4p
A blokkláncot sok mindenért szidják, de pótolhatatlannak bizonyulhat a cenzúra elleni harcban. Erre nemrég egy kínai eset felhívta a figyelmet, a dokumentum ma is köszöni szépen, megvan. De dolgoznak nagyobb fájlok, képek, videók titkosított és megosztott tárolásán is. A hatóságok tehetetlennek bizonyulhatnak.

Vannak weboldalak, fórumok, országok, ahol álhírekkel, hamis információkkal, eltorzított féligazságokkal operálnak, másutt azonban még erős a klasszikus cenzúra. Vagyis nem lehet közzétenni olyan híreket, véleményeket, amelyek a hatalomnak nem tetszenek, vagy ha valaki közzéteszi azt leveszik (a szerzőt meg elviszik, ha egyáltalán megtalálják).

Ebben lehet, hogy a sokat ostorozott blokkláncnak köszönhetően komoly változás lesz. Vagy már van is. Nemrég a kínai Changchun Changsheng Biotech vállalat keltett nagy felzúdulást Kínában, amely csecsemőknek is szánt, lejárt oltóanyagokat hozott forgalomba, hamisított szavatossági jelzéssel. Méghozzá százezer számra.

A kínai hatóságok kezdetben főleg azzal voltak elfoglalva, hogy eltüntessék a céget bíráló kritikus írásokat és a felhasználók kommentárjait. (Bár azóta már letartóztatások is történtek a vállalat dolgozóinak körében.) Erre a felhasználók feltették az egyik leleplező írást az Ethereum blokkláncra.

Csípős megjegyzések

A kriptodeviza-tranzakcióknál ugyanis egyfajta megjegyzés-rubrika is van, hasonlóan a banki átutalásokhoz.  Ide írva valamit, és bárkinek, akár magunknak elküldve azt is rögzíti a blokklánc. Így aztán ez a bejegyzés azóta is megvan, konkrétan itt található, sőt kommentelhető is. (UTF-8 formátumban van, kínaiul, képünkön. A Google Fordítóval nagyjából el lehet olvasni, bár magyarra ez nem túl jól fordít.)

A blokklánc világában így már gyakorlatilag bárki bármit megőrizhet az utókornak, a feltett információ vélhetően örökre, kitörölhetetlenül ott marad. Kivéve ha a kriptodevizák legvérmesebb bírálóinak igaza lesz, és teljesen ki fognak halni ezek a blokkláncok, amelyek egyfajta nyilvántartások. Ám ehhez az kellene, hogy már egyetlenegy számítógép se futtassa az Ethereum láncot.

Tízezernyi tanú

Ezek a nyilvántartások (“megosztott főkönyv”, “distributed ledger technology”, DLT) sok ezer számítógépen futnak egyszerre, és a felülírásukhoz legalább ezek felét felül kéne bírálni. Ez a Bitcoin-rendszerben a becslések szerint milliárd dolláros nagyságrendű ráfordítást igényelne.

A hatósági fellépés is reménytelen, mivel a nyilvántartásokat vezető gépek, az úgynevezett node-ok az egész földgolyón elszórva találhatók, e pillanatban 9685. Az Ethereum blokkláncot pedig 17 152 “node” kezeli pillanatnyilag. Még most is, hogy a kriptodevizák árfolyama relatíve alacsony. Nincs központi hatóság, központi szervező, fő programozó, akinél valamiféle főkapcsoló lenne.

Egész országok áramfogyasztása

Sokszor kárhoztatják a kriptodevizákat, hogy rengeteg áramot fogyasztanak, ami igaz is. A Digiconomist oldal szerint a Bitcoin-rendszer globálisan 73 Twh áramot fogyaszt, ami jelenleg Ausztria fogyasztásához áll a legközelebb.

Az Ethereum-hálózat pedig 20 Twh körüli fogyasztással Azerbajdzsán felhasználását teszi ki. Az előbbi közel hétmillió, az utóbbi majdnem kétmillió átlagos amerikai háztartás áramfelhasználása.

Újak és újak jönnek

De ami óriási hátrány a környezet szempontjából, az előny, ha a szólásszabadságról van szó. Ilyen nagyságrendű áramot fogyasztó számítási kapacitást kellene annak kiépíteni, aki a Bitcoin, illetve az Ethereum rendszere feletti uralmat át akarná venni. Ráadásul nincs annak sem akadálya, hogy valaki több blokkláncra tegye fel a kérdéses információt egyszerre. (Bár az említett tranzakció éppen nem volt túl olcsó, 3,66 dollárba került.)

Törölhetetlen videók

Ezen kívül sorba jönnek olyan kezdeményezések, amelyek speciális, média-blokkláncokon dolgoznak vagy már működtetnek is ilyeneket. A Steemit blogoldalról és a körülötte levő más szolgáltatásokról már írtunk, ezt kifejezetten arra tervezték, hogy a blokkláncon tároljon blogbejegyzéseket, cikkeket, kommenteket és más szöveges információkat. De jönnek a többiek is, mint a Po.et, az ONG vagy a Civil.

Más vállalkozások nagyobb fájlok, képek, videók decentralizált és erősen titkosított, így cenzúrázhatatlan tárolásán dolgoznak, mint az InterPlanetary File System (IPFS). Lehet, hogy nemsokára egy-egy nagyobb videó törlése is megoldhatatlan feladat lesz a hatóságok számára.

Korábbi cikkünk: Cenzúra: mit miért töröl a Facebook és a Youtube?

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
Személyes pénzügyek A vagyonunk biztos a családtagjainkhoz kerül, ha történik velünk valami? A Klasszis Klubban kiderül
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:11
Bizalmi vagyonkezelés vagy vagyonkezelő alapítvány, netán private banking? Szerencsére ma már szélesebb palettáról választhatnak azok, akik azt szeretnék, hogy haláluk esetén se vesszen el a vagyonuk, ahhoz mindenekelőtt a családtagjaik maradéktalanul hozzájussanak. Lapcsoportunk ma 17 órakor kezdődő Klasszis Klub Live! rendezvényének második panelbeszélgetésén e témát járjuk körbe meghívott szakértőinkkel. Regisztráljon és jöjjön! 
Személyes pénzügyek Adókedvezményt kellene adni azoknak a cégeknek, amelyek támogatják munkavállalóik hosszútávú megtakarításait
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 13:54
A modern társadalmakban a magyar gyakorlattal ellentétben a nyugdíjrendszer legalább három lábon áll. A felelősséget ennek az ellátásnak a működtetéséért az állam, a munkaadó és a munkavállaló együtt vállalja. Ide kellene eljutni. Jelenleg itthon a munkáltatói nyugdíjpillér teljesen hiányzik. A Nyugdíjszerviz legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke és Dr. Horváth Zsófia az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár üzletfejlesztési vezetője elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 1. nap
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Veszprém, Tolna, Vas, Fejér és Pest vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG