6p
Rengeteg lezárásra, forgalomkorlátozásra és menetrendváltozásra kell készülni a fővárosban a hétvégi programok kapcsán. Nincs augusztus 20-a tűzijáték nélkül sem. Idén új helyszínről lőnek. Milyen egyéb programok lesznek a hétvégén? Honnan látjuk a legjobban a fényjátékot? Hogyan juthatunk el oda? És haza? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Augusztus 20-a az államalapítás és államalapító Szent István király emlékére hivatalos állami ünnep. Ennek alkalmából a már péntektől számtalan rendezvényt tartanak országszerte és a fővárosban. De mihez kezdjünk, ha Budapesten maradunk a hétvégén?

Parádé égen, vizen és a Szent Jobb

A nemzeti ünnep programjai vasárnap 8.30-kor kezdődnek a Kossuth téren, ahol katonai tiszteletadás mellett, az avatandó tisztek jelenlétében felvonják Magyarország nemzeti lobogóját. Délután és koraeste a budai Várban kenyéráldást és aratóünnepet rendeznek, míg a Szent Jobb körmenet a szokásos Szent István Bazilika–Széchenyi István tér–Szent István Bazilika útvonalon halad. A tisztavatás után, 10 órától légi és vízi parádé kezdődik a Parlament előtt, a Duna fölött és a Dunán.

Varga Margit, a budapesti Zazzi Cukrászda cukrásza, a Pöttyös Panni tortája, Magyarország cukormentes tortája készítője, és Vaslóczki Orsolya, a budapesti Horváth Cukrászda Kft. cukrásza, a Balatoni habos mogyoró, Magyarország tortája alkotója a díjnyertes tortákkal (Kép forrása: MTI Fotó, Soós Lajos)

A Budai Várban szokás szerint most is megrendezik a Mesterségek Ünnepét. Iden is lesz Magyar Ízek utcája, családi programok a Várkert Bazárban és környékén is lesznek, koncertek a Clark Ádám téren. A Magyar Ízek utcáján lehet először megkóstolni az ország tortáit. Ezúttal a Balatoni habos mogyoró lett Magyarország tortája, míg a Magyarország cukormentes tortája verseny nyertesének a Pöttyös Pannit választották.

A hivatalos programokról az augusztus20.kormany.hu oldal nyújt részletes tájékoztatást.

Lezárva, elterelve

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) oldalán részletesen is olvasható, hogy az államalapítás ünnepe miatt milyen közlekedési változásokra kell készülni a hétvégén. Rengeteg elterelés, lezárás van most. Ezekből szemezegettünk és válogattunk ki néhányat, a legfontosabbakat.

A légi és a vízi parádé, valamint a tűzijáték miatt szombat este 10 órától vasárnap este fél 11-ig, majd az éjszaka később is több órára a pesti alsó rakpartot is lezárják a Margit hídtól a Havas utcáig. A budai alsó rakparton az Üstökös utcától a Lágymányosi hídig vasárnap reggel 7 órától késő estig, majd szintén hétfőre virradó éjszaka lesz lezárás. Vasárnap este 6 órától este fél 11-ig a Lánchidat a gyalogosforgalom elől is elzárják, a tűzijáték biztonságos lebonyolítása érdekében. A Szent Jobb-körmenet idejére vasárnap délután 4 órától este fél 11-ig az V. kerületben a József Attila utca, a Széchenyi tér és az Arany János utca lesz lezárva.

A Magyar Ízek Utcája és a várkert bazárbeli családi programok miatt péntek hajnaltól 21-én hajnalig lezárják a Lánchíd utcát és a környező útszakaszokat, emiatt a 19-es és a 41-es villamos bár menetrend szerinti végállomásai között, de a Margit híd, budai hídfő és a Rudas Gyógyfürdő között a 17-es és az 56A villamos vonalára terelve szállítja az utasokat. A 105-ös busz pénteken és szombaton egész nap, vasárnap pedig időszakosan a Lánchíd helyett az Erzsébet hídon át közlekedik.

Minden lezárásről, menetrendváltozásról itt olvashat részletesen >>>

Máshonnan lőnek - hol nézzük a tűzijátékot?

Az ünnepi tűzijáték vasárnap este 21 órakor kezdődik és körülbelül 21.30-ig tart. A szervezők ígérete szerint idén más lesz a tűzijáték.

Adalék nélkülA Szent István-napi kenyér a Kurdi Family Pék Kft. Görböc kenyere lett az idén, amely hagyományos technológiával készült adalék nélkül. A Görböc kenyeret augusztus 19-én és 20-án, szombaton és vasárnap a Várkert Bazárnál lehet megkóstolni és megvásárolni.

Ez annyit tesz, hogy az múlt évhez képest új helyszínekről lövik fel a pirotechnikai eszközöket: a Dunán a Lánchíd és a Margit híd között három uszályról, valamint a Lánchíd északi oldaláról. A több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen összesen 70 tűzoltó biztosítja 16 technikai eszközzel. A Duna érintett szakaszán három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó is végig készenlétben lesz.

A Duna Országház előtti szakasza és a Lánchíd lesz a központi helyszín. A látvány legjobban a dunai rakpartok Lánchíd és Margit híd közötti szakaszán lesz élveszhető - mondják a szervezők.

Hogyan jussunk el oda és haza?

A BKK a tűzijáték kényelmesebb és biztonságosabb megközelítése érdekében egész este sűrűbben indítja mind a négy metróvonalon a járműveket, továbbá a nagykörúti villamost és több, a belváros felé tartó villamos- és buszjáratot, valamint gyakrabban közlekednek a H5-ös és a H7-es HÉV szerelvényei. A tűzijáték idejére, illetve az azt megelőző és követő néhány órában mind a budai, mind a pesti belváros Dunához közel eső területeit lezárják a közúti forgalom elől.

Tűzijáték a Duna felett 2015. augusztus 20-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A BKK azt ajánlja, hogy a hazafelé úton is érdemes a sűrű metróvonalak egyikét igénybe venni. Biztonsági okokból azonban lezárhatják az M1-es metró Vörösmarty tér, Deák Ferenc tér, az M2-es metró Deák Ferenc tér, Kossuth Lajos tér és Batthyány tér, az M3-as metró Deák Ferenc tér, valamint a H5-ös HÉV Batthyány tér állomását, ilyen esetben célszerű egy másik, közeli állomást választani. 21:30 és 23 óra között – a kényelmesebb hazautazás érdekében – a belvárosból közlekedő járatok sűrűbben követik majd egymást.

A MÁV is plusz vonatokat állít forgalomba a tűzijáték után.

És milyen lesz az idő?

A friss előrejelzés szerint szombaton eleinte még sok napsütés lesz, majd a délután északnyugat felől egy hidegfront érkezik erős, viharos északnyugati széllel, lehűléssel, délutántól záporokkal, zivatarokkal. Az ország nagy részén még 30-36 fokot mérhetünk, nyugaton, északnyugaton maradhat 30 fok alatt a csúcshőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az egész országban várható eső vasárnap, a leghidegebb órákban 14-20 fok lehet. A nappali maximumok várhatóan 18-25 fok között alakulnak (a tartósan borult, csapadékos helyeken lesz a leghűvösebb, a Tiszántúl keleti felén pedig még 25 fok fölé melegedhet a levegő).

A nap első felében a Dunántúlon és középső megyékben eshet, később keleten - záporeső, egy-egy zivatar is lehet. Az esti órákban döntően az ország keleti harmadán lehet csapadék.

Fő az óvatosság!

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mindenkit arra kér, hogy mielőtt elindulnak az ünnepi rendezvényekre, tájékozódjanak az időjárási előrejelzésről, illetve az érvényben lévő vagy várható meteorológiai riasztásokról, a rendezvényen pedig minden esetben tartsák be a szervezők és a hatóságok utasításait.

A várható időjárásról, és ennek nyomán a rendezvények lebonyolításáról szombat délután tartanak sajtótájékoztatót az államalapítás ünnepének központi rendezvényeinek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs központjában, a rendőrség Teve utcai székházában.

Szép ünnepet!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG