21 °C Budapest

Minden, amit a családvédelmi programról eddig tudni lehet

MTI
2019. február 17. 11:01

Orbán Viktor miniszterelnök múlt vasárnapi évértékelőjén jelentette be, hogy hétpontos családvédelmi akciótervet indít a kormány. Ennek részeként bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, a legalább négygyermekes nők szja-mentességét és a nagyszülői gyedet, bővítik az otthonteremtési programot, még jobban csökkenhet a gyermeket vállaló családok jelzáloghitel-tartozása, elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja és új bölcsődei férőhelyeket hoznak létre.

A fiatal házasok gyermekvállalási támogatását a július elseje után született gyerekek után igényelheti majd minden 18 és 40 év közötti nő, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal vagy felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik.

Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva 2022 végéig áll majd nyitva ez a lehetőség, azaz három és fél éven át léphetnek be a programba a fiatalok. 

Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyerek, a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig felfüggesztik három évre. A második gyerek születésénél további három évre felfüggesztik a törlesztést és elengedik a tőketartozás 30 százalékát. A harmadik gyerek megszületésénél pedig a hitel további részét is teljes egészében elengedik. Ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni. 

A támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, de csak újabb gyermek után kérhető a kölcsön.

Szintén július elsejétől igényelhető a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvehető kamattámogatott hitel használt lakások vásárlásához. Jelenleg a két gyereket nevelő vagy vállaló családok 10, a három- és több gyermeket vállaló vagy nevelő családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vagy ház vásárlására vagy építésére. 

A jövőben a két- és többgyermekes vagy ennyi gyereket előre vállaló családok ugyanezt az összeget használt lakás vagy ház vásárlására is felhasználhatják. A 25 éves futamidejű hitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet. A használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a csok felvételének feltétele volt. 

A csok vissza nem térítendő támogatási összege használt lakás vásárlására vagy bővítésére jelenleg egy már meglévő vagy előre vállalt gyerek esetén 600 ezer forint, két gyereknél 1,43 millió forint, három gyereknél 2,2 millió forint, négy vagy több gyereknél pedig 2,75 millió forint.

Új ingatlan építésekor vagy vásárlásakor a támogatás összege egy gyerek esetén 600 ezer forint, két gyereknél 2,6 millió forint, három vagy több gyereknél pedig 10 millió forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2018-tól a kormány már átvállalt a harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Az új intézkedések értelmében már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át a lakáshitelből. Ez a lehetőség a csokhoz igényelhető kamattámogatott hitelek és a piaci jelzáloghitelek esetén is érvényes. 

Július elsejétől igényelhetik a nagycsaládosok a 2,5 millió forintos autóvásárlási támogatást: a kormány legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a legalább három gyermeket nevelő családoknál. A támogatás mértéke az autó árának legfeljebb 50 százalékát teheti ki. Ezt nem utólag térítik vissza, hanem már ennyivel kevesebbet kell eleve kifizetni.

Várhatóan a jövő évtől a még nem nyugdíjas nagyszülők gyedre is jogosulttá válhatnak, ha a dolgozó szülő(k) helyett vállalják, hogy unokájukat otthon gondozzák, nevelik. Ilyen esetben a szülő helyett a nagyszülő(ke)t illetné meg a gyed, amely ösztönözné őket arra, hogy aktívabban vegyenek részt unokáik felügyeletében. 

Azt az intézkedést, hogy a legalább négy gyereket nevelő nőknek nem kell személyi jövedelemadót (szja) fizetniük, várhatóan szintén a jövő évtől vezetik be, és ez nemcsak a 18 év alatti gyerekek esetén érvényes, hanem a felnőtt gyerekek után is, egészen a nyugdíjig. Az adómentesség kizárólag a munkából származó jövedelemre igaz, tehát például az osztalékból származóra nem lehet igénybe venni.

Emellett megtartják a családi adókedvezmény rendszerét, és a két kedvezmény együtt is igénybe vehető. A családi adókedvezmény maximális összege jelenleg egy gyerek után 10 ezer forint, két gyerek után 40 ezer forint, három gyerek után majdnem 100 ezer forint, minden további gyerek után pedig további 33 ezer forint havonta.

A családtámogatási intézkedések része, hogy tovább bővítik a bölcsődei férőhelyeket, a tervek szerint a jelenlegi mintegy 50 ezerről 2020-ig 70 ezerre

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem