Gazdaság

Magyarország felé is kacsintgat a legnagyobb román magánegészségügyi szolgáltató

Elérkezett az idő arra, hogy az országhatárainkon kívülre fókuszáljunk - jelentette ki a Portfolio-nak adott interjújában Románia legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatójának, a tőzsdén jegyzett Medlife-nek az alapító-tulajdonosa, Mihai Marcu, aki konkrét régiós országokat is megnevezett. A szakember beszélt a román piac jellegzetességeiről, a szakemberhiányról, a bérek emelkedéséről is.
Portfolio: Hogyan alakult az elmúlt években a magánegészségügyi szolgáltató piac Romániában, mekkorára hízott és kik a legnagyobb játékosok?

Mihai Marcu: Románia teljes egészségügyi piaca jelenleg 8 milliárd euró körül van, de vannak olyan becslések, melyek szerint az ezzel kapcsolatos költések elérik a 10 milliárd eurót is.

Ezen belül a magánegészségügyi szektor 1,4-1,5 milliárd euróra rúg, melyen belül a legnagyobb piaci szereplő 10% feletti részarányával a MedLife és a Regina Maria,

őket követi a két következő magánszolgáltató 7-8%-os részesedésével, a Medicover és a Sanador. A négy nagyobb szereplő után jönnek azok a szolgáltatók, amelyeknek éves szinten 25 millió eurónál (8 milliárd forint) kisebb forgalmuk van.

Magyarország felé is kacsintgat a legnagyobb román magánegészségügyi szolgáltató

Milyen tényezőknek köszönhető, hogy Romániában a magánegészségügyi piac ilyen méretűre hízott?

A magánegészségügyi piac nem most nőtt ekkorára Romániában, ez a folyamat már régóta, legalább 15 éve jellemzi az országot.

Akkor a legnagyobb piaci szereplők éves forgalma 20 millió euró körül volt, mára ez 20-szorosára nőtt. Kezdetben 2003 és 2007 között, a válság bekövetkeztéig nagyon erőteljes volt a piac növekedése, 30-50%-os éves árbevétel-növekedéseket láthattunk. Jelenleg továbbra is kétszámjegyű a növekedési ütem, 10-12%-kal növekszik évről-évre a piac.

A magánszektor ilyen mértékben történő megerősödése elsősorban az állami ellátórendszer kapacitásának szűkösségével magyarázható. Az elmúlt években az állam rengeteget költött a saját infrastruktúrájára, a kórházakra, azonban még így is nagy lemaradásban van. A másik lényeges magyarázat, hogy a román piacon komoly tőkebefektetők jelentek meg, akik jelentős befektetéseket hajtottak végre a magánegészségügyi piacon, saját tőkéből és hitelből. Ennek köszönhetően jelentős pótlólagos, alternatív forrást kapott a mindig is forráshiányos szektor.

Magyarországon a magánszolgáltatói piac nagyobb térnyerésének egyik akadálya a szakképzett munkaerő hiánya. Mennyire jellemzi ez Romániát?

A munkaerő hiánya az egész kelet-közép-európai régió problémája, hiszen rengeteg orvos és szakápoló hagyta el a térség országait és vállalt Nyugat-Európában munkát a magasabb fizetésért. Az elmúlt években azonban látványosan emelkedtek az egészségügyi bérek Romániában, néhány év alatt megduplázódtak, ezért ez a piac elkezdett változni. Jelenleg egy állami kórházban dolgozó orvos átlagosan nettó 2000 eurót kereshet.

Az állami bérek emelése miatt ezek szerint a magánszektorban is jelen van egy erőteljes bérnyomás.

Meglátásom szerint az egész román gazdaságban van egyfajta bérnyomás. És igen, nekünk is emelni kell a munkavállalóink bérét, ami már amúgy is magasabb volt az állami szektorban tapasztalt szinteknél.

A román gazdaság általános erősödésével és a jövedelmek emelkedésével párhuzamosan az emberek egyre jobban élnek, egyre többet költenek ezért egészségügyi szolgáltatásokra is, főleg a nagyobb városokban, ez pedig hajtja a magánpiacot.

Kattintásra képgaléria nyílik:



És hogyan jellemezné a magánegészségügybe betérő betegeket, igaz, hogy egyre informáltabbak és egészségtudatosabbak?

Igen, sokkal informáltabbak és a pénzükért cserébe sokat is várnak el természetesen. Minden vizsgálati eredményükhöz hozzáférnek ugyanis online.

A másik lényeges szempont pedig, hogy a betegek a mai világban rendkívül mobilak. Mára nagyjából mindegy lett, hogy épp Bécsben vagy Bukarestben gyógyul, nincsenek távolságok, repülővel számos nagy európai város, mint például Frankfurt vagy London, néhány óra alatt elérhető, néhány tíz eurós költséggel.

És ezzel párhuzamosan a társadalom is változik, nem vagyunk már messze attól, hogy orvost is úgy foglaljunk, ahogyan például szállást foglalunk a neten. A szektor digitalizációja elkerülhetetlen, minden területen egyre fontosabb a technológia.

