3p
Egy katalán függetlenség-párti szervezet öngyilkos akciót hirdetett: Vonják ki a katalánok a pénzüket azokból a bankokból, amelyek elvitték székhelyüket Katalóniából. Ez, ha hatékony lenne, komoly pénzügyi válságot is előidézhetne, de jelentősége inkább szimbolikus.
(Fotó: Assemblea National Catalana)

A CaixaBank SA és a Banco Sabadell SA ellen hirdetett akciót egy Assemblea Nacional Catalana (Katalán Nemzeti Gyűlés) nevű szeparatista szervezet, hogy megbüntesse őket, amiért elvitték székhelyüket a problémás tartományból. Arra biztatják híveiket – a Wikipedia szerint 80 ezer fő 2015-ben –, hogy vonják ki betéteiket a két pénzintézetből.

Az „emberek ereje” szlogennel rövid, 11 másodperces videót tettek közzé, amelyben lehetőleg ma reggel 8 és 9 közötti készpénzkivételre biztatnak az öt legfontosabb bankból, ezek közül azonban csak a fenti kettőt nevezik meg. A videó nagyon egyszerű és eléggé hevenyészettnek tűnik. A szervezet vezetője, Jordi Sànchez i Picanyol jelenleg őrizetben van az október 1-jei, a központi kormány által illegálisnak tartott népszavazással összefüggésben.

Maradt a normál üzletmenet

A Bloomberg szerint a két nagybank szóvivői normál üzletmenetről számoltak be ma reggel. Egy nappal korábban a spanyol gazdasági miniszter azt mondta, az utóbbi időben nőtt a két bank betétállománya. A pénzintézetek ugyanis, számos nagyvállalattal együtt, két héttel ezelőtt villámgyorsan áttették székhelyüket Katalóniából más, nyugodtabb tartományokba.

Amint akkor írtuk, már kosábban is volt kisebb betétesi roham e bankok, főleg a Banco Sabadell ellen. Állítólag korábban főleg a Katalónia kiválását ellenzők vették ki a pénzüket, mert a bank központja ebben a tartományban volt. Most pedig a másik tábor tagjai vihetik el a betéteiket azért, mert a bank hűtlenül elvitte a székhelyét (és a helyiadó-fizetéseit).

Öngyilkos bankroham

A bankok elleni rohamra egyébként még a legsötétebb diktatúrákban sem szokás biztatni, mert a bankok csődje magával ránthatja az egész gazdaságot, láncreakciót, válságot idézhet elő, vagy állami pénzekből kell ezeket kihúzni a csávából – tehát a nép pénzén. (Ha meg nincs komoly hatása, akkor minek.) Az akció így felettébb szűklátókörű és káros, egyfajta öngyilkos merényletre emlékeztet.

Miért pont 155 euró?

A Bloomberg szerint az akció inkább csak jelképes, egy katalán híresség például arra biztatott, hogy mindenki 155 eurót vegyen ki. Ez a száma Spanyolország alkotmányában annak a cikkelynek, amely alapján a központi kormány Katalónia eddigi autonómiájának megvonását fontolgatja. Holnapra rendkívüli kormányülést hívtak össze ezzel kapcsolatban, de az új hírek szerint valószínű, hogy a katalán vezetésnek újabb egy hetes ultimátumot adnak a helyzet tisztázására.

Alapvetően pozitív európai tőzsdei környezetben az Ibex spanyol index ma stagnál, a két érintett bank részvénye 0,6, illetve 1,3 százalékkal esik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG