9p
A korán jött nyár miatt előbb érik a dinnye Magyarországon, így néhány napon belül a boltokban is megtalálható lesz az import mellett a magyar görögdinnye; sárgadinnyéből már most is akad a zöldségeseknél. Az áruházláncok ígérik, amint az itthoni termesztésű termék elérhető, üzleteikben csak ilyen görögdinnyével találkozhatnak a vásárlók. A hazai dinnyét felmatricázzák.
Colosseo görögdinnye Csány közelében. A magyar dinnyefogyasztás évente, fejenként 13-15 kiló (Fotó forrása: MTI Fotó, Komka Péter)

„A magyar szezon múlt héten indult a sárgadinnyével, a görögdinnyét pedig a hétvégén kezdték el csipegetni a termelők” – mondta el a Privátbankár.hu-nak a Magyar Dinnyetermesztők Egyesületének szóvivője. Horváth Vivien szerint az időjárás kedvező volt, jelentősebb problémák nem voltak az idei termelésnél. Hogy mennyi dinnye termett, így még nem lehet tudni. A várható termésmennyiségekre egyelőre a kiadott vetőmag-mennyiségekből és az ültetett földterületekből tudnak a dinnyések következtetni. Talajtól-fajtától, termelési technológiától függően a görögdinnyénél hektáronként 400-600 mázsa mennyiséget várnak, a sárgadinnyénél ez a szám körülbelül 300 mázsa hektáronként.

Már áprilisban kiültették a palántákat

A korán beköszöntött nyár miatt idén már a földmunkák és a palántanevelés is korábban kezdődött. „A kedvező időben többen már április elején kiültettek, most pedig már látszik, hogy idén a bátraké volt a szerencse, ők - és nincsenek kevesen - korábban kezdik a 2018-as szezont. A klímánk és a talajadottságunk kiváló nemcsak a dinnyének, de más zöldség-gyümölcs termesztéséhez is, így akár mondhatjuk, hogy előnnyel is indulunk. A sok napsütés kedvezett, a vizet és szükséges tápanyagokat pedig a szükséges öntözőrendszerekkel tudjuk pótolni, így minden adott idén a kiváló minőségű, zamatos-ízes dinnyékhez” – mondta el a tapasztalatokat a szóvivő.

A sárgadinnyék így már múlt héten megjelentek: az első áruházi beszállítások is elindultak, görögdinnyéből pedig most kezdődik a felvezető időszak. Számottevő mennyiségben június 25-től számíthatnak a vásárlók a magyar görögdinnyére. Első körben a békési területeken szedik a dinnyét, majd Baranya, Tolna valamint a Heves-Jászsági régióban, végül a szabadföldi termőterületekkel jellemzően a szabolcsi területek zárják a hazai szezont.

A kantalup (cantaloupe) típusú sárgadinnye. Ebből már lehet magyart kapni a boltokban

Messze vagyunk a spanyoloktól

Hogy a termelők mekkora felvásárlási árat tartanának ideálisnak? A dinnyetermesztők szóvivője azt mondta, elégedett akkor lesz egy termelő, ha a bekerülési költségein túl egy olyan minimális nyereséget is képes kitermelni évente, amivel tovább tudja fejleszteni a gazdaságát és mindeközben meg tudja teremteni a családja számára a biztonságot.  Rossz hír, hogy technológiában nem, de árban még nagyon messze jár a hazai ár a külföldi dinnyeáraktól. A spanyol termelők például az idén hozzávetőleg 60-65 eurocenttel zárták a május hónapot, azaz ennyit kapott kézhez a termelő egy kiló dinnyéért. „Ezt itthon jelenleg el sem tudjuk képzelni” – teszi hozzá a szóvivő.

Keresd a magyar dinnyén a matricát!

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete létrehozta a saját védjegyét, ami egy, a hazai dinnyéket megkülönböztető matrica. A „MAGYAR DINNYE” címke amellett, hogy egységes, odafigyel a különbözőségekre is, így a hazai származás feltüntetésén túl termőkörzetet, és termelői azonosítót is tartalmaz. Ezek a kiegészítések a későbbiekben nem csak az innovációt és minőségtudatosságot célozzák meg, de egy új, országos nyomonkövethetőséget is felvázolnak. A kezdeményezés célja a magyar dinnye hazai pozíciójának megerősítése mellett a hazai termelés tisztulása.

Egész Európában kevesebb területen ültettek dinnyét

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) korábbi tájékoztatása szerint Békés megyében 2018-ra 5-10 százalékkal csökkent a termőterület a tavaly a hazai termékeket sújtó árcsökkenés és az annak következtében felhagyott termelés miatt. Ez az egyesület szóvivője is megerősítette. „A békési terület adja a hazai területek közel egyharmadát, így a nagyobb területen jelentkezik látványosabban a csökkenés. Ha a termelők nem is hagyták abba a termelést, de területeiket csökkentették érezhetően a legtöbb régióban. 2017-ben Békés megyében közel 1900 hektáron termeltek, 2018-ban ugyanitt inkább 1650 hektárról beszélhetünk. Azonban a szabolcsi régió szinte hasonló számok szerint bővített 2018-ra, így maradhatott közel a 2017-es szinten a hazai termelés, ami összességében így 5000 hektár körül mozog” – mondta a szóvivő.

Horváth szerint a csökkenés általános: nem csak itthon, de a spanyol, a görög és az olasz termőterületek is jellemzően csökkentek. Ennek az oka érezhetően a tavalyi év „piaci dugulása”, az a kínálat és kereslet nem megfelelő aránya, amely közel 5 hétre bezárta az európai piacot.

Ha ilyen logót látsz, biztos magyar dinnyét vettél (Kép forrása: Magyar Dinnyetermelők Egyesülete)

A sárga is útnak indul

A hazai görögdinnye termelés közel 40 százaléka megy exportra, ez számszerűen közel 80 ezer tonna dinnyét jelent. Görögdinnye-exportunk jelentős piacainak Csehország, Lengyelország, Németország, Szlovákia és Litvánia számít. A sárgadinnyét felvásárló fő országok Románia és Németország. Ugyanakkor Horváth Vivien megjegyzi: sárgadinnyében jellemzően a hazai piaci igényeket szolgálják ki, de 2017-ben már „egy érezhető mennyiséggel” jelentek meg a külföldi piacokon, ez az exportban 240 tonnát jelentett tavaly. A Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete hasonló számokra számít 2018-ban is, de alapvető cél az export piacaink bővítése.

Ne rendeljenek a magyarra importot

Megkerestünk több hipermarketet is, hogy megkérdezzük, jelenleg milyen import dinnyét árulnak az üzleteikben, milyen arányban lesz majd jelen a boltokban a magyar és a külföldi dinnye, illetve mi a válaszuk a NAK kérésére. Ugyanis Győrffy Balázs, a NAK elnöke múlt héten azt mondta, remélik, hogy mire beérik a magyar, addigra elfogy az import, ezért szeretnék, hogy az áruházláncok ne rendeljenek már import görögdinnyét a június végén piacra jutó magyar termékre.

149 forintért kapni egy kiló görögöt

Maczelka Márk, a Spar kommunikációs vezetője portálunkkal azt közölte, amennyiben az ellátottságukat nem fenyegeti az idei, nagyon szokatlan időjárás, úgy a magyar termés indulása után, az eddigi évekhez hasonlóan a Spar is törekszik arra, hogy csak magyar dinnyét áruljanak. A beszállítókkal folyamatos egyeztetéseket folytatnak, hogy milyen dátumtól tudják szállítani a magyar dinnyét. Június 14-20 között egyébként 149 forintos akciós fogyasztói áron adták a görögdinnyét. A Spar tájékoztatása szerint görög, illetve olasz származású görögdinnye vásárolható az üzleteikben, de a kantalup (cantaloupe) típusú sárgadinnyéből már magyart is értékesítenek.

Tavaly nyáron dinnyetermelők tiltakoztak a Tesco árpolitikája ellen (Fotó forrása: MTI Fotó, Soós Lajos)

Az Auchannál megkeresésünkre mindössze annyit mondtak: figyelembe veszik a NAK javaslatát, és a legkorábbi alkalommal, amint elérhető lesz, ők is árulni kezdik a magyar dinnyét áruházaikban. (A Sparhoz hasonlóan az Auchan is jelenleg 149 forintos akciós áron kínálja a görögdinnye kilóját. )

Túl olcsón adta a dinnyét a TescoTavaly júliusban komolyabb botrány kerekedett a Tesco körül amiatt, amiért rendkívül olcsón adták a dinnyét. A 249 forintért kínált dinnyét július 6-9. közötti három napban levitték 99 forintra. A NAK akkor azt mondta, ellehetetlenítik a gazdálkodókat, ha kilónként 100 forintnál olcsóbban adják a dinnyét, így szankciót hirdettek: aki áron alul kínál dinnyét, azt nem támogatják a dinnyenépszerűsítési kampányban. Most megkérdeztük a Tescót, idén nyáron terveznek-e dinnyeakciót, és ha igen, mikor? A lánc erre azt közölte: a szezon során folyamatosan széles választékkal, június végétől kizárólag magyar görögdinnyével és kedvező árakkal találkozhatnak a vásárlók az áruházaikban.

Sárgadinnyéből lesz import is

A Tescónál jelenleg magyar, görög és spanyol dinnyét forgalmaznak az áruházaikban. Görögdinnyék közül egyelőre görög és spanyol érhető el, azonban ezen a héten elkezdődik az első hazai termesztésű, magos görögdinnyék beszerzése is, amelyek hamarosan a boltokba érkeznek. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatása szerint, amint a gyümölcsök érettsége megfelelő, a magyar magszegény görögdinnyék is kaphatóak lesznek üzleteinkben.

A Tesco egyúttal megerősítette a NAK kérését: amint a hazai termés elérhető lesz, csak magyar dinnye kapható majd náluk. Ez alól kivételt jelentenek azon sárgadinnyék, amelyeket Magyarországon nem termesztenek (pl: mézdinnye, piel de sapo, gália). A kantalup típusú sárgadinnyéből már a Tescóban is elérhető a magyar termesztésű, a többi fajta Spanyolországból érkezik.

A Tescónál elmondták azt is, hogy várhatóan jövő hét elején megkezdik a görögdinnye exportját is a közép-európai üzleteikbe. A szezonban összesen nagyjából 8 millió kiló görögdinnye kerül a cseh, a lengyel és a szlovák Tesco áruházakba. Ráadásul idén a hagyományos magos görögdinnye mellett, a magnélküli fajták (fekete magszegény, mini, bébi, sárgahúsú) is felkerülnek a külföldre induló kamionokra.

Megkerestük a Lidlt is, de az áruházlánc egyáltalán nem válaszolt, az Aldi türelmet kért, de mégsem küldték el válaszukat.

Frissítés:

Szerda délután az Aldi is megküldte a választ. Mint írják, kiemelten fontos nekik, hogy amikor csak elérhető magyar termelőktől származó zöldségeket és gyümölcsöket kínáljanak mind a 132 magyarországi áruházukban.  Jelenleg a magyar dinnyének még nincs szezonja, így Görögországból származó dinnyét kínálnak a vásárlóknak. Céljuk, amint elérhető lesz a piacon a magyar dinnye, csak hazai termelésű dinnyét áruljanak. Mivel minden évben kínálnak akciót, ebben az évben is készülnek erre, amelynek az időpontját  a termelőkkel egyeztetve határozzák meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG