Biztosítani kell a felsőoktatásba lépők tehetségének kibontakozását

Vágólapra másolva!
Biztosítanunk kell, hogy a felsőoktatásba lépve a fiatalok ki tudják bontakoztatni a tehetségüket és meg tudják élni a kíváncsiságukat az oktatási rendszerben - mondta Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) innovációért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten. Az államtitkár a 3. Tudományok Fővárosa fesztiválon, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi campusán mondott köszöntőt. 
Vágólapra másolva!

A helyettes államtitkár köszöntőjében Szent-Györgyi Albert és a C-vitamin felfedezésének történetét felidézve mutatott rá a véletlen és az emberi kíváncsiság találkozásának fontosságára.

- fogalmazott az Eötvös Loránd Tudományegyetem lágymányosi campusán tartott eseményen.

Gulyás Tibor szerint különösen fontos, hogy a rendezvény fókuszában álló STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) tudományterületek megfelelő figyelmet kapjanak, amelyekre a magyar kormány különösen nagy hangsúlyt fektet az elmúlt években.

- mutatott rá a helyettes államtitkár, megjegyezve, hogy jövőre 25 százalékkal fogják emelni a területre biztosított forrásokat.

Gulyás Tibor szerint nem szabad elfelejteni, hogy a rendszer akkor tud élni, ha a benne lévő szereplők maguk tesznek annak érdekében, hogy például ilyen rendezvények révén népszerűsítsék és megismertessék az emberekkel az egyes tudományterületeket.

- fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes köszöntőjében elmondta,

a főváros vezetése azon dolgozik, hogy Budapest minél élhetőbb város legyen mindenki számára.

Hozzátette, ezt a célt szolgálja azoknak a tudomány adta lehetőségeknek az igénybe vétele, amelyek mind hozzá járulnak ahhoz, hogy az életminőség a lehető legjobb legyen.

A főpolgármester-helyettes szerint fontos, hogy Budapest ne csupán élhető város, hanem elsősorban otthona legyen az itt élőknek, és otthont jelentsen számukra abból a szempontból is, hogy a munkájukat is meg tudják itt találni.

A Tudományok Fővárosa rendezvényen lehetőség van megismerkedni olyan területekkel, amelyek a későbbiekben a pályaválasztásban is tudnak segíteni a fiataloknak,

akik aztán olyan módon tudják magukat képezni, hogy a megszerzett hasznos tudást Budapesten, a főváros és az egész ország szolgálatába tudják állítani

- fűzte hozzá Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Az ingyenes szombati rendezvény látogatói megismerkedhetnek a legújabb technológiákkal és tudományos vívmányokkal, robotokkal beszélgethetnek, drónokat "simogathatnak", virtuálisan beléphetnek az atomerőmű blokkvezérlőjébe, portrét készíttethetnek egy robottal, és akár a Napot is vizsgálhatják élőben.