Nem maradhat következmények nélkül a Katona József Színház szexuális zaklatási botránya

Gothár Péter
Budapest, 2011. február 23. Gothár Péter rendező ül a nézőtéren Esterházy Péter: Én vagyok a Te című színművének próbáján a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán. A darabot 2011. február 26-án mutatják be. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
A kulturális finanszírozás módosításáról szóló törvényjavaslatot nyújt be a Parlamentben a kormány. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté a Facebookon jelentette be pénteken, hogy a Fidesz megszavazza a törvényt, mert nem fordulhat elő többé, hogy következmények nélkül maradjon az, ha egy színházban szexuális zaklatás történik. Gothár Péter ügyében ugyanis a Katona József Színház 11 hónapon keresztül nem tett semmit, sőt, Máté Gábor igazgató kényszerítette az áldozatot, hogy a továbbiakban is dolgozzon együtt Gothárral. A módosítás értelmében ettől kezdve, ha egy színház állami támogatásra is igényt tart, akkor az államnak beleszólási joga lesz az igazgató kinevezésébe. Ha ezt a fenntartó önkormányzat nem akarja, akkor saját magának kell finanszíroznia a színházat. 
Vágólapra másolva!

Megszavazza a Fidesz-frakció a kulturális finanszírozásról szóló törvénycsomagot - jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebookon.

- írta Kocsis Máté a Facebookon.

A javaslat szerint a kormány nem csökkenti a színházak fenntartására fordított összeget, de minden egyes intézményt átvilágítanak. Ennek oka az, hogy a Gothár-ügy nem egyedi eset, már ez előtt is derültek ki szexuális zaklatási ügyek.

Gothár Péter Forrás: MTI/Kollányi Péter

Ha egy önkormányzat az állam szerepvállalása nélkül akar színházat fenntartani, ezt megteheti, de akkor állnia kell a költségeket. Ha viszont az önkormányzatok szeretnék, hogy az állam is finanszírozza a színházakat, akkor a fenntartói jogokat is meg kell osztani.

- mondta Hollik István kormányszóvivő. Nem módosítják az önkormányzatok kötelező és önként vállalt faladatait sem. Azonban

- mondta.

- mondta Hollik István.

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója Fotó: Szabó Gábor - Origo

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az után adott ki közleményt, hogy Karácsony Gergely levelet írt neki. A közleményben azt írja, hogy a kormány megítélése szerint

Nacsa Lőrinc frakciószóvivő a Hír TV-ben reagált arra, hogy az ellenzék valamiféle kormányzati bosszúnak nevezte a törvényjavaslatot. Azt mondta, az ellenzék csak el akarja terelni a figyelmet a Gothár-botrányról.

A törvényjavaslatról ezt mondta:

Korábban már több fideszes politikus is arról beszélt, hogy a Gothár-ügynek következményei kell, hogy legyenek. Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője már több mint egy hete azt mondta, hogy

Halász János hozzátette:

Megdöbbentő, de erre a nyilatkozatra a Színművészeti vezetése pökhendi szemtelenkedéssel válaszolt.

Az ATV Híradónak Pósán László, a parlament kulturális bizottságának elnöke erősítette meg, hogy vezetőváltásra van szükség a Katona József Színházban és a Színház és Filmművészeti Egyetemen is a Gothár-ügy miatt.

- tette hozzá Pósán László.

Hihetetlen, de azóta sem történt semmi. A Katonát fenntartó fővárosi önkormányzat látványosan hallgatott - mind Karácsony Gergely főpolgármester, mind Gyurcsány-párti helyettese, Gy. Németh Erzsébet.

A Színművészetinek már nincs könnyű dolga, ha el akarja tussolni az ügyet - márpedig el akarja. Az egyetem fenntartója ugyanis az innovációs és technológiai minisztérium, a vizsgálóbizottságba is delegáltak tagot megfigyelőnek.

Palkovics László miniszter világossá tette:

Az egyetem, ahogy többször megírtuk, persze próbálkozik és taktikázik.

Ha a parlamentben a kétharmados kormánytöbbség - a várakozásoknak megfelelően - megszavazza a javaslatot, lehetőség nyílik arra, hogy a szexuális zaklatókat akkor is időben leleplezzék és felelősségre vonják, ha az önkormányzat - mint most a Karácsony-féle Városháza - ebben nem partner.