Peter Jackson dokumentumfilmje az I. világháborúról már a mozikban

THEY SHALL NOT GROW OLD
Vágólapra másolva!
December 5-től látható a hazai mozikban az Akik már nem öregszenek meg, Peter Jackson egyedülálló, utólagosan színesre restaurált archív felvételeket is tartalmazó dokumentumfilmje az I. világháborúról.
Vágólapra másolva!

Az első világháború lezárásának századik évfordulója alkalmából a Peter Jackson, A Gyűrűk Ura trilógia Oscar-díjas rendezője bemutatta dokumentumfilmjét, amelyben a Nagy Háborút oly módon vitte a nagyvászonra, mint korábban senki más. Jackson és stábja a száz évnél is régebbi archív felvételeket a legmodernebb technológiai megoldásokkal restaurálta és egy részüket utólagosan színessé is varázsolta. Ezáltal szinte életre kelnek a vásznon azokat az emberek, akik a legszemléletesebben tudják elmesélni a történteket: maguk a katonák, akik testközelből tapasztalták meg a háború tragédiáját.

Az első világháború iránti személyes érdeklődése által vezérelve Peter Jackson exkluzív hozzáférést kapott a BBC és a Brit Birodalmi Hadtörténeti Múzeum archívumaihoz, ahol több mint 600 órányi felvételből válogatta össze a film anyagát. A csapatok mozgása során és a harctéren rögzített némafilm-felvételek mellett hangszalagra rögzített korabeli beszámolókat felhasználó dokumentumfilm eddig sosem látott közelségből mutatja be a frontvonalban zajló háborús mindennapok kegyetlen valóságát. A filmben

Jackson és csapata speciális képalkotási és retusálási technológiákat felhasználva elérte, hogy a száz éve készített felvételek közel olyan minőségben jelennek meg a mozivásznon, mintha csak tegnap vették volna fel őket. A fekete-fehér felvételek színessé alakítása eddig kevéssé ismert részleteket tár fel a nézők számára a Nagy Háborúról. A régmúlt eseményeit új megvilágításba helyező dokumentumfilm világpremierje a rangos BFI London Film Festival keretében zajlott, ahol a rendező elmondta, a film készítése során arra törekedett, hogy „hangot adva" a háborúban szolgált katonáknak, feltárja a veteránok egykori félelmeit és reményeit, valamint bemutassa, miként változtatta meg egy teljes generáció sorsát a világtörténelem első globális konfliktusa.

A maga nemében egyedülálló dokumentumfilm december 5-től látható a hazai mozikban.

Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, többek között Szombathelyen, Szegeden, Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán is bemutatják, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.