Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott a 13-10-re legyőzte Olaszországot a Triesztben zajló olimpiai selejtezőtorna szombati elődöntőjében, így Bíró Attila csapata kijutott a tokiói olimpiára.

Bíró Attila szövetségi kapitány Európa-bajnoki bronzérmes együttese a szombati elődöntőben az olasz csapattal találkozott, amely könnyed győzelmet aratott Izrael felett a negyeddöntőben.

A magyar együttesnek sem volt nehéz dolga az elődöntőbe jutásért, ugyanis 20-7-re győzte le a francia csapatot.

Ami a két csapat korábbi szereplését illeti, a csoportban a magyar válogatott Izraelt és Kazahsztán is könnyedén verte, majd kikapott Görögországtól, így a második lett. Az olaszok az első helyen végeztek a csoportjukban, a nagy rivális Hollandiával ikszeltek (7-7), míg a franciák és a szlovákok legyőzése nem okozott gondot.

Mindkét válogatott számára óriási volt a tét, ugyanis ahogy már a torna előtt tudni lehetett,

a nyolccsapatos tornán a döntőbe jutás olimpiai kvótát ér, így mindenki az elődöntőt várta.

Jól kezdődött a meccs a magyar válogatott számára, előbb Szilágyi Dorottya emberelőnyből lőtt gólt a bal szélről, majd nem sokkal később Keszthelyi Rita növelte az előnyt egy megúszás végén. Ráadásul a kapuban kiválóan kezdett Magyari Alda is, így az olaszok egyre idegesebbek lettek.

A 3. percben pedig már háromgólos volt a magyar előny, Keszthelyi lőtt nagy gólt.

Magyari a folytatásban is fantasztikusan védett, az olaszok képtelen voltak gólt szerezni. Két perccel az első negyed vége előtt ötméteresből sem sikerült szépíteniük az olaszoknak, Garibotti a kapufát találta el. Végül csak megszületett az első olasz találat,

a 8. percben Tabani a támadóidő utolsó pillanatában szerzett szerencsés gólt, Gyöngyössy blokkjáról került be a kapuba a labda, így 3-1-es magyar vezetéssel ért véget az első negyed.

A második felvonás Gurisatti-kiállítással kezdődött, de szerencsére nem tudtak élni az eséllyel az olaszok. A másik oldalon viszont Szűcs Gabriella gólt lőtt előnyben, így 4-1-re ment már a magyar csapat. Az olaszok viszont kaptak egy újabb ötöst, de Magyari ezt is védte, így maradt a háromgólos előny.

Illés Anna távoli lövése viszont bement a 12. percben, így nagyon megnyugtató előnyre tett szert Bíró Attila együttese (5-1).

Nem sokkal később az olaszok is szereztek egy gólt, Marletta volt távolról eredményes, miközben a magyar válogatott két fórt is elrontott. Két perccel a negyed vége előtt Bianconi lövése is utat talált a magyar kapuba egy kis szerencsével, így

már 5-3-at mutatott az eredményjelző. A hátralévő időben mindkét csapat kihagyta a lehetőségeit,

így a szünetre kétgólos magyar előnnyel mentek a csapatok.

A magyar női pólóválogatott kiválóan játszott az első félidőben Forrás: Insidefoto/Andrea Staccioli / Deepbluemedia / Insidefoto/Andrea Staccioli / Deepbluemedia / Insidefoto

A harmadik negyed magyar emberelőnnyel indult, de ezzel nem sikerült élni. A következő támadással viszont már igen, a védőjével a nyakán lőtt fantasztikus gólt Keszthelyi Rita (6-3). Az olaszok azonban azonnal válaszoltak, Tabani előnyben volt eredményes középről.

Marletta szép emelése pedig azt jelentette, hogy az olaszok egy gólra zárkóztak fel a 19. percben.

Szerencsére kaptunk egy emberelőnyt, amelyet Parkes Rebecca értékesített is, így 7-5 volt ekkor az állás. De nem tudtuk lerázni az olaszokat, Bianconi lőtt távolról nagy gólt. Ahogy Szilágyi is a másik oldalon, a magyar klasszis fórból volt eredményes.

Elrontott olasz támadás után Keszthelyi úszott meg, és lőtt újabb gólt, így visszaállt a háromgólos különbség (9-6).

Ezt követően két előnyt is elhibáztak az olaszok, gyorsan akartak visszajönni a meccsbe, sikertelenül. Harminc másodperccel a negyed vége előtt Palmieri csak lőtt, pöckölt egy gólt emberelőnyből, így 9-7-re jöttek fel a negyed végére.

Kijutott az olimpiára a magyar női pólóválogatott Forrás: federnouto.it/Andrea Staccioli/DBM

Az utolsó negyed magyar góllal kezdődött, Keszthelyi volt eredményes előnyből (10-7). Az olaszok természetesen nem adták fel, és Marletta emberelőnyös találatával újra két gólra zárkóztak fel. A felvonás felénél

Leimeter Dóra is megvillant, így az olaszok egyre nagyobb bajba kerültek (11-8).

A magyar előnyt Illés Anna fantasztikus góllal növelte három perccel a meccs vége előtt. Nem sokkal később Palmieri szépített, de még mindig háromgólos volt a magyar előny.

Két perccel a vége előtt Keszthelyi alakította 13-9-re az előnyt.

A végén még izgulnunk sem kellett, Bíró Attila együttese végül 13-10-re nyert, az utolsó gólt Marletta szerezte, de ez már csak a szépségtapaszt jelentette az olaszoknak.

A döntőben a magyar csapat a hollandokkal találkozik majd.

A magyar női vízilabda-válogatott megszakítás nélkül az ötödik olimpiájára jutott ki.

A találkozót követően a helyi szervezők egy jelképes tokiói járatra szóló óriási beszálló kártyát is átnyújtottak a magyar csapatnak.

Bíró Attila a találkozót követően az M4 Sportnak adott online interjúban elmondta, a csapat egyetlen pillanatig sem ingott meg, ráadásul

bejött az a taktika, hogy nekik esve meg akarták lepni az olaszokat, és ennek sikerességéhez nagyban hozzájárultak Magyari Alda remek védései is.

Hozzátette, végig bízott tanítványaiban, az olaszoknál pedig ki tudták venni a játékból a legjobbakat, így "azokat lövették meg, akiket kellett".

Bíró Attila szerint bejött a taktika Forrás: MTI/EPA/Antonio Bat

A hollandok elleni összecsapásról szólva a szakember megjegyezte, a

két felszabadult válogatott presztízs mérkőzésére számít, amit szeretnének megnyerni,

mert ez fontos lenne a fejlődés szempontjából.

Elsőként a holland válogatott jutott ki a tokiói nyári játékokra, mivel a szombati első elődöntőben három góllal legyőzte a görög csapatot. A kora esti találkozón a harmadik és negyedik negyedben csak holland gól esett.

Női vízilabda olimpiai selejtező, elődöntő
Magyarország-Olaszország 13-10 (3-1, 2-2, 4-4, 4-3)
a magyar csapat gólszerzői:
Keszthelyi 6, Szilágyi, Illés 2-2, Szücs, Parkes, Leimeter 1-1

A vasárnapi program:
a 7. helyért: Szlovákia-Izrael 14.00
az 5. helyért: Kazahsztán-Franciaország 16.00
a 3. helyért: Olaszország-Görögország 18.00
döntő: Magyarország-Hollandia 20.00