4p
Horrorisztikus képek bontakoznak ki Afrika elhagyatott területein, egyre több fejetlen, rohadó elefántholttestet találnak. Az orvvadászok az agyaraikért ölik az állatokat, mivel az elefántcsont még mindig óriási értéknek számít. Az afrikai elefánt a túlvadászat miatt a kihalás szélén áll, a lövések olyan gyakoriak, hogy a turistakempingek közelében is lehet őket hallani. Mi lesz ezután?

Azt, hogy egyáltalán körülbelül mennyi elefánt kószál az afrikai szavannákon, néhány évvel ezelőttig csak megtippelni lehetett, de az elmúlt két évben az Elephants Without Borders (EWB) és a Great Elephant Census (GEC) munkájának köszönhetően ijesztő adatok kerültek nyilvánosságra.

A tudósok becslései szerint az európai kolonizáció előtt körülbelül 20 millió állat élt a kontinensen, ez 1979-re 1,3 millióra csökkent, és a GEC mai jelentése szerint összesen 352 271 afrikai elefánt maradt, ami a legpesszimistább becsléseknél is jóval kevesebb. Igaz, itt fontos megjegyezni, hogy a namíbiai, dél-szudáni és közép-afrikai köztársaságbeli állatokról nem készült felmérés a belső konfliktusok miatt.

Az elefántok harmada eltűnt

2007 és 2014 között legalább 144 444 elefánttal lett kevesebb, ez körülbelül a teljes népesség 30 százalékának felel meg – írja a CNN. Az egyéni esetek még félelmetesebbek, egyes tanzániai és mozambiki területeken 75 százalékkal csökkent az elefántok száma a felmérés szerint.

A jelenlegi becslések szerint az elefántok állománya évente körülbelül nyolc százalékkal csökken, azaz 18-20 éven belül teljesen kihalhat az afrikai elefánt, hacsak nem jönnek komoly változások az eddigi törvényekben és fajmentési szabályokban.

Itt jön képbe a GEC, amelyet a Microsoft társalapító és jelenleg a Vulcant vezető Paul Allen alapított. A szervezet folyamatosan dolgozik az elefántok megszámolásán és megjelölésén, szatellit adókkal ellátott nyakörveket adnak az állatokra, hogy valósidőben tudják követni mozgásukat.

Tudja az állat, ha háború van

Ez egyébként etológiai szempontból is fontos megfigyelési eszköz, a kutatóknak többek közt az is feltűnt, hogy az elefántok felismerik az emberi veszélyt, és a határokon át is hajlandóak elmenekülni előle.

A hosszúra nyúló angolai polgárháború alatt például elköltöztek az elefántok az országból. A béke megkötése után egyre többen visszatértek korábbi élőhelyükre, de most az orvvadászok ismét elhagyni kényszerülnek azt.

A katonaság őrzi őket

Botswana ma az egyik legnagyobb menedékhely a szavannai elefántoknak, Zimbabwével és a Dél-afrikai Köztársasággal együtt a teljes megszámolt populáció 60 százaléka itt él.

Elefánt az Etosha Nemzeti Parkban.

Az orvvadászoktól a Botswanai Védelmi Erők gyalogsága és különleges egységei védik az elefántokat, több mint 700 ember őrzi az állatokat. Ez az őrség pedig semmilyen formában sem játék, kisebb botrányt is okozott, hogy az itt szolgálatot teljesítő katonáknak éles tűzparancsa van, azaz megölhetik az orvvadászokat.

Az igazi problémát persze nem az egyéni orvvadászok jelentik, mivel az elefántcsont köré komoly bűnszervezetek épültek ki. Az állatot ténylegesen leterítő ember sok esetben csak párszáz dollárt kap, a több tízezreket a bandák vezetői teszik zsebre.

Az elefánt, mint turisztikai látványosság

Az EWB és a GEC a térség kormányaival együttműködve többek közt azt is próbálja megérteni, hogy az orvvadászok segítése nem éri meg a helyieknek, mivel az elefántok hosszútávon több millió dolláros bevételt hoznak az ökoturizmus részeként.

A kutatók úgy fogalmaznak, hogy az elefánt Afrika szimbóluma, amely most van a kritikus ponton. Most még talán menthető a szavannai elefánt, de ehhez egészen komoly, gyakorlatilag példanélküli összefogásra lenne szükség.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG