A túlélés érdekében maradhatnak a német kormánykoalícióban a szociáldemokraták

Vágólapra másolva!
Kiszelly Zoltán Németország-szakértő az M1 aktuális csatornának adott interjújában azt mondta, a Német Szociáldemokrata Pártnak szembe kell néznie azzal, hogy a 2002-es 39 százalékról mára 13-14 százalékra zsugorodott a párt szavazótábora.
Vágólapra másolva!

Kiszelly Zoltán azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) pénteki tisztújító kongresszusán döntöttek arról, hogy tárgyalásokat kell kezdeni a koalíciós társ Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és testvérpártjával, a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) a kormány politikájának módosításáról. Elutasították a párt balszárnyának azon indítványát, hogy a szociáldemokraták

azonnali hatállyal lépjenek ki az Angela Merkel vezette kormánykoalícióból.

A politológus szerint a szocdemeknek szembe kell nézniük azzal, hogy a 2002-es 39 százalékról mára 13-14 százalékra zsugorodott a párt szavazótábora. Ugyanakkor, ha kilépnek a koalícióból, a CDU/CSU számára

alternatívát jelenthet a kisebbségi kormányzás,

vagy a zöldekkel kötendő koalíció - tette hozzá.

Szerinte a népszerűségvesztés oka, hogy mára neoliberálissá vált az SPD, vagyis nem a bérből és fizetésből élőket, hanem a multikat képviselik.

A német szocdemeket az Európai Unió, vagyis a német gazdaság házi piaca egyben tartásának német birodalmi érdeke vezérli - értékelt Kiszelly Zoltán.