Bionikus kesztyű tett csodát a híres brazil zongoraművész kezével

bionikus kesztyű
Joao Carlos Martins számára Ubirata Bizarro Costa fejlesztett ki egy speciális, bionikus kesztyűt
Vágólapra másolva!
Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni egy új bionikus kesztyűben Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Vágólapra másolva!

Nneoprén borítja a bionikus kesztyűt

A 79 éves brazil zongoraművész, karmester múlt év márciusában vonult vissza 24 műtét után, amelyekkel megpróbálták enyhíteni egy degeneratív betegségből származó fájdalmait és elejét venni az azok előidézte baleseteknek. A 2000-es évek eleje óta Martins már csupán karmesterként dolgozott, zongorázni csak lassan, hüvelykujjaival, néha mutatóujjaival volt képes.

Martins betegsége 1965-re vezethető vissza, karja idegsérülést szenvedett, amikor megütötték egy New York-i futballmérkőzésen,

majd egy kéregető egy fémrúddal fejbe vágta őt, amikor Bulgáriában adott koncertet.

Joao Carlos Martins betegsége miatt húsz éve már egyáltalán nem tudott zongorázni Forrás: AP/Andre Penner

Ubirata Bizarro Costa karácsonyra azonban megajándékozta őt egy neoprén borítású bionikus kesztyűvel, amely Martins ujjait felfelé löki azután, hogy lenyomta a zongorabillentyűket.

– mondta a brazil fejlesztő, aki később hosszú hónapokon át együtt dolgozott Martinsszal a megfelelő prototípus elkészítésén. A tökéletes darab decemberre készült el, és csupán 500 brazil realba (mintegy 40 ezer forint) került. Azóta Martins soha nem veszi le új kesztyűit.

"Ezek a kesztyűk működnek"

Martins felidézte, hogy az elmúlt 50 évben több mint 100 eszközzel próbáltak segíteni kézproblémáin, de egyik sem működött.

– mondta Martins, aki rendkívüli tehetségként kezdte meg zongoratanulmányait gyerekként. – De ezek a kesztyűk működnek.

Joao Carlos Martins számára Ubirata Bizarro Costa fejlesztett ki egy speciális, bionikus kesztyűt Forrás: AP/Andre Penner

Még állítani is lehet a kesztyűben lévő belső párnákon attól függően, hogy gyors vagy lassú tempóban akar játszani.

– magyarázta Martins. – Néha, ha megpróbálok egy gyorsabb darabot játszani, depressziós leszek, mert nem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretném.

A bionikus kesztyű Martinsnak új célt adott: zongorázni szeretne a New York-i Carnegie Hallban októberben, amikor az első ottani fellépésének 60. évfordulója alkalmából rendezett koncertet vezényli.

(MTI/Origo)