Előfizetői tartalom

Ezért kellenek a közgazdászok: iszonyú sok pénz múlik egy jó előrejelzésen

Azok a vállalatok, akik pontosabban jelzik előre a gazdasági folyamatokat, jóval nagyobb profitot tehetnek zsebre - áll egy friss kutatásban. Kiderült ugyanis, hogy a pontatlanságuk miatt oly sokat szidott makrogazdasági előrejelzések valójában rendkívül fontos szerepet játszanak a nagyméretű cégek sikerességében. Vagyis a jó közgazdasági előrejelzők szó szerint aranyat érhetnek. 1000 cég 25 éves története tanúskodik róla, hogy már a pusztán 1 százalékkal nagyobb előrejelzési hiba is elképesztő hatással van az eredményre: akár a profit 8 százaléka is múlhat rajta.

Mindenki tudja, hogy a gazdasági előrejelzéseket mennyi kritika éri a pontatlanságuk miatt. Így, a pénzügyi válság 10 éves évfordulója után, például sokan felemlegetik, hogy hát bizony, a válságot sem voltak képesek előre jelezni. A közvélemény ilyenkor gyorsan le is szokta vonni a következtetést, hogy akkor tulajdonképpen a makro-közgazdászok nem is jók semmire. Sejthetjük...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés