Egyre több migráns van a szerb-magyar határnál

immigration migration weather Horizontal
Tűz körül melegednek illegális bevándorlók egy elhagyott belgrádi raktárépület előtt 2017. január 11-én. A lepusztult csarnokban és a szerb főváros parkjaiban több száz, az Európai Unió nyugati államaiba igyekvő migráns húzza meg magát, miközben a levegő hőmérséklete napközben sem éri el a nulla fokot. According to the latest figures, around 7000 migrants are stranded in Serbia. / AFP PHOTO / OLIVER BUNIC
Vágólapra másolva!
Szerbiában jelenleg körülbelül ötezer migráns tartózkodik, közülük csak négyezren vannak valamely befogadóközpontban. Sokan azért nem akarnak a központokba menni - és inkább a rosszabb életkörülményeket választják-, mert nem akarnak nyomot hagyni maguk után, és minél gyorsabban szeretnének továbbhaladni. A magyar határ közelében is egyre több illegális bevándorló torlódik fel.
Vágólapra másolva!

Növekszik a migránsok száma a magyar határ közelében, ami aggodalommal tölti el az ott élőket, egyes szakértők pedig arra figyelmeztetnek, azért indultak el újra a migránsok Magyarország irányába, mert többeknek sikerült átjutni az Európai Unióba a határzár ellenére is. Ivan Gerginov, a szerbiai Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság főbiztoshelyettese a szerbiai migrációs helyzettel kapcsolatban arról beszélt,

Felhívta a figyelmet arra, hogy a legtöbb illegális bevándorló a horvát határ közelében tartózkodik, ugyanis arra igyekszik továbbmenni, hogy az Európai Unió területére jutva könnyebben juthasson el a nyugat-európai országokba.

Tűz körül melegednek illegális bevándorlók egy elhagyott belgrádi raktárépület előtt Forrás: AFP/Oliver Bunic

Drámaina megnőtt a migránsok száma

Ivan Gerginov tájékoztatása szerint Szerbiában jelenleg körülbelül ötezer migráns tartózkodik, közülük csak négyezren vannak valamely befogadóközpontban. Sokan azért nem akarnak a központokba menni - és inkább a rosszabb életkörülményeket választják-, mert nem akarnak nyomot hagyni maguk után, és minél gyorsabban szeretnének továbbhaladni.

A magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsa vezetése úgy gondolja, az utóbbi hetekben drámaian megnőtt az illegális bevándorlók száma a településen, ezért újra felállították a rendkívüli helyzetek kezelésével megbízott válságstábot. Ez a testület járt el a 2015-ös migránsválság idején is. Lackó Róbert, a migrációs helyzet kezelésével megbízott magyarkanizsai szakértő elmondta, hogy

Rámutatott arra is, hogy az utóbbi időben megnövekedett a gumicsónak-vásárlások száma, sokan ugyanis a Tiszán keresztül próbálnak meg átjutni Magyarországra.

Lackó Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy szeretnék megakadályozni, hogy a lakosság utcai tiltakozással lépjen fel a migránsok ellen, és szeretnék azt is, ha a helyiek biztonságban éreznék magukat, most ugyanis "már az utcára sem mernek kimenni".

Közel 5000 migráns várakozik Szerbiában Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Kezd a helyzet a négy évvel ezelőttihez hasonlítani

Szabadka környékén is egyre többen vannak, a határ menti erdőkben több tucatnyian sátoroznak. Segélyszervezetek jelentése szerint a helyzet kezd a 2015-ös migránsválság idején tapasztaltakra hasonlítani. A szerbiai Menekültügyi és Migrációs Főbiztosság a közelmúltba újra megnyitotta a szerb-észak-macedón határ melletti presevói befogadóközpontot, és a múlt héten már több mint 400 migránst oda is szállítottak a Vajdaság területéről.

Ígéretük szerint hamarosan a magyar határ melletti településeken állomásozó illegális bevándorlókat is délre szállítják, hogy csökkentsék a nyomást a szerb-magyar határon.

A migránsválság 2015-ös tetőzésekor mintegy egymillió ember haladt át Szerbián főként Magyarország irányába. A fizikai határzár felállítása után számuk jelentősen megcsappant, de néhány ezren így is mindig vannak, akik a nyugat-balkáni országon keresztül igyekeznek az Európai Unió államaiba jutni.