4p
Lassan több egyéni vállakozó lesz, mint cég, csakhogy nincs mögöttük tőke, ami a lánctartozások megugrását okozhatja.

Erős ütemben emelkedik a vállalkozások száma Magyarországon, tavaly 22 ezerrel nőtt a számuk, így 2017 végére már 1,7 milliónál is több vállalkozás működött. Ez alapján minden ezer emberre 176 vállalkozás jut, aminek hátterében az egyéni vállalkozók számának jelentős növekedése áll, amely már-már vetekszik a cégek mennyiségével – írja a Népszava.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2017-ben több mint 7 százalékkal, csaknem 451 ezerre nőtt az egyéni vállalkozók száma, miközben a társas vállalkozásoké 2 százalékkal, 530 ezer alá csökkent. Csupán tavaly több mint 69 ezer egyéni vállalkozást jegyeztek be: kétszer annyit, mint 2012-ben.

Katás vállalkozó vagy? Komoly bírság fenyeget, ha ezt benézed

Sok katás kisvállalkozást fenyeget bírság, mert a külföldről igénybevett szolgáltatások után – mint például a Facebook hirdetés - nem fizetnek áfát, holott kellene. Tovább >>>

Az Opten céginformációs igazgatója elmondta: a kisadózó vállalkozások tételes adójának bevezetése, valamint a cégalapítás feltételeinek jogszabályi szigorítása az egyéni vállalkozói forma felé terelik a vállalkozni szándékozókat. Pertics Richárd szerint ez a jelenleginél is elaprózottabb és kevésbé versenyképes vállalkozói réteg kialakulása felé tereli a képet – ilyen tendencia mellett ugyanis az egyéni vállalkozók száma túlmutathat a cégekén.

Ez azért is aggasztó, mert a magyar vállalkozások jelentős része már így is mikrovállalkozás: 10 főnél kevesebbet foglalkoztató cégek, amelyek árbevétele nem haladja meg az évi 2 millió eurót. A tőkeerő hiánya pedig megnehezíti a külföldre lépést.

Egyre ködösebbé teszi a gazdaságot

A katás egyéni vállalkozás elindítása manapság alig egy óra és akár egy óra alatt eszközölhető. A működtetés kevés adminisztrációval jár, az adózás pedig egyszerű, hiszen 12 millió forintos árbevételig fix díjat kell befizetni, attól függően, hogy mellékállásban vagy főállásban vállalkozik-e valaki.Ez egy olyan kedvező adózási forma, amely számos céget és munkavállalót a színlelt vállalkozás irányába terel: papíron egyéni vállalkozóként, valójában alkalmazottként dolgozik a munkavállaló – mondja Pertics Richárd. Szintén a vállalkozások számát növeli, hogy sok egyéni vállalkozónak van cége is, sőt, nem ritka a családon belüli 3-4 féle vállalkozási és adózási forma működtetése.

Tisztességtelen magyar cégek – rengetegen dolgoznak feketén

Több mint 200 millió forintnyi munkaügyi bírság született a feketemunka miatt. Részletek >>>

Bár az egyszerűsített adminisztráció és az alacsony költségek gazdaságösztönző hatásúak lehetnek, egyben veszélyforrást is jelenthetnek, hiszen ilyen létszámnál az alacsony transzparenciaszint és tőkeellátottság bizonytalanságot vihet a gazdaságba. Az egyéni vállalkozóknak a cégekkel ellentétben nincs beszámolási kötelezettségük, kevés adatot kell közölniük, és jellemzően nincs mögöttük tőke sem, ami könnyen a lánctartozások megugrásához vezethet.

Korábban a kft.-k alapítását könnyítették meg jelentősen, ez a cégforma korábban nagyon is népszerű volt, mivel összesen fél millió forint törzstőke kellett a beindításához. A visszaélések miatt azonban 2014-ben kötelezővé tették a 3 millió forintos törzstőkét, aminek hatására 11 ezerrel csökkent a társas vállalkozások száma.

A szakértő szerint a mostani szabályozás miatt az eddig legalább valamelyest átlátható cégek jelentős része átszivárog az egyéni vállalkozás fekete dobozába. A helyzetet csak tovább rontja, hogy a vállalkozások nagy része mindenféle üzleti terv és stratégia nélkül indul el, majd több mint felük öt éven belül meg is szűnik. Az pedig még a tőkeerősebb cégek számára is probléma, hogy üzleti partnereik 10 százaléka évente kicserélődik – tette hozzá.

Több tízezer magyar kkv óriási problémája: mi lesz a megoldás?

A hazai családi vállalkozások tízezrei szembesülnek mostanában a cégutódlás kérdésével - a generációváltás azonban nehezen megy, nem véletlenül. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG