Csúcson az arany árfolyama, de a kereslete esett

arany, aranyrög, érték
Vágólapra másolva!
Miközben az arany árfolyama új csúcsot ért el, a fizikai arany iránti kereslet jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. A befektetők tehát öntik a pénzt az aranyeszközökbe a pénzügyi piacokon, de az aranyérmék és aranyrudak vásárlása évtizedes mélyponton van.
Vágólapra másolva!

A fizikai arany iránti globális kereslet jelentősen zsugorodott az idei második negyedévben, és az év első felében egyaránt. Mindeközben viszont a tőzsdén kereskedett aranyalapokba ömlik a pénz, ami új csúcsra emelte az arany árfolyamát – derül ki a World Gold Council friss jelentéséből.

A teljes fizikai aranykereslet, amely magában foglalja az ékszereket és a jegybanki vásárlásokat is, összesen 11 százalékkal csökkent – éves alapon 1015,7 tonnára – az idei második negyedévben.

Ezzel az idei első félév összesített kereslete 6 százalékkal 2076 tonnára zsugorodott.

A jelentés szerint a háttérben fontos tényező volt a koronavírus-járvány, melynek következtében a fizikai aranyvásárlások erőteljesen csökkentek, miközben az általános gazdasági bizonytalanság megnövelte a befektetési arany – mint hagyományos menedékeszköz – iránti keresletet.

Csökkent a kereslet a fizikai arany iránt, de a befektetési alapok szárnyalnak Forrás: Shutterstock

Az idei első félévben az aranyba irányuló teljes befektetések (beleértve a befektetési alapokat és a befektetési célból vásárolt fizikai aranyat is) mindenkori csúcsra futottak, elérve a 60 milliárd dolláros értéket.

A kormányok és a jegybankok ugyanis világszerte jelentős tőkeinjekciókkal igyekeztek enyhíteni a járvány kedvezőtlen gazdasági hatásait, és ez a tőke a befektetéseket is megtámogatta. A tőzsdén kereskedett aranyalapoknál tartott nemesfém mennyiség 734 tonnával bővült az idei első félévben, és ezzel az összmennyiség új csúcsot (3 621 tonna) ért el.

Ezzel szemben viszont az aranyrudak és az érmék iránti kereslet 11 éves mélypontra esett az idei első félévben.

A kereslet ezen a területen, éves alapon, 17 százalékkal 396,7 tonnára csökkent. A World Gold Council jelentése ezt elsősorban azzal indokolta, hogy a járvány miatti korlátozások visszafogták a vásárlásokat. A trend azonban nem volt egységes a különböző régiókban. Az ázsiai befektetők inkább igyekeztek zsebre tenni a már megszerzett profitot, míg Európában és Észak-Amerikában jelentősen nőtt a fizikai arany iránti kereslet is – hangsúlyozza az elemzés.

Az arany unciánkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Mindeközben az arany ékszerek iránti kereslet 53 százalékkal, 572 tonnára zuhant a második negyedévben, a megelőző év azonos időszakához képest. Az első féléves kínai ékszerkereslet például, éves alapon, 52 százalékkal 152,2 tonnára esett vissza.

Indiában az aranykereslet ugyancsak hatalmasat zuhant. Az első félévben 56 százalékkal 165,6 tonnára csökkent a kereslet, míg a júniusi negyedévben egészen 70 százalékos volt a zsugorodás – írja a CNBC. Az országban ugyanis ekkor vezették be a szigorú járványügyi korlátozásokat. Az elemzők egyébként arra számítanak, hogy India idei aranykereslete 26 éves mélypontot üthet meg.

Végül a technológiai szektorban használt arany mennyisége is 13 százalékkal (139,9 tonnára) csökkent az idei első félévben, míg a jegybanki aranyvásárlások mértéke 39 százalékkal 233 tonnára zsugorodott.

A teljes globális aranykínálat ezzel együtt 6 százalékkal, 2192 tonnára csökkent az idei első hat hónapban.

A World Gold Council itt is a koronavírust emelte ki a háttérben, mivel a kulcsfontosságú kitermelő országok bányáiban is korlátozni kellett a tevékenységeket.