3p
Az elmúlt napokban kiteljesedett az Egyesült államok és Irán közti háborús pókerjátszma: a perzsa állam pilóta nélküle amerikai kémrepülőt lőtt le, mire az amerikai elnök támadást rendelt el iráni katonai célpontok ellen, de menet közben lefújta az akciót. Azóta hangsúlyozza, hogy nem akar háborút, de páratlan pusztítással fenyeget, ha mégis bekövetkezne.

Az elmúlt 40 év

Az épp 40 éve hatalomra került iráni rendszer, az Iszlám Köztársaság rendkívül Amerika-ellenes kezdetek óta, míg az általa megdöntött rendszer, amely a sah uralmára épült, szoros amerikai szövetséges volt. A 40 év alatt a konfliktus hol éleződött, hol enyhült, a héten azonban csak percekre volt attól a két ország, hogy megkezdődjön köztük az éles háború, amely vélhetően nem állt volna meg néhány kölcsönös csapás szintjén.

A konfliktus

Donald Trump elnök korábban felmondta az Iránnal kötött 6 hatalmi szerződést, melynek lényege Irán atomprogramjának kordában tartása volt, egyúttal embargót is hirdetett Irán ellen, amelyet a másik öt aláíró fél nem tudott enyhíteni. Irán ezt most megunta: megkezdte az urándúsítást, melyet a szerződés tilt, egyúttal provokációkat követett el, melyek közül a legsúlyosabb egy igen komoly, de pilóta nélküli amerikai repülőgép lelövése volt csütörtökön.

Húzogatták a bajszát

Ez igen komoly kockázatvállalást jelentett a perzsa állam részéről, mondhatni, húzogatni kezdte az amerikai oroszlán bajszát. Ez nem veszélytelen játék, mert igaz ugyan, hogy Líbiában, Irakban és Afganisztánban nem sikerült stabilizálni a helyzetet a győzelem után, amit az ellenséges rendszerek megdöntése jelentett, ez azonban sovány vigasz a megdöntött rendszerek képviselőinek, ráadásul Szerbiában 20 éve sikeres volt a légiháború: Szlobodán Milosevics kénytelen lett kivonulni Koszovóból, melyet aztán el is szakítottak Szerbiától.

Talán az első három eset miatt úgy gondolja a teheráni vezetés, hogy Amerika ezek után nem mer háborúba bocsátkozni, ezért feszíti a húrt a maximumig, esetleg egyszerűen csak tesztelik Trump elnököt. Az elnök mindenesetre aznap este katonai célpontok elleni támadásról döntött, a művelet már meg is kezdődött, de leállították, mielőtt egyetlen fegyver is célba ért volna.

A valószínű magyarázat

Trump ezt úgy magyarázta, hogy menet közben kérdezte meg, hány ember halna meg, és amikor azt a választ kapta, hogy nagyjából 150, visszakozott, mondván: a drón lelövése nem követelt emberéletet. Nos, ez a magyarázat elég érdekes, miután ezt a kérdést a támadás megfontolása során felteszik, de ha nem, a katonai tervezők akkor is informálják róla az elnököt. Sokkal valószínűbb, hogy ez volt a megrendezett forgatókönyv: egy már megindított támadás leállítása komolyabb hatást gyakorol az ellenségre, mint bármilyen fenyegetőzés.

Hogy zajlana a háború?

Irán így sejtheti, hogy a következő esetben már nem állítják le a támadást, viszont ha arra sor kerül, feltehetőleg ők sem vonulnának vissza, hanem megkezdenék a Hormuzi-szorosban és a Perzsa-öbölben lévő amerikai hadihajók lövését, egyúttal megpróbálnák lezárni a Hormuzi-szorost. Ezt a blokádot az Egyesült Államok bármilyen eszközzel feloldaná, ami viszont csak úgy lehetséges, ha az ellenséges ország minden támadó fegyverét megsemmisíti a levegőből, de lehet, hogy az ipari és közlekedési infrastruktúrára is sor kerülne, mint Szerbiában annak idején, erre érthette Trump utolsó megszólalásakor, hogy nem akar ugyan háborút, de ha sor kerül rá, páratlan pusztítás következik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG