5p
Az üdülési szezon beindultával számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Az e-autopalyamatrica.hu portál a felhasználók kérdéseit, visszajelzéseit is figyelembe véve összegyűjtötte a nyári utazások legnépszerűbb célországainak autópályadíj-fizetéssel összefüggő alapvető tudnivalóit.

A körképből kiderül: nincs két olyan ország, ahol ugyanannyit kellene fizetnünk az autópályákért, ám korántsem a magyar úthasználati jogosultság a legdrágább. Az egyes országokban a díjak beszedését alapvetően két módon oldják meg: a matricás (időalapú) és a kapus rendszerrel. Utóbbi általában jóval drágább, és bizonyos időszakokban komoly torlódások is kialakulnak, elég ha csak a nyáron gyakorta beduguló horvát autópályákra gondolunk. A kapus megoldás előnye, hogy tényleg csak azért az útért fizetünk, amit használunk, viszont ez rendszerint jóval több, mint ha időalapon fizetnénk.

Ausztria

Ausztriában is a hazaihoz hasonló időalapú matricás rendszer van érvényben. A matricát a szélvédőre kell ragasztani, amely a hazai benzinkutakon is megvásárolható. 2017. november 8-tól bevezetésre került az online megvásárolható e-matrica is. A 10 napra szóló autópálya-matrica ára: 9 euró. a 2 hónapra szólóé 26,20 euró. A 10 napos matricánál a lyukasztás napja az első nap. A lakókocsi, utánfutó nem matricaköteles.

Csehország

Csehország autópályáin szintén matricás rendszer van érvényben, a matricát pedig kötelező a szélvédőre ragasztani. A személyautókra vonatkozó 2018. évi díjak a következőképpen alakulnak: a 10 napos matrica ára 310 korona, míg az 1 hónapig érvényes 440 koronába kerül. Motorkerékpárral az autópályák használata ingyenes. Csehország jelenleg 8 autópályával rendelkezik, a D0-s, D1-es, D2-es, D3-as, D5-ös, D8-as, D11-es és D47-es autópályákkal, valamint több főúttal, melyek az R betűs jelzést kapták. 878 km autópálya és gyorsforgalmi út üzemel, melyből 500 km az autópálya.

Franciaország

Franciaországban fizetőkapus rendszer működik, személyautós használattal az egyes szakaszokért 5 és 80 euró közötti összeget kell kifizetnünk. A kapuknál készpénzt, bankkártyát és hitelkártyát is elfogadnak. Léteznek nem fizetős autópálya-szakaszok is, valamint a fizetős szakaszokat felhajtó előtt mindig a "PÉAGE" felirattal jelzik. Franciaország nagyon fejlett úthálózattal rendelkezik (12000 kilométer). Európában itt található a leghosszabb úthálózat, amely behálózza az ország összes települését. Az autópályák közúti jelzése kék alapon feltüntetett autópálya logóból áll.

Horvátország

A legnépszerűbb autós célpont Horvátország, itt ugyancsak kapus rendszeren keresztül tudunk fizetni az autópályák használatáért. Horvátországnak összesen 1251 kilométernyi autópálya útvonala van. A kapuknál készpénzzel (kuna, euró) és bankkártyával is fizethetünk, továbbá egy ENC nevű fedélzeti eszköz segítségével megállás nélkül, csupán lelassítva, kimondottan az eszköz használóinak kialakított külön sávon haladhatunk tovább a kapukon.

Lengyelország

Lengyelország is kapus rendszerrel szedi az útdíjat, az A1, A2 és A4 jelű autópályákon kell fizetni. Motorkerékpárral 0,5 zlotyi/km, személyautóval 1 zlotyi/km a tarifa.

Montenegró

Montenegróban nincsenek autópályák, fizetni csupán három helyen kell: a Sozina alagúton való áthaladás 2.5 euró/személygépkocsi összegbe kerül; a Lepetane komp használatának díja 5 euró/személygépkocsi; a 13 km-es Trebinje-Herceg Novi kétsávos útért 3 euró/személygépkocsi díjat kell kifizetnünk.

Olaszország

Olaszországban is kapuknál kell fizetni – készpénzzel és bankkártyával, vagy vehetünk előre feltöltött Viacardot. Az autópályára történő felhajtáskor egy jegyet kapunk, a díjat az autópálya elhagyásakor kell kifizetni. Általánosságban elmondható, hogy az olasz autópályákon való utazás meglehetősen sokba kerül, a szakaszok díja 2,3 és 55,5 euró között alakul. Négy alagúton (Grand St. Bernard, Monte Bianco, Munt La Schera, Frejus) való áthaladásért is fizetnünk kell 15 és 44,2 euró közötti összeget.

Románia

Románia teljes úthálózatán matricás fizető rendszer van használatban. A személyautós kategóriában az 1 hétig érvényes matrica ára 3 euró, az 1 hónapig érvényes változat ára 7 euró. Jelenleg 748 kilométer gyorsforgalmi utat vehetnek igénybe a Romániában autózók.

Svájc

Az autópályák és autóutak használatához éves matricát kell vásárolni, mert nincs annál rövidebb ideig érvényes változat. Az éves díj 40 svájci frank.

Szerbia

Szerbiában is kapus rendszeren keresztül egyenlíthetjük ki az úthasználat díját. Fizethetünk készpénzzel is, de a kártyás fizetés a kapuk mindegyikénél lehetséges. Az egyes szakaszokért 1,5 és 6,5 euró közötti összeget kell leszurkolnunk.

Szlovákia

Északi szomszédunk autópályáin a miénkhez hasonló időalapú matricás fizető rendszer van érvényben. A matricát kötelező a szélvédőre ragasztva tartani. Személyautós kategóriában a 10 napig érvényes matrica ára 10 euró, az 1 hónapig érvényesé 14 euró. Motorkerékpárral az autópályák használata ingyenes.

Szlovénia

Szlovéniában a hazaihoz hasonló időalapú matricás rendszer van. Az 1 hetes matrica ára személygépkocsira (2A kategória) 15 euró, az 1 hónapos matrica ára 30 euró. A matricák beszerezhetők benzinkutaknál, akár Magyarországon is a MOL-kutaknál.

Jó tudni: ahol nem kell fizetni

Az egyes országokban az útdíjak mértéke általában a gépjármű tömegétől, emissziós osztályától és a megtett útszakasz hosszától függ. Bizonyos országokban egyes szakaszokon nem kell útdíjat fizetni, más államokban pedig egyáltalán nem. Az utóbbi csoportba tartozik például Andorra, Ciprus, Észtország, Finnország, Izland, Liechtenstein, Luxembourg, Málta, Monaco, Ukrajna és a Vatikán, ahol a személygépkocsik számára nincs útdíj, azonban előfordulhat, hogy különböző pótdíjakkal kell számolni egyes alagutak, hidak és városok esetén. Németországban az autópályák használata személyautóval és motorkerékpárral szintén ingyenes.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG