4p
Több száz óra videokamera felvétel átrágása és számos ügynök együttes nyomozása eredményeként a Scotland Yard több embert is azonosított, akiknek közük lehet a volt kettős ügynök megmérgezéséhez. Szkripal esete sok port kavart a politikai színtéren, szinte rögtön elmérgesítve a britek és az oroszok viszonyát - számos körülmény azonban épp cáfolja, hogy az orosz állam megrendelésére történt mindez.

A brit rendőrség szerint a Scotland Yard több olyan orosz állampolgárt is beazonosított, akik a feltételezések szerint részt vettek Szergej Szkripal és lányának megmérgezésében. Ahogy arról korábban is írtunk a Privátbankár.hu-n, a volt orosz-brit kettősügynököt és lányát, Julija Szkripalt márciusban Novicsok típusú katonai idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg a délnyugat-angliai Salisburyben.

A Press Association brit hírügynökség név nélkül nyilatkozó rendőrségi forrást idézve arról számolt be, hogy a Scotland Yard szerint "néhány orosz" követhette el a támadást. A rendőrség szerint mindenképpen egynél több támadóról van szó.  A források szerint a Scotland Yard terrorellenes és különleges műveleti ügyosztálya, amely a vizsgálatot vezeti, zártláncú térfigyelő kamerák több ezer órányi felvételét tanulmányozva azonosította a támadással gyanúsíthatók körét, és ezt összevetette az akkoriban Nagy-Britanniába beutazók adataival. Ennek alapján a rendőrség a forrás szerint biztos abban, hogy a gyanúsítottak oroszok.

Összerúgták a port az oroszok és a britek

Moszkva folyamatosan és határozottan tagadja, hogy bármi köze lenne a ügyhöz, London azonban gyilkossági kísérletként kezeli a mérgezést, amelyért az orosz kormányt tartja felelősnek. Retorzióként a brit kormány kiutasította a londoni orosz nagykövetség hírszerzőként azonosított 23 diplomatáját, és gyakorlatilag befagyasztotta a magas szintű kormányközi érintkezéseket Oroszországgal, ezt a lépést további 26 ország követte hasonló intézkedésekkel. A feltételezett orosz szál miatt a NATO több, mint huszonöt tagja és partnere legalább 140 orosz diplomatát utasított ki.

Szkripalékat azóta kiengedték a kórházból, ennek ellenére nem érintkezhetnek a sajtóval, a saját családtagjaikkal és az orosz diplomatákkal sem. Mindez azonban felveti a kérdést, hogy miért is használt volna az orosz hírszerzés egy olyan idegmérget, amelynek köztudott múltja van a Szovjetunióval, de az sem mellékes, hogy egy katonai szintű idegméreg miért nem volt képes végezni a két emberrel. További részletek Káncz Csaba jegyzetében >>>

Pár héttel ezelőtt további hírek jöttek az ügy kapcsán: újabb két embert mérgezett meg ugyanaz az anyag, a Novicsok nevű idegméreg, mégpedig nem messze, 13 kilométerre az első mérgezés helyszínétől. A két ember, 45 éves Charlie Rowley és élettársa, a 44 éves, háromgyermekes Dawn Sturgess még szombaton lett rosszul, akkor azt gondolták az orvosok, hogy kábítószer-túladagolás áldozatai lettek. Miután állapotuk nem javult, gyanús lett a dolog, és méregre kezdtek gyanakodni.

Véletlenül estek áldozatul még ketten?

A vizsgálat pár nappal rá ki is mutatta ugyanazt az anyagot. Rowley azóta visszanyerte öntudatát, és a nyomozók beszéltek is vele, Dawn Sturgess azonban a kórházban életét vesztette. A rendőrség a minap bejelentette, hogy Rowley házában megtalálta azt a kis parfümös tubust, amely az idegméreg-hatóanyagot tartalmazta. A tubust a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetébe szállították, és az intézmény szakértői megállapították, hogy az üvegcsében Novicsok idegméreg-hatóanyag volt.

Elképzelhető, hogy első mérgezéskor visszamaradt anyaggal kerülhettek véletlenül kapcsolatba az áldozatok. Ez ugyanakkor az orosz állami elkövetés ellen szól: ők azért feltehetően nem hagytak volna hátra mérgező anyagot – a két britnek ráadásul nincs igazolható kapcsolata Oroszországgal, egy újabb merénylet így valószínűtlen, főleg az eredeti helyszínhez közel, a világbajnokság ideje alatt.

A Scotland Yard legutóbbi hivatalos tájékoztatása szerint további tudományos vizsgálat folyik annak kiderítésére, hogy a két brit mérgezését okozó Novicsok hatóanyag ugyanabból az adagból származik-e, amelytől négy hónapja Szkripalék megbetegedtek. A nyomozók a méreganyagot a legnagyobb töménységben Szkripal Salisburyben lévő házának ajtaján mutatták ki.

Az oroszok már korábban is tiltakoztak

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet úgy fogalmazott, hogy Nagy-Britannia megbánja majd, hogy Oroszországot vádolta meg Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és leánya megmérgezésével. A diplomata szerint London ugyanis összehangolt hadjáratot folytat Moszkva lejáratására. Emellett leszögezte azt is, hogy Oroszországnak jó oka van feltételezni, hogy a gyilkossági kísérlet hátterében több ország titkosszolgálata áll. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG