Boris Johnson: Corbyn külföldi EU-állampolgárokkal törölné el a Brexitet

Vágólapra másolva!
Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök szerint Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok szavazataival próbálná visszafordítani a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) hozott népszavazási döntést.
Vágólapra másolva!

Johnson pénteken levelet írt Corbynnak, azzal vádolva a legnagyobb ellenzéki erő vezetőjét, hogy

manipulálni próbálja a Munkáspárt által célként kitűzött újabb EU-referendum eredményét.

A kormányfő szerint ugyanis a Labour választási programjából az olvasható ki, hogy a párt az Egyesült Királyságban élő kétmillió - felnőtt - külföldi EU-állampolgárnak is szavazati jogot adna ezen a népszavazáson, márpedig ez alattomos kísérletet jelentene a Brexitről döntő 2016-os népszavazás eredményének megsemmisítésére, és így mélységesen antidemokratikus eljárás lenne.

Johnson a Konzervatív Párt által közzétett levélben felszólítja Corbynt, hogy ezt a célját a jövő csütörtöki parlamenti választásokig "gondolja át". A brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazáson a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt.

Boris Johnson úgy fogalmaz pénteki levelében, hogy ha

a Munkáspárt vezetője kormányra kerülve külföldiek millióinak adna szavazati jogot

a 2016-os népszavazási eredmény megfordítása végett, az "hihetetlen elkeseredettséget" okozna, és évtizedekig is eltarthatna ennek orvoslása.

Ha a Munkáspárt lehetőséget adna kétmillió külföldi EU-állampolgárnak a Brexit-folyamat visszafordítására, azzal britek millióit idegenítené el a politikától, olyanokat, akik máris úgy érzik, hogy a brit politikai rendszer jogfosztottá tette őket, és nem törődik velük - áll a brit kormányfő levelében.

A Konzervatív Párt a levelet ismertető pénteki közleményében felidézi, hogy a Labour választási programja szerint a párt által tervezett újabb EU-népszavazáson "az Egyesült Királyság valamennyi lakosa" részt vehetne. A közlemény szerint ez arra vall, hogy

a Munkáspárt az Egyesült Királyságban élő, szavazásra jogosító korú külföldi EU-állampolgárokra is kiterjesztené a szavazati jogot,

kétmillióval növelve a szavazásra jogosultak számát.

A Konzervatív Párt által - részletek nélkül - idézett "tudományos kutatások" szerint a külföldi EU-állampolgárok 90 százaléka "nagy valószínűséggel" a bennmaradásra szavazna újabb EU-népszavazás esetén.

A várható részvételi arányokat is figyelembe véve ez azt jelentené, hogy a 2016-os szavazatszámnál csaknem 500 ezerrel több kilépéspárti voksra lenne szükség ahhoz, hogy az akkori népszavazási eredmény ne változzon - áll a Konzervatív Párt pénteki állásfoglalásában.

A Munkáspárt választási programja szerint ha a jövő csütörtöki parlamenti választáson a párt kormányra kerül,

új megállapodásra törekedne az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről,

és ezt az egyezményt hat hónapon belül jogilag kötelező erejű népszavazásra bocsátaná.

A Labour programja szerint a referendum szavazólapján szerepelne az a választási lehetőség is, hogy az Egyesült Királyság maradjon az unió teljes jogú tagja. A pénteken ismertetett legfrissebb felmérés szerint ugyanakkor

a megállapodás nélküli Brexit híveinek elsöprő többsége a Konzervatív Pártot támogatja.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató csoport, a YouGov vizsgálata kimutatta, hogy a "kemény" Brexitet pártolók 76 százaléka kíván a konzervatívokra szavazni a jövő heti választáson. Ebből a választói csoportból a májusi európai parlamenti választásokon még csak 7 százalék szavazott a konzervatívokra, és 80 százalék a legradikálisabb EU-ellenes brit erőt, a Nigel Farage vezette Brexit Pártot támogatta.

A YouGov hangsúlyozza, hogy az arányok azóta szinte teljesen átfordultak, mivel a kemény Brexit híveinek alig 11 százaléka tart ki még most is a Brexit Párt mellett.