4p
A péntek este csődbe küldött két olasz pénzintézet szanálásának terve bő 17 milliárd euróról szól, a nagy nyertes a konkurens Intesa Sanpaolo lehet. A bankfiókokat ma is kinyitották, a betétesek zömének pénzét a jelek szerint nem érheti kár. Egész Európában optimisták a bankrészvények vásárlói a tőzsdén, aminek azonban más oka is lehet.

A péntek esti EKB-közleménnyel lényegében veszni hagyott Banca Popolare di Vicenza SpA és Veneto Banca SpA olaszországi pénzintézetek sorsáról példás gyorsasággal, még hétvégén elkészült a terv. (Nem véletlenül, a bankpánik és a kisbefektetők kétségbeesésének elkerülése elsődleges szempont lehetett, már csak a közelgő választások miatt is, amint azt szombaton írtuk.)

A Bloomberg szerint a 17 milliárd eurós bankmentés – ha ezt egyáltalán mentésnek lehet nevezni – az olasz történelem legnagyobb hasonló akciója lesz. Mindjárt felveti a kérdést, hogy ez nem kérdőjelezi-e meg az egész EU bankokkal kapcsolatos jelenlegi szabályozását, hiszen szembe megy azzal. (Az EU ugyanis az állami részvétel helyett a magántőkéből való szanálást támogatja, a részvényesek és nagyobb betétesek felelősségvállalása mellett.)

Egy euróért bankot venni

Amint a kormány hétvégi vésztanácskozása után a pénzügyminiszter, Pier Carlo Padoan elmondta, az állam támogatásával az Intesa Sanpaolo, az ország második legnagyobb hitelintézete jelképes, egy eurós összegért megvásárolhatja a két csődös bank jó eszközeit. Ehhez 5,2 milliárdnyi állami forrást vehet igénybe, hogy a tőkemegfelelési előírásoknak eleget tegyen. A tervet az Európai Bizottság jóváhagyta.

A megállapodás híre jót tett a bankrészvényeknek szerte Európában: miközben az EuroStoxx 50 euróövezeti részvényindex (mely mintegy 70 százalékban német és francia papírokat tartalmaz) 0,9 százalékkal megy fel, a Stoxx 600 0,6 százalékkal, addig a Stoxx 600 Bank 1,1, az olasz FTSE Italia All Share Banks pedig 3,5 százalékkal.

Száguld a bátor vevő

Az Intesa 4,7 százalékkal száguld, de az Unicredit is három százalék feletti pluszban. (A két megszűnő „delikvenst” nem jegyzik a tőzsdén.) Még a német bankrészvények DAX Banks indexe is 1,1 százalékkal emelkedik. Az OTP viszont délutánra elvesztette a nap első felében jellemző pluszát. A bankrészvények általános emelkedése vélhetően annak köszönhető, hogy az EU hatóságai az olasz példa alapján rugalmasabbak lettek a bankok megsegítésével kapcsolatban.

A fiókok ma is kinyitottak

A bankfiókokat ma is nyitva tartják, éppen azért volt szükség állami segítségre, mert a betétesek pénze veszélyben volt – mondják az olasz politikusok. Kétmillió háztartás és 200 ezer vállalkozás pénze forog kockán. A két bank, bár országos vagy európai szinten nem nagyok, a fejlett gazdaságú Veneto tartományban kulcsfontosságúak voltak.

További 12 milliárd eurót az esetleges későbbi veszteségekre tesznek félre, garanciavállalás formájában. A bankokat szétválasztják egy jó bankra és egy rossz bankra. A bankfiókok több mint felét, 600 egységet bezárnak, közel 4000 alkalmazottól meg fognak válni.

Az Intesa az olasz bankmentés nyertese a KBC Equitas szerint. „Néhány héttel ezelőtt már felhívtuk a figyelmet az Intesa-ra, de az azóta látott 6 százalékos emelkedést követően is lehet még potenciál a részvényben” – írták délelőtt.

Extrém alacsony a kamat

A bankok bankjainak bankja, vagyis a központi bankok által fenntartott Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) jelezte, hogy itt az ideje a kamatemelésnek azoknál a jegybankoknál, ahol extrém alacsony a kamat. A német Bundesbank elnöke pedig ismét a kötvényvásárlási program beszüntetését szorgalmazta az EKB esetében – írtuk ma.

Ezek a hírek azért lehetnek fontosak, mert a bankoknak alapvetően fájdalmas az alacsony, sőt negatív kamatszint, nagyban csökkenti bevételeiket, veszteségeket okoz. A kamatok emelkedése az egész szektornak jót tehet, ez is állhat a mai bankrészvény-áremelkedés hátterében. (Valamint a jó német Ifo-index.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG