok veszélye az átlagosnál is nagyobb lesz Európa középső részén, Észak-Amerika keleti részén és Észak-Ázsiában.

Tovább emelkedhet a hőmérséklet, ha nem változtatunk Forrás: MTI/EPA/AAP/David Crosling

Hasonló mértékben nő az egyszerre forró és száraz periódusok valószínűsége, de egyes régiókban kiugró mértékben megnőhet ezek veszélye,

Észak-Amerikában például akár 20 százalékkal is.

Növekedik a súlyos áradások veszélye

A hét egymást követő esős, jelentős csapadékkal járó napok valószínűsége 26 százalékkal emelkedik 2 fokos felmelegedés hatására, növelve a súlyos áradások veszélyét.

Súlyos áradásokkal is számolni kell Forrás: AFP/Ted Ajibe

– mondta Carl-Friedrich Schleussner, a kutatás vezetője.

(MTI, Nature Climate Change)