Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank (EKB) pénzmosás miatt visszavonja az egyik legrégebbi osztrák bank, a Meinl Bank működési engedélyét. Ezzel befejezi működését a csaknem 100 évvel ezelőtt, a Meinl család által alapított pénzintézet.
Vágólapra másolva!

A Julius Meinl névről persze messze nem csak a bank jut az eszünkbe. Magyarországon a kiskereskedelmi üzletág a legismertebb, hiszen

a rendszerváltást követően hosszú ideig nálunk is számos üzletből álló láncot működtettek ezzel a márkanévvel.

Julius Meinl vagy ahogy nálunk annak idején ismerték, Meinl Gyula első üzletét 1862-ban alapította meg Bécsben, 1901-re már 16 üzlettel rendelkezett az osztrák fővárosban, illetve Grazban, az 1910-es években pedig már 106 üzlete volt szerte a Monarchia területén, így Magyarországon is. A világháború nem kedvezett ugyan a cég fejlődésének, de az 1930-as évek annál inkább a fellendülés időszakát jelentették, hiszen 1936-ban már Európa-szerte 436 Meinl-egység működött.

A Meinl Bank egyik bécsi fiókja Forrás: Shutterstock

Magyarországon az első üzlet 1900-ban nyílt meg a Budapesten a Kossuth Lajos utcában.

A cég védjegyét és jelképét, a nálunk is jól ismert vörös fezes kis mórt,

a Meinl mukit Josef Binder bécsi művész tervezte az 1920-as években.

A Financial Times cikke a cég történetét elemezve kiemeli, hogy a banki üzletágat 1923-ban eredetileg az üzletlánc finanszírozására hozták létre, azonban Hitler hatalomra jutását követően nem sokkal a nácik szabad prédájává vált. A család ekkor Nagy-Britanniába menekült, azóta brit-osztrák kettős állampolgárságot viselnek.

A családi birodalmat jelenleg vezető V. Julius Meinl 1983-ban került a cégcsoport, s így a bank élére.

Ettől kezdve hihetetlen gyarapodásnak indult a banki üzletág, majd később ugyanilyen gyors hanyatlásnak. A csúcsidőszakot a kétezres évek jelentették.

Az utóbbi három év viszont problémák és botrányok egész sorát hozta.

2016-ban vizsgálat indult a pénzintézetnél, miután a hatóságok azt feltételezték, hogy nekik is szerepük volt a korábbi ukrán elnök, Viktor Janukovics személyéhez köthető nemzetközi pénzmosási ügyben. Majd a következő évben alaposan megégették magukat egy hatalmas, Brazíliában kirobbant korrupciós botrányban. Az idén pedig az osztrák hatóságok 500 ezer euróra büntették a Meinl Bankot, miután megszegte a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása ellen hozott előírásokat.

A Julius Meinl vállalat 1925-ben Forrás: Origo

De még korábban, egy 5 milliárd eurós befektetési alap 2009-ben bekövetkezett csődje miatt magát V. Julius Meinlt is letartóztatták csalás vádjával.

Ám a bankárt később minden idők legmagasabb óvadéka, 100 millió euró kifizetése után szabadon bocsátották. Ez az összeg abszolút világrekord, hiszen még a hírhedt pénzügyi csaló és piramisjátékos Bernard Madoff által kifizetett óvadéknál is magasabb. Letartóztatásakor egy brit lapnak V. Julius Meinl egyébként azt nyilatkozta:

Az osztrák hatóságok 2014-ben újabb vizsgálatot indítottak a bankár ellen egy 212 millió eurós osztalék miatt, amit a bank neki, illetve más részvényeseknek fizetett ki, mondván, hogy V. Julius Meinl elcsalta az összeget. Egy bécsi bíróság azonban hamarosan felmentette a vád alól.

Az elegáns kávézókban tovább él a Meinl név és a kávéscsészéken a vörös fezes kis mór figurája Forrás: meinlcoffee.com

A Meinl Bank tehát most befejezi a tevékenységét, a kiskereskedelmi üzletágtól pedig már korábban megváltak. Ausztriai érdekeltségüket már 1996 és 2000 között értékesítették, a magyarországi hálózatot 1999-ben eladták a hazai piacról azóta szintén távozott belga Delhaize-csoportnak, végül 2005-ben Lengyelországból is kivonultak.

Ám maga a Meinl név mégsem tűnik el teljesen a köztudatból: tovább él, hiszen a finom Meinl-kávékat továbbra is megkóstolhatjuk az osztrák főváros legelegánsabb részein található kávézókban.

Ezeken a helyeken a jellegzetes ezüsttálcákon szolgálják fel azt az italt, amellyel annak idején a családi vagyont megalapozták. A Grabenen működő, 1950-ben megnyitott többszintes üzletük például a mai napig a szuperprémium minőségű élelmiszerek, köztük a kávé, a tea, valamint a kekszek és csokoládétermékek Mekkája.