Fucsovics Márton egy szettet nyert Roger Federer ellen

Horizontal
Hungary's Marton Fucsovics (R) and Switzerland's Roger Federer change sides during their men's singles match on day seven of the Australian Open tennis tournament in Melbourne on January 26, 2020. (Photo by William WEST / AFP) / IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE
Vágólapra másolva!
Az első szettben fantasztikusan játszó Fucsovics Márton 6-4-re nyert a svájci fenomén, Roger Federer ellen Melbourne-ben, az ausztrál nyílt nemzetközi teniszbajnokság férfi egyes nyolcaddöntőjében. A gyönyörű szettgyőzelem után Federer összekapta magát, és a következő három játszmát biztosan nyerte meg a magyar éljátékos ellen. Fucsovics mindent megpróbált, de saját adogatásainak többségét nem tudta hozni. A magyar tehát nem jutott a legjobb nyolc közé, de a világranglistán az 54. helyig jön majd fel Melbourne után.

Elérkezett tehát a pillanat Fucsovics Márton számára, hogy

pályafutása során harmadszor is megmérkőzzön a svájci fenoménnal, a 38 éves Roger Federerrel.

Két évvel ezelőtt az AusOpenen ugyanebben a szakaszban találkoztak, vagyis a nyolcaddöntőben. Akkor Roger Federer nyert, miként a második meccsükön is Dohában. Mondanunk sem kell, már az is óriási szenzáció lett volna, ha a magyar éljátékos szettet nyer Federer ellen.

Fucsovics Márton az első szettben tökéletesen játszott Federer ellen Forrás: AFP/William West

Ezért sem hittünk igazán a szemünknek, amikor 34 perc után Fucsovics úgy mehetett el a pihenőre, hogy 1-0-ra vezetett. Fucsovics 3-3-nál brékelt, majd ezt a brékelőnyt megtartotta, így jutottak el a 6-4-ig.

Tényleg hihetetlen volt, ahogy a magyar fiú játszott.

Vagy, ha Federer szempontjából nézzük a dolgokat, akkor azt írnánk: bajban volt a zseni. Így látta ezt a pálya szélén ülő svéd szakkommentátor, Mats Wilander is. Az egykori kiváló játékos az első szett végén azt fejtegette, hogy Federer lábában egészen biztosan benne van még az előző forduló, amikor döntő szettes meccset vívott, illetve azt is mondta, hogy Fucsovics az első játszmában jobban játszott, mint a svájci. Nem tudtunk ezzel vitatkozni, mi is így láttuk.

Fucsovics Márton (sötét mezben) és Roger Federer Melbourne-ben Forrás: AFP/William West

A második szett nem indult jól a magyar számára. Federer mintha két sebességi fokozattal feljebb lökte volna a váltót, és előbb hozta saját adogatását, majd elvette Fucsovicsét.

Itt lehetett először azt érezni, hogy megingott a magyar játékos.

Federer nem akart belemenni hosszú labdamenetekbe, mert az nem neki kedvezett. Sokkal több ötlettel teniszezett a svájci, aki hozta saját adogatását és 3-0-ra vezetett a második szettben. Nagyon fontos volt a második saját adogatójáték hozása, mert különben villámgyorsan elmehetett volna ez a játszma. Fucsovics tökéletesen adogatott, love game, majd 3-1-nél közel volt ahhoz, hogy visszabrékelje a svájcit. Ez azonban nem sikerült. Miként a következő játékban sem, amikor Federer újra elvette a magyar adogatását. 5-1-nél a svájci az egyenlítésért szerválhatott, új labdákkal. Itt nem volt kérdés, a stabilabban és jobban játszó Federer egyenlített. 6-1 a szett vége, 1-1 volt a meccs állása.

Federer magabiztos játékkal hozta a második szettet Fucsovics ellen Forrás: AFP/William West

Wilander a szünetben azt fejtegette, hogy Federer labdái sokkal gyorsabbak voltak a második szettben. A svájci sokkal jobb volt a svéd szerint, ezt igazolta vissza a 6-1-es második szett. Ezzel Federer önbizalma is megnőtt, a harmadik szettben már egyértelműen a svájci irányított. Federer sokkal gyorsabban érte el a labdákat.

De a papírforma nem a magyar mellett szólt.

Egy elképesztő adat: Federer pályafutása során 57. alkalommal játszott azért ezen a meccsen, hogy GS-negyeddöntőbe jusson. A magyar a harmadik szett elején azonnal elvesztette saját adogatását. Fucsovics önbizalma teljesen elszállt, nyoma sem volt már annak, amit az első szettben láttunk. Federer pedig ezt pontosan érezte,

Fucsovics öröme Melbourne-ben. A második szettben már kevés oka volt erre Forrás: AFP/William West


Tehát a harmadik szett elején tartottunk. A kissé bátortalanul játszó Fucsovics szinte tálcán kínálta a lehetőséget Federernek, de ne feledjük:

az, hogy ez a meccs összejött, óriási dolog.

Kilenc játékból nyolcat bukott el a magyar, 0-2-nél jöhetett megint saját adogatásával. Ezt sem sikerült behúzni, itt már óriási volt a különbség a két játékos között. Federer dupla brékelőnyben adogathatott tehát.

A svájci 3-0-s vezetése után ha nehezen is, de hozta saját adogatását, a gémet egy egészen szenzációs ütéssel lezárva. Pedig ebben a játékban két bréklabdája is volt Fucsovicsnak, de nem tudott élni ezekkel. Aztán végre jött egy olyan Fucsovics-adogatójáték, amelyet megcsinált a magyar versenyző.

1-4 után Fucsovics javuló játékkal jött fel és elvette Federer adogatását.

Mivel a svájci dupla brékelőnyben volt, még nem kellett, hogy aggódjon. Nem is tett ilyet, mert a következő Fucsovics adogatójátékot Federer simán elvette, 5-2-nél pedig a harmadik játszma megnyeréséért szerválhatott. Ezt nem is hibázta el a zseni, de hozzá kell tenni, hogy Fucsovicsnak ebben a gémben is brékpontja volt. Nem tudott vele élni.

Roger Federer a játszmák közötti szünetben Melbourne-ben Forrás: AFP/William West

Roger Federer tehát 2-1-re vezetett, így jöhetett a negyedik játszma. Fucsovics hullámzóan játszott, ha nem a világ egyik legjobbja lett volna az ellenfele, egészen biztosan mást mutatott volna az eredményjelző. Erre jó példa volt, hogy

az első három játszmában Federer öt adogatójátékában volt esélye a brékre - ebből egyet tudott megcsinálni az első szettben.

A negyedik szett elején Fucsovics újra elvesztette saját adogatását - ez pedig ebben a helyzetben kulcskérdés volt. Wilander ekkor már arról beszélt, hogy a svájci teljesen bemelegedett, nem lehet rajta érezni az előző kör ötszettes meccsét.

Fucsovics Márton a második és harmadik szettben sokat idegeskedett Forrás: AFP/William West

Azzal, hogy Federer a negyedik szett elején is brékelt, alapvetően határozta meg a folytatást. 0-2 után Fucsovics kiváló adogatójátékot mutatott be, jöttek is az első szervái, 1-2-re módosított. De a brékelőny még mindig a svájcinál volt. Mindketten hozták saját adogatásukat, a magyar 15:40-ről szedte ki a sajátját.

2-3-nál Federer jól adogatott, majd - szem a labdán - Fucsovics adogatójátékának végén a svájci mondta be az outot - sajnos, igaza volt.

2-5-nél jöhetett az újabb Federer-adogatójáték, amivel a zseni lezárta a meccset.

Fucsovics Márton kikapott, de nem kell szégyenkeznie Forrás: AFP/David Gray

Roger Federer tehát négy játszmában nyert Fucsovics Márton ellen, ezzel a svájci bejutott a legjobb nyolc közé. De az, hogy egy magyar játékos ide eljutott, hogy a Rod Laver Arénában a világ egyik legjobbja ellen játszhatott, óriási dolog.

Ausztrál Nemzetközi Nyílt Teniszbajnokság, férfi egyes, nyolcaddöntő: Roger Federer (svájci) - Fucsovics Márton 4-6, 6-1, 6-2, 6-2