Szélsőséges imámok szervezete alakult Párizsban

Vágólapra másolva!
Párizsban november 18-án megalakult az Imámok Európai Tanácsa - írja a Les Valeurs Actuelles, francia konzervatív hetilap. A szervezet egy héttel az után jött létre, hogy „iszlámfóbia elleni tüntetést" tartottak Párizsban, amelyen a teljes balliberális francia politikai elit részt vett, annak ellenére, hogy a rendezvény durva holokauszt-relativizáló elemeket tartalmazott. Egy kislány például „muszlim" feliratú Dávid-csillagot viselt, a tüntetés fontos része volt a radikális iszlámot kritikával illetők lefasisztázása és a muszlimok vélt sérelmeinek a Holokauszthoz történő hasonlítása. Az új szervezet az Európai Iszlám Szervezetek Szövetsége (FOIE) égisze alatt, a Muszlim Testvériség nevű kétes hírű, terroristákhoz közel álló csoport támogatásával jött létre. A Les Valeurs Actuelles szerint éppen ezért működése súlyos következményekkel járhat egész Európára.
Vágólapra másolva!

Muszlim Testvériség

A Migrációkutató Intézet egyik idei tanulmánya szerint az Egyiptomban alapított Muszlim Testvériség magát mérsékeltnek tünteti ugyan fel, de valójában egyáltalán nem az, hanem a radikális - úgynevezett - politikai iszlám szolgálatában álló, a gyűlöletbeszédet terjesztő szélsőséges imámokat támogatja, terroristákkal is szimpatizál, sőt, esetenként aktívan segíti őket.

Az egyik legnagyobb és legszervezettebb, az egész világot behálózó muszlim szervezet alapvető célja az iszlám európai gazdasági, politikai és ideológiai hatalmának megvalósítása. A német titkosszolgálat tavalyi jelentése szerint a Muszlim Testvériség nagyobb veszélyt jelent a demokráciára, mint az al-Kaida vagy az Iszlám Állam terrorszervezetei, nem véletlen, hogy Donald Trump amerikai elnök fontolóra vette a szervezet tiltó listára helyezését.

Átláthatatlan hálózatok szövevényében bújik meg a radikális iszlám

Az Imámok Európai Tanácsa nem más, mint az Európai Iszlám Szervezetek Szövetségének (FOIE) legújabb fiókszervezete - írja a Les Valeurs Actuelles. Az 1989-ben alakult FOIE magát függetlennek vallja, hivatalosan kinyilvánított célja az európai muszlimok érdekvédelme, ugyanakkor a valóságban a Muszlim Testvériség hathatós segítségével szisztematikusan irányítása alá vonja az európai muszlim közösségeket. Árulkodó, hogy a FOIE alá tartozó Európai Fatva és Kutatási Tanács vezetője a szélsőségesen radikális tanokat hirdető, a Muszlim Testvériséghez közel álló Youssef al-Qaradawi imám. A radikális imám ellen nemzetközi körözést adtak ki, 1999-ben örökre kitiltották az Egyesült Államokból, de Nagy-Britanniába és Franciaországba sem utazhat be. A ma 93 éves Quaradawi az egyik legfontosabb kibocsátója az ún. fatváknak, amelyek célja a muszlim szokásjog, a saria magyarázata általában új élethelyzetekben, vagy precedens nélküli egyéb ügyekben. Az imám szerint a sariát az emberi jogok elé kell helyezni, kimondott célja pedig az európai iszlám közösségek gyakorlatának egységesítése. A szervezet hálózata különösen kiterjedt Franciaországban. Egyik sejtjét, a Francia Iszlám Szervezetek Unióját Abdallah Ben Mansour alapította, aki korábban az Európai Iszlám Szervezetek Szövetségének (FOIE) elnöke is volt, és akit megfosztottak francia állampolgárságától a Muszlim Testvériséggel való kapcsolata miatt, mégis a mai napig a franciaországi iszlám legbefolyásosabb személye, a radikális tanok igazi „szimbólumának" tekintik. Ben Mansour nagyon komoly ideológiai munkát végez a muszlim közösségekben, hatása óriás. Egyik 2013-as prédikációjában kijelentette, hogy „akkor lesz csak mindenki boldog a világon, amikor a muszlimok mindenütt bevezették a sariát". 2005-ben egy audiovizuális propagandával foglalkozó céget alapított, ahol rendszeresen közvetítik a Muszlim Testvériség tagjainak szélsőséges, radikális tanításait. Ben Mansour emellett az Európai Bölcsészettudományi Intézetben is tanít, ami hangzatos neve ellenére valójában magánintézmény, és az iszlám vallást és az arab nyelvet oktatja Európában hat helyen. Ezek közül kettő Franciaországban működik.

Az Európai Unió naivitása

Christophe Deloire és Christophe Dubois közismert oknyomozó újságírók „Az iszlamisták már itt vannak: Nyomozás egy titkos háborúról" (Les Islamistes sont déjà là: Enquête sur une guerre secrète) című könyvükben tényekkel bizonyítják, hogy a radikális iszlám legfontosabb oktatási intézményét mind a mai napig a nemzetközi fundamentalista, radikális muszlim politikai elit finanszírozza. Ezen kívül a radikális tanok terjedésének és a terrorcselekményeknek az összefüggéseire is rámutatnak.

A most megalakult Imámok Európai Tanácsa az Európai Iszlám Szövetség Tanácsának nagyon fontos ideológiai szervezete lesz. Annak a Tanácsnak, amely egyébként már most is nagyon jó kapcsolatot ápol az Európai Unió intézményeivel. 2008-ban a Tanács elődszervezete Brüsszelben írta alá az Európai Muszlimok Chartáját, több mint 400 muszlim szövetség részvételével. A Charta többek között egy „civilizációs dialógus" kialakításának a szükségességét rögzíti, és „a muszlimok hozzájárulását a társadalmi harmónia és jólét" megteremtéséhez. A Chartát Mario Mauro, az Európai Parlament akkori alelnöke kitörő lelkesedéssel üdvözölte.

A Les Valeurs Actuelles következtetésében azt emeli ki, hogy az európai intézmények 11 év elteltével sem szálltak le a földre és még mindig illúziókat kergetnek a muszlimokkal kapcsolatban, miközben a valóság és a radikális iszlám hatása alá kerülő terroristák folyamatos veszélyt és fenyegetést jelentenek Európában. Az Imámok Európai Tanácsa azt a veszélyt is magában rejti, hogy a ma még országonként és szinte muszlim közösségenként eltérően értelmezett és hirdetett iszlám vallási tanok olyan egységesítés irányába indulnak el, amelynek alapjai a radikális, szélsőséges vallási előírások és a saria lesznek és az európai társadalomban tovább növekszik a radikális iszlám híveinek és a terrorista merényleteknek a száma.