Hosszú Katinka megnyerte a magyar úszó sport 1000. érmét a világversenyeken

HOSSZÚ Katinka; JAKABOS Zsuzsanna
Glasgow, 2019. december 6. A győztes Hosszú Katinka (b) és a harmadik helyezett Jakabos Zsuzsanna a célban a 200 méteres pillangóúszás döntőjében a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 6-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna a 400 méteres vegyesúszás után újra együtt állhat dobogóra a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon, miután előbbi megnyerte a 200 méteres pillangóúszást, utóbbi pedig bronzérmes lett. Hosszú Katinka kevesebb mint egy órával később megnyerte a magyar úszó sport 1000. érmét a világversenyeken, zárásként pedig a felnőtt világversenyen pályafutása első első döntőjét úszó Lobanovszkij Maxim nyert bronzérmet 50 méter gyorson.

Jakabos a legjobb, míg a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka a második idővel jutott be a leghosszabb pillangószám döntőjébe, ahol így egymás mellett úszhatott a két magyar klasszis a 4-es és az 5-ös pályán. A szám nagymedencés világbajnoka, Kapás Boglárka ugyan a 8. legjobb időt úszta, azonban miután két honfitársa is jobb volt nála, így ő harmadikként már nem juthatott be a döntőbe.

A későbbi győztes Hosszú Katinka (b) és a harmadik helyezett Jakabos Zsuzsanna rajtol a 200 méteres pillangóúszás döntőjében a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Illyés Tibor

50 méternél Jakabos a második, Hosszú a 4. helyen fordult, száz méternél pedig éppen fordítva volt, miközben az olasz Ilaria Bianchi magabiztosan vezetett. Az utolsó hosszra Bianchi, Hosszú, Jakabos sorrendben fordultak, az utolsó 25 méteren pedig Hosszú Katinkának nem volt ellenfele, fél testhosszal verte az olaszt, Jakabos Zsuzsanna pedig a harmadik helyen ért be. Hosszú Katinka győztes ideje 2:03.21, míg Jakabos ideje 2:05.00 perc volt.

"Örülök a bronznak.

A végén figyeltem, hogy Katka vajon utoléri-e, de persze, hogy nem is volt kérdés, hogy sikerülni fog neki" – mondta a verseny után Jakabos az M4 Sport kamerája előtt.

Megvan az 1000.! Hosszú Katinka háromnegyed órával később a 100 méteres vegyesúszás döntőjében is érdekelt volt, ahová a szám világcsúcstartójához méltóan a legjobb idővel jutott be, és az előfutamok alapján csak a brit Siobhan-Marie O'Connor lehetett rá veszélyes. Az azért elég valószínű volt, hogy az érem meglesz, ami a magyar úszósport történetének 1000., világversenyen nyert érme lehetett Hajós Alfréd 1896-os athéni olimpián nyert aranyérme óta. De az orosz Marija Kamenyeva is nagyon jól úszott, de nem annyira, hogy meg tudja verni

Hosszú Katinkát, aki 57.36 másodperces idejével a 400 vegyes és a 200 pillangó után harmadik aranyérmét, egyúttal azt a bizonyos 1000. magyar érmet is megnyerte!

A győztes Hosszú Katinka a célban a 100 méteres vegyesúszás döntőjében a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon. A háromszoros olimpiai bajnok a magyar úszó sport 1000. érmét nyerte világversenyeken. Forrás: MTI/Mti Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

"A 100 vegyes egyértelműen szorosabb volt, és már a lábamban volt a 200 pillangó. A 200 pillangó eredményhirdetése után mondta Zsu, hogy a 100 vegyesen múlik, hol fog landolni az ezredik magyar érem. Rendben, így legalább van egy kis tétje a döntőnek – mondta Hosszú Katinka az M4 Sporton, aki úszósapkában és úszószemüvegben állt a dobogón. – Úgy éreztem magam, mintha a last call roomban (ahonnan a medence mellé szólítják az úszókat a futamok előtt – a szerk.) hallgattam volna a magyar Himnuszt. 200 pillangón az volt a taktika, hogy csak a végét nyomom meg, éppen a 100 vegyes döntője miatt, és meg kell mondjam, azt hittem az olasz lány hamarabb feladja, úgyhogy egyáltalán nem volt könnyű dolgom" – tette még hozz.

Férfi 50 méter gyorson Lobanovszkij Maxim nagyszerűen úszott délelőtt, és a harmadik idővel jutott be az elődöntőbe, ami az esti program első száma volt – a legjobb nyolc idő gazdájának így volt nagyjából két órája, hogy kipihenje magát a döntőre.

Lobanovszkij Maxim rajtol az 50 méteres gyorsúszás középdöntőjében a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon Forrás: MTI/Illyés Tibor

A győriek sprintere a második elődöntőben úszhatott a világcsúcstartó francia Florent Manaudou mellett. Ez különösebben nem zavarta, mert 21.11 másodpercet úszva, a második legjobb idővel jutott be a döntőbe, hat századdal megelőzve a világrekordert. Csak az orosz Vlagyimir Morozov úszott nála jobbat, ő 20.73-as idővel iskolázta le a mezőnyt. Lobanovszkij, aki először jutott döntőbe világversenyen, éppen a két világsztár között úszhatott, és meg is lett az eredménye: az orosz és a francia mögött Lobanovszkij Maxim lett a harmadik 20.76 másodperces új egyéni csúccsal!

"Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer Morozov és Manaudou között fogok úszni, és a végén gratulálnak nekem, mert érmet nyertem. De remélem, hogy ez csak a kezdet, és még ennél is jobb lesz a jövőben. Szeretnék majd egyszer visszavágni nekik" – nyilatkozta a döntő után az M4 Sportnak Lobanovszkij Maxim.

A péntek esti program másik magyar döntőse Kalmár Ákos volt, aki az 1500 méter gyorson az ötödik idővel jutott be a fináléba.

Kalmár Ákos nagyszerűen úszott az 1500 méteres gyorssúszás döntőjében Forrás: MTI/Illyés Tibor

Itt a norvég Henrik Christiansen, az olasz Gregorio Paltrinieri és az orosz Mikhajlo Romacsuk gyorsan ellépett a mezőnytől, a magyar úszó pedig a hatodik helyen tempózott az első 500 méteren. A második ötszázon az olaszok olimpiai és kétszeres világbajnoka lerázta két kihívóját, Kalmár Ákos pedig egyre jobban ráúszott az ötödik helyezett Jan Mickára, akit 1200 méternél utol is ért stabil 30 másodpercen belüli utazó tempójával. Az utolsó hosszakon még hajrázni is tudott, és biztosan ért be ötödikként 14:34.58 perces idővel.

Az este folyamán született két új Európa-csúcs is, előbb férfi 100 méter mellen a fehérorosz Ilja Simanovics 55.89 másodpercet úszva megdöntötte a brit Adam Peaty 55.94-es csúcsát. Majd a görög Andreasz Vazaiosz döntötte meg Cseh László rekordját 200 vegyesen, a magyar klasszis 1:51.36 perces idejét írta át 1:50.85-re.