6p
A 2020. január elseje után születettek tehát már nem vásárolhatnak cigarettát, de még számos javaslat van az asztalon - úgy tűnik, a trafikrendszer csak a jéghegy csúcsa.

Kemény javaslatokat tesz Lázár János a magyar kormánynak a magyar dohánypiac reformálására. A Miniszterelnökség korábbi vezetője első nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztosként tartott nyilvános előadásán elmondta: azt javasolja majd a miniszterelnöknek, hogy akik 2020 után születnek, ne vásárolhassanak legálisan dohánytermékeket.

Az új szerepkörben mozgó miniszteri biztost még nyáron kérte fel Orbán Viktor, hogy mérje fel a dohányzással kapcsolatos piaci környezetet és a szenvedélybetegség társadalmi vetületeit, valamint, hogy hozzon ezeknek megfelelő javaslatokat a kormányzati működéssel kapcsolatban. Lázár szerint a legfőbb cél, hogy Magyarország füstmentes országgá váljon.

Javul, de még mindig kiábrándító a statisztika

A statisztikák szerint az idei évben a magyar lakosság várhatóan 700 milliárd forint értékben vásárol majd dohányterméket, ami több mint 7,5 milliárd szál cigarettát tesz ki – mondta. Magyarországon jelenleg minden negyedik ember dohányzik, vagyis országosan nagyjából egy 2,5 milliárdos táborról van szó.

A statisztikák egyébként javulóban vannak, az uniós felmérések alapján nem nő a fiatal dohányosok száma, míg a nemdohányzók körében folyamatos emelkedés tapasztalható: uniós szinten pedig évente 2-3 százalékkal csökken a dohányosok aránya. Lázár elmondta: 2009-ben még a lakosság 38 százaléka vallotta magát dohányosnak, ez az arány idén már 27 százalék lett. A soha rá nem gyújtók arányában is pozitív a kép, 2009-ben még 47 százalék, tavaly ehhez képest pedig a megkérdezettek már csaknem 60 százaléka soha nem próbálta ki a cigarettát – tette hozzá.

A halálozást is vissza kell szorítani

A dohányzás korlátozása nem csak gazdasági, hanem demográfiai kérdés is egyben, a miniszter a KSH adatokra hivatkozva elmondta: egy évben átlagosan több mint 90 ezer gyermek születik, a halálozás ugyanakkor 128 ezer fő fölött van. Ez az arány veszélyes, főként, hogy az 55-65 év közötti korosztályban észlelhető leginkább a ritkulás, akik ma a munkaerőpiac legtapasztaltabb tagjai – megvédésük tehát fontos a munkaerő szempontjából is.

A felmérések szerint évi 20-22 ezer tüdő megbetegedéssel kapcsolatos problémákban hal meg, Magyarország ráadásul élen jár a daganatos betegségek arányát illetően a tagországokhoz képest. Hangsúlyozta: a dohánytermékek értékesítéséből származó bevételek nem fedezik ezen emberek ellátását.

A miniszter minderről a TOBACCO HUNGARY konferencián beszélt, ami – saját bevallása szerint is – kissé ellentmondásos, a rendezvény ugyanis főként az ágazati szereplők számára jött létre, hogy segítse a szektor erősödését. A találkozón elmondta: a trafikrendszer bevezetése csupán dobbantó volt a későbbi intézkedésekhez. Lázár szerint a sok éves folyamat alatt is megpróbálják segíteni az ágazat résztvevőit: a kis- és nagykereskedelem újraszabályozásával a kisebb magyar családokat támogatták, korábban ugyanis a kisebb üzletek gyakran nagyobb külföldi multik kezében voltak.

A java még csak most jön

Lázár a Füstmentes Magyarország programot vázolta fel a találkozón, tervei szerint ugyanis az országban el kell érni, hogy a későbbiekben senki ne dohányozzon, ennek pedig fontos eleme a születéshez kötött korlátozás. A politikus a teljes tiltás politikáját szorgalmazza, a Ne kezd el vagy hagyd abba szemléletet érvényesítő programra már 2 milliárd forintot biztosít az állam.

Lázár János feladatot kapott, és nagyon is komolyan veszi

További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

További javaslatokat is tesz a miniszterelnöki biztos, elmondása szerint ugyanis a trafikrendszer bevezetése csupán kezdőlépés volt, „a java még csak most következik”. A javaslatok között helyet kap, hogy teljes tilalom legyen a gépjárművekben lévő dohányzásra, továbbá azt szorgalmazzák, hogy több joguk legyen a társasházaknak ilyen jellegű korlátozások végrehajtására.

Tervben van ezentúl a trafikrendszer általános felülvizsgálata, a jelenlegi egy dohányboltra jutó körzethatás továbbemelése, valamint egy erős és egységes felügyeleti szerv létrehozása a cigarettát kiszorító intézkedések megfelelő ellenőrzésére.  A javaslatok szerint továbbá a magyar kormánynak aktívan kell részt vennie az európai szintű vitákban a dohányzás témakörében.

A magyarok az elsők

A miniszter hangsúlyozta: patrióta jogot képviselnek majd az ágazattal szemben, magyarán ezzel a hozzáállással a magyar gazdaságot helyezik előtérbe a külfölddel szemben. A szűrőprogramokkal kapcsolatban is újabb javaslatok születhetnek, Magyarországon ugyanis jelenleg a mellrák ellen biztosít az állam térítésmentes szűrővizsgálatot 45 év felett.

A statisztikák szerint átlagosan a nők 40 százaléka él ezzel a lehetőséggel, míg ennek az aránya 70-80 kellene legyen (a WTO szerint ráadásul sikertelennek mondható egy olyan szűrési program, amelyen a vizsgálandó polgárok kevesebb, mint 60 százaléka jelenik meg). A miniszter ezért arra is javaslatot tehet, hogy azon nők után, akik nem jelennek meg az ingyenes szűrésen, a munkáltató fizessen magasabb járulékot.

Lázár szerint két fő ellenérvet hangoztathatnak az ellenzők a következő ciklus intézkedéseivel kapcsolatban. Egyrészt a gazdasági szempontokat emlegethetik majd, mint a megszűnő munkahelyek, költségkiesés, valamint az piaci láncban beragadt munkavállalók helyzetét. A felelős miniszter szerint  hiába profitál az állam a szektorból, az egészségügyi ellátások és a munkáltató oldalról kimutatható költségek túlmutatnak ezen a hasznon.

Másik fő érvként az esetleges emberjogi érvekkel szállt szembe – magyarán azokkal, akik szerint a dohányzás joga az embernek, a felnőtt lakosságnak joga van a szenvedélyeihez. Lázár szerint az elmúlt 40 év statisztikái és kimutatásai, valamint a nemdohányzók életkörülményeinek befolyásolása alapján ez nem lehet kellő ellenérv a további viták során.

Teljes hatalmat kapott Lázár - megszívják a dohányosok?

Lázár Jánost augusztusban nevezték ki a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosnak. Már a kinevezés ténye is meglepő volt, az is kérdés, hogy Lázár miért vállalta el a feladatot, magyar dohánypiac ügyei ugyanis rendezettnek tekinthetők. 2013-tól kialakult az új kis- és nagykereskedelmi hálózat: a fogyasztókat kiszolgáló nemzeti dohányboltok, a nagykereskedőkkel kapcsolatban álló központi dohányellátó és a teljes piacot lefedő, az engedélyeket kiadó Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG