Letartóztatták az érdi halálos verekedés után elfogott bandatagokat

Elfajult vita Érden, egy ember meghalt, 2020.07.30.
Érd, 2020. július 31. Bűnügyi technikus helyszínel 2020. július 30-án este egy benzinkútnál az érdi Iparos úton, ahol két többfős társaság összeszólalkozott, a vita tettlegességig fajult, aminek következtében egy 50 éves férfi meghalt, több sérültet pedig a mentők kórházba vittek. MTI/Mihádák Zoltán
Vágólapra másolva!
Elrendelte tizenkét ember letartóztatását a Budakörnyéki Járásbíróság vasárnap az érdi vendetta ügyében. Szeptember 2-ig börtönben maradhatnak. Egy ember meghalt, 12 pedig megsebesült csütörtök este, amikor két család tagjai különböző gyilkosságra is alkalmas eszközzel egymásnak estek. A bírósági közleményből kiderül, hogy mindegyik gyanúsított megsérült.
Vágólapra másolva!

Bár feltételezések vannak, a nyomozók egyelőre nem tudják biztosan, miért alakult ki konfliktus egy enyingi és egy érdi nagycsalád tagjai között, akik távoli rokonságban állnak egymással. Mindenesetre a vitából heves verekedés lett, amit egymás hergelése előzött meg. Csütörtök este az enyingiek közül legalább 16 férfi megjelent egy érdi benzinkúton, a helyi banda törzshelyén, hogy erőszakosan rendezze a konfliktust.

Mindkét család tagjai ütő-, szúró- és vágóeszközökkel felfegyverkezve érkeztek a helyszínre.

Az enyingiek négy kocsival beálltak a benzinkútra, az ötödik autójuk pedig egy másik behajtón érkezett.

A sofőr nagy sebességgel szándékosan elgázolta a rivális család egyik tagját, aztán tolatás közben egy másik férfit is maga alá gyűrt.

A két család percekig verekedett egymással, amihez a magukkal vitt eszközöket is használták egymás ellen. Az eldurvult vitában az egyik gyanúsított "egy hegyes eszközzel"

szíven szúrta a rivális család egyik tagját, aki meghalt.

Rajta kívül a "jelenlegi indítvány valamennyi gyanúsítottja megsérült" - közölte a törvényszék.

Az összecsapásban a halálos áldozaton túl ketten életveszélyesen, hárman súlyosan, heten pedig könnyebben sérültek meg.

Az ügyben a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon indult nyomozás. Egy embert emberöléssel, a többieket csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdasággal gyanúsítottak meg.

Bűnügyi technikus helyszínel július 30-án este egy benzinkútnál az érdi Iparos úton Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

Az ügyészség szombaton közölte, hogy 12 ember letartóztatását kezdeményezte emberölés és más bűncselekmények miatt. A törvényszék közleménye szerint vasárnap a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírái hat gyanúsítottat személyesen hallgattak meg, hat másikat pedig távmeghallgatáson.

Egyébként a vendetta több résztvevőjét még nem sikerült azonosítani,

a konfliktus pontos okait sem lehetett még felderíteni, és egyelőre azt sem lehetett megállapítani, pontosan kik okozták azoknak a sérüléseit, akiknek letartóztatását az ügyben indítványozták. Így tartani lehet attól, hogy a gyanúsítottak - szabadlábra helyezésük esetén - tanúk befolyásolásával akadályoznák a bizonyítást - írták.

Mivel nem sikerült megoldani a két család közötti problémát, a bíróság szerint attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak szabadlábra helyezésük esetén

folytatnák az egymás között kialakult konfliktus erőszakos rendezését, és újra megtámadnák egymást.

A gyanúsítottak között egyébként vannak többszörösen büntetett előéletűek. Ellenük most is több eljárás folyik, az ő esetükben a bűnismétlés veszélye is fennáll.

Forrás: MTI/Mihádák Zoltán

A gyilkossággal gyanúsított bandatag pedig megszökhetne, elbújhatna a rendőrök elől, ha szabadlábon védekezhetne a bíróság indokolása szerint. Ezek miatt a gyanúsítottak meghallgatása után az ügyészi indítványokkal egyetértve elrendelték a gyanúsítottak letartóztatását

az elsőfokú bírósági tárgyalás előkészítésének határozatáig, de legfeljebb szeptember 2-ig.

A döntés ellen mind a 12 gyanúsított és a védőik fellebbeztek, így az nem végleges, de végrehajtható - közölte a Budapest Környéki Törvényszék.