Innen származhatott a horrorisztikus Csontkápolna „anyaga”

Csontkápolna
Kiterjedt renoválás zajlik, belértve a csontok restaurálását is.
Vágólapra másolva!
További középkori tömegsírokat tártak fel régészek a kelet-csehországi Kutná Horában. Szakértők szerint európai szempontból is jelentős és figyelemreméltó leletről van szó.
Vágólapra másolva!

A középkori járványok áldozatait temethették a tömegsírokba

"Eddig 34 tömegsírról tudunk, a csontvázak száma jóval meghaladja a másfél ezret. Csehországban ez a legnagyobb ilyen jellegű középkori temetkezőhely és európai szempontból is minden bizonnyal a legjelentősebbek között van" - mondta Jan Frolík, a cseh Régészeti Intézet illetékese újságíróknak.

A csillár is emberi csontokból van. Forrás: https://edition.cnn.com/travel/article/sedlec-ossuary-selfie-ban-intl-hk/index.html

Egy-egy tömegsírban 50-70 embert temettek el,

többségükben a 14. századbeli járványok és éhínség áldozatait.

Levéltári források szerint a régióban leginkább 1318-ban, majd 1348 és 1350 között pusztítottak nagy járványos betegségek és éhínség.

Példa nélküli európai lelet-együttes

"Az ilyen tömegsír egy nagyon rövid időszak áldozatainak a maradványait tartalmazza, tehát igen jó példája lehet a korabeli helyi lakosság összetételének. Ez szakmai szempontból rendkívül értékes és fontos" - magyarázta a régész.

Megjegyezte: ennyi tömegsír felfedezése egy helyen Európában példa nélküli leletnek számít.

A címer az egykor a város felett uralkodó cseh arisztokrata Schwarzenberg család csontjaiból készült. Forrás: https://edition.cnn.com/travel/article/sedlec-ossuary-selfie-ban-intl-hk/index.html

A régészeti kutatások a Kutná Hora peremén található híres Csontkápolna teljes felújítása alkalmából kezdődtek.

A Csontkápolna alapjait a 14. század második felében rakták le,

később az építményt bővítették. Szakértők valószínűsítik, hogy a felhasznált csontok egy része szintén a korábbi járványok idején meghalt emberekhez köthető.

A Csontkápolna „dekorációja" is részben innen származhat

A 2014 óta folyó felújítást tíz évre tervezték, költségeket pedig mintegy 55 millió koronára (715 millió forintra) becsülik.

A műemlék a munkálatok idején is látogatható.

A Csontkápolna a kelet-csehországi régió egyik leglátogatottabb nevezetessége. A kápolna a helyi Mindenszentek templomának része és szinte minden belső berendezése emberi csontokból, becslések szerint mintegy 40-50 ezer elhunyt csontjaiból készült.

Kiterjedt renoválás zajlik, belértve a csontok restaurálását is. Forrás: https://edition.cnn.com/travel/article/sedlec-ossuary-selfie-ban-intl-hk/index.html

A felújítás idején a régészek fokozatosan szétszedik a kápolna egyes részeit, megtisztítják a csontokat, majd újra a helyükre rakják és megerősítik a kápolnát körülvevő és az alatta lévő földrétegeket.

(Forrás: MTI)