16 °C Budapest

Ez az igazi nyugdíjkatasztrófa: itt a bizonyíték, érik a sírig tartó munka

2018. április 25. 17:00

A héten írtunk arról, hogy egy friss kutatás szerint a dollármilliomosok között jelentős azoknak az aránya, akik 100 évig terveznek élni. Erre egészen jó esélyük van, hiszen a vagyonuknak hála megengedhetik maguknak, hogy az átlagnál jobban odafigyelhessenek az egészségükre, jobb ételeket ehessenek, többet sportolhassanak. Az átlagemberek várható életkora azonban - még a világ legfejlettebb területein is - jócskán elmarad a 100 évtől. Ráadásul egyre több helyen a nyugdíjkorhatár emelésével igyekeznek kezelni a társadalom elöregedését, amelynek következtében az emberek jelentős része mindössze pár évig élvezheti a nyugdíjas éveket.

Az utóbbi évtizedekben a világ szinte valamennyi területén jelentősen emelkedett a születéskori várható életkor. A szóban forgó mutató természetesen a világ legfejlettebb területein a legmagasabb: Nyugat-Európában és Japánban mára meghaladja a 80 évet, de Kelet-Európában, az Egyesült Államokban és Kínában is 70 felett jár. Ezek a számok persze jelentősen elmaradnak a szupergazdagok által megcélzott 100 évtől, ám mégsem lebecsülendő értékek: a jóval szerényebb fejlettségi szinten álló afrikai Csádban például csak 52,55 év volt a várható élettartam 2015-ben.

Európában ugyanakkor nem csak a várható élettartam tekintetében vannak jelentős eltérések az egyes országok között, hanem abban is, hogy ezen adatok alapján várhatóan hány évig élvezhetik az emberek a nyugdíjas éveiket. Például Ausztriában a várható élettartam 2015-ben kis híján 82 év volt, a nyugdíjkorhatár pedig 65, tehát egy átlagos osztrák a visszavonulását követően 17 évig élvezheti a nyugdíjas éveit.

Ezzel szemben Magyarországon a várható élettartam csak 76 év, míg a nyugdíjkorhatár 63,5 (és fokozatosan 65-re fog emelkedni). Tehát egy átlagos magyarnak már most is csak 12,5 éve van kiélvezni a nyugdíjas éveket, ami 4,5 évvel kevesebb az osztrák értéknél. (Az infografikán a férfiak nyugdíjkorhatára látható. A tört éveket - mint például 62 év 10 hónap - kerekítve adtuk meg.)

Fogy az idő

A helyzet persze ennél valamennyivel bonyolultabb, hiszen sok országban a nők előbb mehetnek nyugdíjba a férfiaknál. Abban is nagy a változatosság, hogy mennyi kedvezményük van a nőknek: van, ahol csak 2 év, de sok helyen akár 5 évvel is korábban vonulhatnak nyugdíjba.

Az azonban biztos, hogy a népességszám csökkenése, a társadalom elöregedése miatt Európában és úgy általában a nyugati világban sok helyütt emelkedni fog a nyugdíjkorhatár. Ennek kivitelezésére is több módszert alkalmaznak természetesen: van ahol fokozatosan emelik a korhatárt - mint például Magyarországon is -, van ahol pedig hirtelen emelik nagyobb mértékben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lassan nő a magyarok várható élettartama

Magyarország egyébként a nagy lemaradók között a születéskori várható élettartam növekedése szempontjából. Az OECD jelenlegi 35 tagállamában a szóban forgó mutató 10,5 évet (15 százalékot) emelkedett 45 év alatt, ám Magyarországon az emelkedés csak 6,5 év (9,4 százalék) volt.

1975-ben még alacsonyabb volt a várható élettartalmuk például a kínaiaknak, a chileieknek és a törököknek is, mostanra azonban mindannyian lehagytak minket. Törökországban például a 70-es évek közepén még csak 54,2 év volt a várható élettartam, ám mostanra 74 év.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem