5p
Komoly gondokat okozhat a brit kilépés az ország gyógyszeriparának, a nagyvállalatok máris áttelepítenék működésüket a tagországok egyikébe.

Nagy Britannia kilépése számos ágazat működését megbolygatja, a Brexit tárgyalásoknak pedig még koránt sincs vége. London számára kulcsfontosságú a szolgáltatási és banki szektor biztosítása, a blokkból való kilépés azonban szinte minden szempontból felforgatja a szigetország gyógyszeripari tevékenységét – írja a Bloomberg.

Legyen szó szakemberek felvételéről, kutatás-fejlesztésről, vagy új gyógyszerek engedélyeztetéséről, a Brexit komoly kérdéseket vet fel a jövőt illetően. A vállalatok számára az lenne megfelelő, ha a lehető legkevesebb módosítással lépnének ki az EU-ból, a gyógyszeróriások azonban máris azt tervezik, miként mentik át működésüket az egységes piacra. Számítások szerint 2015-ben mintegy 664 gyógyszeripari cég működött az Egyesült Királyságban, amely több mint 62 ezer embernek biztosított munkát, az ágazat éves forgalma pedig elérte a 29 milliárd fontot.

A Horizont 2020 az EU eddigi legnagyobb kutatási és innovációs programja. A segítségével több áttörés, felfedezés és világelső meglátás születhet meg úgy, hogy a laboratóriumok nagyszerű ötleteit elviszi az üzleti megvalósításig. A programrészletes ismertetője itt olvasható.

Az új gyógyszerek kifejlesztése több éves munka eredménye, amely során több száz kutató együtt dolgozik, lehetőséges gyógymódok ezreit vizsgálva. Ennek támogatására az Egyesült Királyság rengeteg EU-s forrást hív le: csak a Horizon 2020 programhoz mintegy 9 milliárd hívtak le 2007 és 2013 között. Ezt a támogatást pótolnia kell az államnak, ha meg akarja tartani jelenlegi státuszát, a külföldi munkaerőt mozgósító egyetemek azonban félnek, hogy a kormány nem lesz erre képes.

Egyszerűbb lelépni?

A tervezőasztaltól a gyógyszertári polcokig rögös az út, az uniós szabályoknak megfelelően ugyanis számos kísérletnek kell alávetni minden készítményt, mire engedélyeznék a teszteket embereken is. A Egyesült királyság kutatási tevékenysége nagyjából 2,5 milliárd fontot ér, a vizsgálatra váró gyógyszerek 40 százalékát a szigetország adja. A szabályozás szerint azonban minden EU-ban használt kísérleti készítményt a blokkon belül kell előállítani és engedélyeztetni – ez pedig épp eléggé megnehezíteni a helyzetet ahhoz, hogy a gyógyszergyárak áttelepítsék működésüket máshová.

Először ideiglenes központban helyezik el Amszterdamban a jelenleg Londonban működő, de az Egyesült Királyság tervezett uniós kilépése miatt költözni kényszerülő Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) – írja a Magyar Nemzet. A költözéssel London mintegy 900 munkahelyet és csaknem 260 milliós tőkét veszít, nem beszélve arról a 40 ezer emberről, akik üzleti tevékenység miatt utaznak az országba.

Kínosan lassúvá válhat minden

A kormányügynökség Amszterdamba költözésével akár egyharmadát is elveszítheti jelenlegi munkaerejének, ami kritikusan lassíthatja az üzletmenetet. Ezzel jelentősen visszaeshetnek a bevételek, ráadásul a felülvizsgálat megemelkedett költségei a tagországokra is hatna, amelyek a EMA-tól kapnak támogatást. Az ügynökség szerint a legrosszabb esetben akár 70 százaléka is elveszhet a munkaerőnek, ami a teljes működést megakadályozná.

Rettegnek a britek, hogy ezt elveszítik - külön Brexit-szabály jöhet

Külön alkut akarnak a britek a City hozzáféréséről a közös piachoz. Ugyan az EU ettől eddig elzárkózott, May kormánya szerint ez csak blöff. További részletek >>

Az Egyesült Királyságnak továbbá kifejezetten jó alkut kell kötnie a gyógyszer engedélyeztetéseit illetően, ha meg akarja tartani a vállalatokat, az EU-nak gyártott gyógyszereket ugyanis egy tagország ügynökségének is külön kell engedélyeznie. Ennek érdekében a legnagyobb szereplők akár többezres munkaerő állományt is áttelepíthet a tagországok egyikébe, hogy megduplázzák működésüket az egyszerűbb működés érdekében.

Az engedélyeztetés után gyógyszereket regisztrálni is kell a tagországokban: ez egyfajta törzskönyv, ami a kutatási folyamatok kezdetétől nyomon követhetővé teszi a készítményt. Az ágazat óriásai azonban aggódnak, hogy ez a folyamat nem könnyen telepíthető csak úgy egy másik tagországba, mivel egyelőre nem tiszta a Egyesült Királyság jövőbeli viszonya a blokkal. Jelenleg több ezer készítmény vár regisztrációra, és ha nem sikerül időben dűlőre jutni, 2019-ben egyszerre érkeznek majd be ezek az engedélyeztetések a EMA-ba, tovább lassítva a folyamatot.

Óriási érvágás a Brexit: ők szívják meg a legjobban a kilépést

Továbbra sincs pontos megállapodás az Egyesült Királyság kilépéséről az Európai Unióból, és bármelyik forgatókönyv is valósul meg, az már biztos, hogy lesznek vesztesei az ügynek – a Bloomberg cikke szerint azonban a legnagyobb pofont az autóipar kaphatja. Amellett ugyanis, hogy számos külföldi munkavállalót kell elküldenie az iparnak, a 10 százalékos vámköltségek kétségessé teszik, hogy a gyártók továbbra is ott maradnának-e a szigetországban, ha uniós területen olcsóbban megúszhatják a gyártást. Részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG