Mitől hízik a gyerek?
22
Magyarország 4. az elhízott országok világranglistáján, az elmúlt húsz évben csaknem megduplázódott a túlsúlyos gyerekek száma. És a liberálisok szerint nem kell annyi tornaóra, nem kell központosított iskolai egészségre nevelés – helyette elegendő a felvilágosító elbeszélgetés, meg az alternatívák felmutatása, meg egyéb lópikula. Aminek következtében lehet választani a multik E-betűs szemete és a méregdrága, kikopott bölcsészhallgatók által előállított kézműves remekek között. Tényleg, csak ez a választék?
Hazamegy a Tesco pénztárosnője, hullafáradt. Bunkó főnök, hasonlóan nyúzott és ideges vevő, otthon meg az éhes család, és a kattogó hitel. Fogja a mega kiszerelésű mirelit hasábkrumplit, bele a fritőzbe. A fagyasztott „gordonblőnek” elég a mikró, mindkettő ízét elnyomja az akciós ketchup.
Aztán tévé elé ülnek, és néznek egy nagyon gourmand főzőműsort. Ahol gasztrobloggerek – ilyenből annyit termel már a belváros, mint a vidék repcéből – (utóbbival, mondjuk, lehet is kezdeni valamit), merengő tekintetű ételkritikusok és egy kellően megfizetett szakács osztja az észt. Tökéletesen életszerű ételeket főznek, mint mondjuk a búzacsírával dúsított, argentin mogyorófán füstölt tofu-szeletke, kíméletes mentamártással és spontán gordonka-szólóval.
A gyerek persze nem kérdezi meg, hogy ők miért nem esznek ilyet, mert a gyerek kiskorú, de nem hülye. Meg egyébként is, chipsre és cukormentes üdítőre van szocializálva, amiben értelmezhető kalória tényleg nincs, de reprodukálható belőle a fél Mengyelejev táblázat.
A főzőműsort is azért nézi, mert ez most a trendi, ha holnap a „Fejelgessünk féltéglát Győzike unokatestvérével” lesz a menő, majd azzal tölti az idejét.
A gyorséttermek reklámja meg úgyis megmarad.
Gonosz és nemtörődöm a pénztárosnő? Nem szereti a gyermekét? Ne vicceljünk! Csak az elmúlt évtizedekben ő is ebben nőtt fel. Persze, megy a duma a koleszterinről, zsírsavakról, telítettekről és egyebekről, de ki érti ezt? Másnapra meg úgyis kiderül, hogy ez egészséges, a másik meg nem. Vagy annak a fordítottja.
A kasszírosnő a maga módján nem csinál mást, mint a bio-veganba beleörült belvárosi trendszülő, aki kizárólag nyers zöldséggel és sushival óvja gyermeke egészségét, hogy utána leküldje bicilkizni a körúti dugóba.
A nagyszerű Európai Unióban nem lehet reklámozni fegyvert, drogot, többnyire tömény alkoholt sem. Viszont mehet dosztig a recept nélküli gyógyszerhirdetés – nem kell orvos, oldd meg magad, a reklám elmondja, mi kell neked! Az apróbetűs részbe legfeljebb beledöglesz, mert beszedsz mindent, amit a mosolygóan karcsú modell sugall.
Ugyanez megy az élelmiszerekkel! Raklapnyi brüsszeli direktíva van az egészséges táplálkozásról, a megfelelő életmódról és Jean-Claude Juncker emésztési tanácsairól. De még egyetlen multi, gyorsétterem-lánc tökéletesen nyilvánvalóan egészségtelen szemetet tukmáló reklámját sem tiltották be ebben a „végtelenül óvó” Unióban!
Egyetlen kereskedelmi láncot nem tiltottak el az ilyen termékek forgalmazásától. Helyette Brüsszel felvilágosító programokat indít a civilek segítségével, hogy a helyes életmódra neveljen. Van pályázat, ahol az óvodától a középiskoláig elmagyarázzák, hogy miért esznek a migránsok humuszt, és miért gonosz a malachús. Meg, hogy a sertések igazából marhák, mert nem értik a gender-szemléletet.
Jó, ez már vicc. Vagy mégsem? Mert igazából ez a liberális, píszí modell. Ők „lehetőséget adnak arra, hogy a gyermek válasszon, ne legyen korlátozva”. Az ideális elitista modell, ahol majd tizenkét féle menüből választhatnak óvodában, iskolában, hogy mindenki megtalálja megfelelő identitását. És megismerkedjen kellő mennyiségű arab olajsejk csemetéjével…
A gazdag kapja meg, ami „jár” neki, a többit meg nézzük le, mert „szeméttel tömi a gyerekei fejét”.
A nagyszerű Európai Unió persze tilt is. Például azt, hogy felfuttassuk a saját mezőgazdaságunkat – azokkal a „kedvezményekkel”, amik egyébként alapvető jogaink lennének. Azt, hogy a magyar friss hús ne legyen drágább, mint az extrudált furnérlemez a duisburgi vegyi kombinátból.
A pesti civil „érdekvédő” kikel az ellen, hogy az iskolákban központosítva legyen az étkeztetés, hogy megszabják, mennyi a só, mennyi a mirelit aránya.
Tisztázzuk: a hazai menzák jó része még mindig olyan, amilyen, sőt. Ezen változtatni kell, kevesebb dumával, több pénzzel és hazai termékkel.
Tetszik a brüsszeli uraknak, vagy sem, a saját, gyermekeink jövőjét nekünk kell szabályozni. Előnyt kell adni az összes magyar gazdálkodónak, feldolgozónak – nem elég a napi két sajtot előállító „nagyon bölcsészből vált” kézművest éltetni. Korlátozni kell az egészségtelen multi szemetet, reklámban, forgalmazásban. Ellenőrizni kell őket napról napra!
Az óvodák, iskolák ellátása az állam dolga. Az állam – hosszú idő után – végre elkezdett szembenézni ezzel a felelősséggel az elmúlt években. És igen, ezt a területet folyamatosan figyelni kell, talán jobban is, mint a multikat.
És hagyjuk a nagy ötleteket. Hagyjuk a direktívákat és a múlt, kultúránk gyalázását. Csongrádi őseim zöme például derekasan rájárt a jóféle kolbászra, s valahogy felnőttek a gyerekek is úgy, hogy hagymás–zsírós kenyeret kaptak Happy Meal menübe. Többségük aztán megérte a kilencvenet, jó kedéllyel.
Persze dolgoztak, mozogtak – nem volt idejük azzal törődni, hogy mi a trendi, liberális módi…
fotó: facebook.com
Zsanett
2018-05-20 @ 05:10
“Kedvencem” a kézműves fagyi, a humuszról pedig a humuszos föld jut az eszembe. Nemrég láttam a lidliben, de most sem tudom mi fán terem. Nem is érdekel, megyek húslevest főzni.
Áldott, szép pünkösdi ünnepeket kívánok.
Ildikó
2018-05-20 @ 05:58
Nyugodtan megkóstolhatod, mert finom. Csicseriborsókrém, többféle ízesítésben. Attól, hogy valamit nem ismersz, még nem jelenti azt, hogy nem finom, ízletes. Azzal, hogy így állsz hozzá egy általad ismeretlen dologhoz, csak saját butaságodat reklámozod 😀 Nem kell ezt zabálnod ha kell, ha nem, mellette ugyanúgy eheted a húslevest és akár kolbászt is.
Zsanett
2018-05-20 @ 10:45
Örvendj, hogy te tökéletes vagy.
Karelab
2018-05-20 @ 06:02
Csicseriborsó-főzelék.
Ildikó
2018-05-20 @ 06:41
Nem főzelék, krém. Én is szoktam készíteni itthon. Egyszerű elkészíteni és friss kenyérre kenve nagyon finom. Pürésített főtt csicseriborsó, fokhagyma, só, bors, citromlé, olívaolaj és egy-két kanál tahini, ami nem más, mint szezámmagkrém. Tahinit otthon is lehet készíteni, de készen is lehet venni. És ezen kívül még sok mindennel lehet ízesíteni, pl. sütőtökkel, zöld fűszerekkel, ki mit szeret 🙂
Zsanett
2018-05-20 @ 10:58
Köszönöm, ennyivel is okosabb lettem, de a csicseriborsóra is csak Móra Ferenc meséiből emlékszem, igencsak halványan. A szegények eledele volt?
Ildikó
2018-05-20 @ 16:41
A szegények eledele a lencse volt, Zsanett drága 🙂 És bár tökéletes nem vagyok, de örülök, hogy van annyi eszem, hogy nem utasítok el mindent csípőből ami új, hanem kipróbálom és ha ízlik megeszem. Ha nem ízlik, nem eszem meg 🙂
Zsanett
2018-05-20 @ 05:19
Kedves Pesti Srácok, jó lenne az órát rendesen beállítani, nálunk Székelyföldön most 7 óra 19 perc, nálatok még csak 5 óra múlt. Köszönöm.
Ildikó
2018-05-20 @ 16:44
És mivel szeretem, most azt készítettem magamnak . A délelőtt sütött kenyérrel tökéletes vacsora volt 🙂
Ildikó
2018-05-20 @ 16:45
Na, ezt az előző hozzászólásomhoz írtam volna, de így is jó 😀
Zsanett
2018-05-20 @ 17:34
Egészségedre!
Magda
2018-05-20 @ 06:16
Az EU-us uniformizált világ tökéletes kórképe gasztronómiai szinten.
A hagymás zsíros kenyér a háború után születettek napi uzsonnája, vacsorája volt évtizedekig, teával, hébe-hóba cukorral.
Akkor még jegyre ment sok élelmiszer. Most meg az ember idegeire megy, ha nem az egeszségére a sok bóvli.
Nagyon tetszett a kikopott bölcsész hallgatók útkeresése a kézműves gasztronómia berkeiben.
túródóra
2018-05-20 @ 08:00
A libsik annak örülnének,ha mindenki megdöglene,nekik mindegy,hogy mibe,csak pusztuljunk már.
zeusz
2018-05-20 @ 08:23
Hát nem eszek humuszt. A jó termőföld jut eszembe róla.Eszem a saját készítésű sonkát meg szalonnát hagymával és megint hagymával . Meg cseresznyepaprikával. Nyáron meg a saját termésű paprikával és paradicsommal.Leöblítem egy saját termésű borból készült fröccsel. És kimegyek kertészkedni.
Zsanett
2018-05-20 @ 10:43
+1!
A humuszevők sírja mellett ülve is jóféle füstölt kolbászt fogunk rágcsálni.
Enneirad
2018-05-23 @ 05:21
Drága emberek! Jó poénkodni a humusszal de a csicseriborsós ételt
két “m”-mel írjuk, csak idővel rosszul rögzült itthon.
Ennyi. Mindkettő (a jó magyar kolbász illetve a hummusz is) finom. Mindenki maga dönti el, hogy melyiket egye és melyiket nem. Csípőből elutasítani valamit, amit más népek esznek, hát nem tudom…nem kell szűk látókörűnek lenni valami iránt csak azért mert nem magyar és ezért odamondogatni a másiknak szintén nem ildomos szerintem. Persze jogodban áll. Mi itthon esszük továbbra is mindkettőt:)
A tipikusan magyar főzelékekről itt senki sem beszél. Pedig fontos része az étrendünknek és pl. inkább megyek egy Főzelékfaló ételbárba mint a Mekibe, ha nincs idő főzni.
khm
2018-05-20 @ 08:32
A karéj cukros,vagy sós kenyérrel kikanyarodtunk a házból,és irány a RÉT ! Egy kövér volt az utcában,viszont Neki klassz építőjátékai voltak. Mégsem lett építész 🙂 (jelenleg kamionsofőr)
kerekferke
2018-05-20 @ 09:17
“Csak az elmúlt évtizedekben ő is ebben nőtt fel. ”
Ja! Mint ahogy Rákay Filip ex intendáns az RTL antikultúrára oktató műsorai előtt. Azért nyomta tele a “nemzeti” köztévét az RTL leharcolt celebjeivel, Csiszárral, Jakupcsekkel és társaival. S mit tesz Isten, a dislexiás Csiszárból azóta már olaszországi konzul is lehetett. Csoda, hogy nem Konrád az amerikai nagykövetünk. (Habár az ifj. Jeszenszky is nagyon nyomul, apuci meg adja a neki a magas labdákat, hogy legyen mit lecsapnia.)Az ultraliberálisokat pátyolgató Pröhléből meg a magyar irodalmi élet egyik fő szervezője lett. Azért Mengyelejev nemcsak a gasztrotakarmányt, de a kultúrabrakot is ellátja alkotórészekkel. Éljen a nemzeti kultúra. De miből?
kerekferke
2018-05-20 @ 09:26
Aki tegnap ott volt a Blaha Lujza Színészmúzeumban a Bubik István 60. születésnapja alkalmából rendezett megemlékezésen, kiállításmegnyitón, az tudja, hogy miről beszélek. Vajon miért lett ebből is 99% liberális vircsaft, amit a még most is sztárolt, a hírek szerint kábítószertől lepusztult, szánalmasan szerencsétlen alak bóklászása koronázott meg? Decens, sármos, senkit sem bántó személyiség volt Bubik István, de teljes személyiségével, művészetével azok ellen hatott, akik ott többségben megjelentek.
Zabálj, magyar, s ha nincs miből minőséget, akkor a globálmoslékot zabálva meredj a képernyőre. Ünnepelnéd a nagyjaidat? Majd mi a kezünkbe vesszük, élére állunk, hallgatunk róla előtted, s majd mi, egymás között “megünnepeljük” azokat is, akiknek az életműve Téged, magyarságodat, fennmaradásodat erősítené. Minden mindennel összefügg. Az összes televízió egymással összeérő kultúrszemét (néhány repülj páva, virtuózok, operaműsor kivételével). Szégyen! De az is, hogy jobboldali újságok abszolút nem foglalkoznak a kultúrával! Teljesen átengedve a téma a balliberálisoknak.
pandora
2018-05-20 @ 10:59
Egy étkezési tanácsot szívesen megfogadnék Juncker úrtól ,persze nem olyan irdatlan mennyiségben ,mint ahogyan azt ő fogyasztja: a Martell konyakot .Persze arra csak neki telik.A többi nyugati étket csak egye meg ő.Az óvodákban és az iskolákban elkezdődött egy jó irányú változás,de ezt a szülőknek is támogatni kell.Első sorban a szülőn múlik gyermek jó,vagy rossz szokásainak kialakulása.El kell ismerni,hogy otthon erőfeszítést igényel az egészségesebb táplálkozásra való áttérés.Ha rutinná válik,akkor már könnyebb.A zsíros kenyér -hagymával egyáltalán nem egészségtelen,vagy hizlaló,legfeljebb akkor,ha valaki rengeteget fal be együltőhelyében,de az minden másra is vonatkozik.
gyozo2018
2018-05-20 @ 21:10
A mangalicazsíros vekni meg éppenséggel egészséges. Lilahagymával, jó pohár veresborral körítve! Jajj, hogy meg nem szólal. 😀
pandora
2018-05-21 @ 16:15
Reggel a gazda nem veresborral,hanem egy kis törköllyel indított és délig dolgozott keményen.Gyerekként nem kaptunk a pálinkából csak az illatából.