Ebben a változó környezetben mi kellett ahhoz, hogy a MedLife az egyik legnagyobb piaci szereplővé váljon ezen a piacon?

Először is mi a kezdetektől óriási összegeket fordítottunk a járóbeteg-ellátásra. Ennek köszönhetően az elmúlt években eljutottunk oda, hogy 5 millió egyedi felhasználóval rendelkezünk, vagyis minden negyedik romániai ember már járt a MedLife intézményeiben. Naponta minden intézményünket összesen 14-16 ezer beteg látogatja meg.

A nagy klinikáink hozták el az igazi áttörést számunkra. Mára eljutottunk oda, hogy 20 jelentős klinikával rendelkezünk országszerte, ezzel a MedLife rendelkezik a legnagyobb infrastruktúrával a magánszolgáltatói piacon.

Ezekben az intézményekben a klinikai vizsgálatok a képalkotással és a laborszolgáltatásokkal is együtt járnak, vagyis a szolgáltatásunk teljes körű.

Magyarország felé is kacsintgat a legnagyobb román magánegészségügyi szolgáltató
A MedLife klinikája Aradon
Az elmúlt években mekkora növekedést produkált a MedLife és Ön szerint ez minek volt köszönhető?

Az elmúlt években valóban sikerült a piac feletti ütemben növekednünk, 20% feletti mértékben. Ehhez hozzájárult az is, hogy az elmúlt években Romániában 18 akvizíciót hajtottunk végre. Részben olyan egységeket vásároltunk fel, amelyeket jellemzően orvos szakemberek alapítottak egy nagyobb városban. A tevékenységünk elmúlt néhány évének nagyon fontos jellemzője volt a terjeszkedés.

Mennyire fenntartható ez az árbevétel-növekedés?

Romániában már csak néhány város maradt, ahol nem vagyunk jelen, ezért talán

elérkezett az idő arra, hogy az országhatárainkon kívülre fókuszáljunk. A román piacon ugyanis már nem lesz annyira erős a növekedés, mint eddig.

Ezért másfelé kell tekintetnünk. Tőzsdei cég vagyunk és a befektetőink elvárják a növekedést és az osztalékfizetést.

Magyarország felé is kacsintgat a legnagyobb román magánegészségügyi szolgáltató
A MedLife gyermekgyógyászati klinikája Bukarestben
Rendelkeznek konkrét tervekkel is a régiós növekedést illetően, akár Magyarország is szóba jöhet?

A leginkább vonzó célpontok számunkra a nyugati szomszédaink piacai. A román magánegészségügyi piac látványosan fejlődött az elmúlt években, és az itt szerzett tapasztalatainkkal átléphetjük a határt, de kezdetben inkább kisebb léptékben. A régió magánegészségügyi piaca ebben a tekintetben fragmentált, nincsenek országokon átívelő projektek, nincs kommunikáció, az orvosok nem ingáznak két régiós ország között munkahelyeiken, Románia, Magyarország, Szerbia, Bulgária viszonylatban. Pedig lenne mit tanulnunk egymástól. Szerintem a régió országai kulturálisan és történelmileg is sok tekintetben kapcsolódnak egymáshoz, miért ne lehetne erősíteni az egészségügyben is az együttműködést. Az egyes országok egészségügyi rendszerei is sok tekintetben hasonlítanak egymásra.

Éppen emiatt Magyarország, Szerbia, Bulgária és Horvátország jöhet számunkra szóba, konkrét tervekkel azonban még nem rendelkezünk.

Az egészségügyben is meghatározó trend a digitalizáció. A MedLife mit tett ezen a téren?

Idén júniusban vásároltuk meg a legnagyobb független egészségügyi információs portált, a SfatulMedicului.ro oldalt, havonta 2,5 millió egyedi látogatóval rendelkezik. Ezen az oldalon a betegek számtalan információt és szolgáltatást elérnek, tájékozódni tudnak a lehetőségeikről. Romániában azonban még nincs meg a jogi lehetőség a távgyógyításra, telemedicina szolgáltatásra, ez jogilag jelenleg nem szabályozott.

Mihai Marcu, az alapító Mihai Marcu a MedLife igazgatótanácsának elnöke és a tőzsdén jegyzett társaság vezérigazgatója. A legnagyobb romániai magánegészségügyi szolgáltatót 1996-ban alapította a család, testvére Nicolae Marcu 2016 óta tagja az igazgatótanácsnak. A 2017-es éves jelentés szerint Mihai 21%-os részesedéssel rendelkezett a cégben, testvére Nicolae 15%-os, míg édesanyjuk Cristescu Mihaela szintén 15%-os tulajdonos volt az akkori adatok szerint. Az 1970-ben született Mihai Marcu 1995-ben végzett a Bukaresti Egyetem Matematika és Számítástudományi Karán. A MedLife előtt a román bankszektorban vállalt vezető pozíciókat, például a RoBank alelnöke volt (azóta az OTP megvásárolta azt a bankot).

Magyarország felé is kacsintgat a legnagyobb román magánegészségügyi szolgáltató

Még több egészségügyi interjú a Portfolio-n ide kattintva.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
vallalati energiamenedzsment naperomu szeleromu