4p
Óriási minimálbéremelést jelentett be a spanyol kormányfő: 2019-ben havi 1000 euró fölé tolják a legalacsonyabb béreket, több mint 20 százalékos ugrás után. Utoljára a Franco halálát követő első szabad választások évében emeltek ekkorát - a szocialista miniszterelnöknek gyorsan politikai tőkét kell szereznie, ezért a megszorításellenes hangulatra építkezik.
Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Fotó: EPA/Juan Carlos Hidalgo

Jövőre 22 százalékkal emelkedik a minimálbér Spanyolországban; a BBC tudósítása szerint ez a legnagyobb éves növekedés az elmúlt 4 évtizedben. A minimálbér összege 736 euróról 900 euróra emelkedik januártól. Pedro Sánchez miniszterelnök a döntés bejelentésekor úgy fogalmazott: egy gazdag országnak nem lehetnek szegény dolgozói.

A régióban így kisebb minimálbér-verseny van kialakulóban: Emmanuel Macron két nappal korábban (az országban zajló sárgamellényes tüntetések lecsillapítása érdekében) 100 eurós minimálbér-emelést jelentett be.

14 havi bérrel kell számolni

Spanyolországban alacsonyabb a minimálbér, mint a briteknél, a németeknél vagy a franciáknál, de más EU-tagállamokat megelőznek: egyebek közt Portugáliát, Görögországot, Lengyelországot (és persze Magyarországot is). A fentebb említett 736 eurós minimálbér egyébként azoknak jár, akik 14 havi fizetést kapnak (jellemzően kollektív szerződés, szakszervezeti megállapodás alapján) - júniusban és decemberben ők dupla bért kapnak. Azoknak, akik 12 hónapra kapják a bérüket, 858,55 euró a havi minimálbér - az éves összeg így mindkét kör számára valamivel több mint 10300 euró. Az Eurostat adatai alapján készült alábbi táblázatában ezért a 858 eurós szintet ábrázoltuk:

A jövő évi, 900 eurós minimálbért is 14 hónappal kell tehát számolnunk, ami évi 12 600 eurót jelent, 12 hónapra vetítve pedig 1050 eurót.

Spanyolországban - Magyarországhoz hasonlóan - évente határozzák meg a minimálbér szintjét, ilyen mértékű emelésre azonban 1977 (a Franco halálát követő első szabad választások) óta nem volt példa - tavaly például csak 4 százalékot emeltek.

Nagyon kell a politikai tőke

Az intézkedés hátterében természetesen van bőséggel politikai motiváció: Sánchez miniszterelnök igyekszik megszilárdítani pozícióját a megszorításellenes Podemos párt segítségével. A Podemos máris közölte: a párt saját sikerének tartja a jelentős minimálbér-emelést.

A Sánchez-kormány minden eszközzel igyekszik megerősíteni támogatói bázisát: másfél év múlva országos parlamenti választásokat tartanak, egyelőre elég baljós előjelekkel: Andalúziában, az ország legnépesebb (8,4 millió fő) tartományában megtartott helyhatósági választáson ugyanis a 36 éve irányító szocialisták hajótörést szenvedtek el és a Franco-diktatúra bukása óta első ízben nem tudtak abszolút többséget szerezni. Ráadásul a Vox nevű szélsőjobboldali tömörülés bekerült az andalúziai parlamentbe és a 109 képviselői hely közül 12-re tett szert - annak ellenére, hogy az előzetes közvélemény-kutatások alapján legfeljebb 5 helyet jósoltak nekik. A háttérről itt írtunk bővebben >>

A 2020-as választások előtt ráadásul sürgősebb dolga is van a kormánynak: parlamenti támogatást kell szerezniük a jövő évi költségvetés elfogadásához. A szocialisták ugyanis csak a képviselői helyek negyedével rendelkeznek a parlament alsóházában - így a megszorítás-ellenes Podemos párt és más kisebb pártok támogatására is szükségük lesz.

A minimálbér-emelést a december 21-i kabinetülésen hagyják jóvá a kormánytagok, ezután csak a királyi pecsét kell rá - a parlament beleegyezésére nincs szükség. Természetesen az sem véletlen, hogy a 21-i kihelyezett kormányülés helyszíne Barcelona lesz: a függetlenségi törekvések az elmúlt időszakban sem csillapodtak Katalóniában. A régióban az elmúlt hetekben megszorításellenes tüntetéseket tartottak, erre a vonatra szállna most fel a minimálbéremeléssel Sánchez miniszterelnök; a helyszínválasztással elmondása szerint azt üzeni, hogy "a jólét minden térségnek jár".

Mekkora legyen a magyar minimálbér?

Meglepő módon elhúzódik a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum megállapítása, pedig az előző két évben könnyen ment, ráadásul van egy, még négy éven át tartó adócsökkentési program. A piac közben elszaladt: az alacsony bérű szakmák is jóval többet fizetnek, mint a hivatalos minimálbér. Vajon hol lenne a reális szint? Kiszámoltuk >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG