A csúcson árazták be az olajóriás részvényét

economy politics Horizontal
A picture taken on May 10, 2016 shows over Shaybah, the base for Saudi Aramco's Natural Gas Liquids plant and oil production in the surrounding Shaybah field in Saudi Arabia's remote Empty quarter desert close to the United Arab Emirates, on May 10, 2016. Despite collapsed global oil prices, production is expanding at Shaybah, as it is in other units of the company at the centre of the kingdom's Vision 2030 drive for diversification away from oil. The Saudi government plans to sell less than five percent of the company in what officials say will be the world's largest-ever share offering, while transforming Saudi Aramco into "a global industrial conglomerate". By 2020 the company says it will have tripled its gas processing capacity from levels at the turn of the century. / AFP PHOTO / IAN TIMBERLAKE
Vágólapra másolva!
A Saudi Aramco szaúdi olajóriás az előzetesen meghatározott tartomány csúcsán árazta be a részvényét a hazai tőzsdére lépés előtt. Ezzel a vállalat a valaha volt legnagyobb kezdeti részvénykibocsátást hajtja majd végre, 1700 milliárd dolláros piaci értékkel.
Vágólapra másolva!

A kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) előtt kiderült, nem lesz meg a korábban belengetett 2000 milliárd dolláros piaci érték a Saudi Aramco állami olajvállalatnak. Ettől még a szaúdi társaság kicsit sem panaszkodhat, mivel a legfrissebb adatok szerint összejön az új csúcs, vagyis soha nem látott mértékű üzletet üthet nyélbe a társaság – írja a Reuters.

Az Aramco 32 riálon (8,53 dollár) árazta be a részvényeit a kibocsátás előtt, ami a korábban meghatározott tartomány csúcsa. Ez azt jelenti, hogy a vállalat 25,6 milliárd dollárnyi tőkét vonhat be az üzlettel, ami új világrekord lenne – megdöntve az Alibaba eddigi, 25 milliárdos csúcsát 2014-ből.

Így pedig az Aramco piaci értéke 1700 milliárd dollár, amivel simán lenyomja az Apple-t, amely jelenleg a világ legértékesebb cégének számít.

Az érték azonban nem éri el a szaúdi koronaherceg által korábban jelzett 2000 milliárdos szintet.

Bár az Aramco egyelőre nem közölte, pontosan mikor indul majd meg a kereskedés a papírjával a szaúdi tőzsdén, a Reutersnek nyilatkozó források szerint december 11-ére időzítették az üzletet. A vállalat egyébként 1,5 százalékos tulajdonrészt dob most piacra. A nagy intézményi befektetők kereslete elérte a 106 milliárd dollárt, míg a kisbefektetők kereslete 12,6 milliárdot tesz ki.

Egyre közelebb van a világrekorder üzlet Forrás: AFP/Stringer

Az árazás bejelentése egyébként izgalmas időszakban érkezett az olajpiacon, mivel épp a napokban ül össze Bécsben az OPEC a külső szövetségeseivel. A nagy kérdés az lesz, folytatja-e a csoport a kitermelés-csökkentést, illetve Oroszország hogyan viszonyul a további vágáshoz.

A jelenlegi IPO azonban csak egy fontos lépés azon a hosszú úton, melyen a szaúdi vezetés egy ideje elindult.

A végső cél ugyanis az volna, hogy az ország egyre inkább leépítse a gazdasági függéségét az olajexporttól, és egy sokkal diverzifikáltabb gazdasági modellben teremtsen munkahelyeket a növekvő számú lakosságnak.

Ezzel együtt az Aramco tervei szerint a vállalat 75 milliárd dollárt fizetne ki összesen osztalékként a részvényeseinek 2020-ban.

Ez pedig ötszöröse annak, amennyit az Apple fizet, pedig az iPhone gyártója már így az amerikai S&P 500 index egyik legtöbb osztalékot fizető cége.