3p
A szociáldemokrata koalíciós partner már nyíltan szembemegy azzal a törekvéssel, hogy Németország védelmi költségvetését a NATO-elvárásoknak megfelelően a GDP 2 százalékára növeljék. Trump szeptember 1-én, a második világháború kitörésének évfordulóján Varsóba látogat és az európai biztonságpolitikát átrajzoló bejelentéseket tehet. Káncz Csaba jegyzete.

A német nagykoalíciót már csak a szentlélek tartja össze és az őszi tartományi választások a volt NDK területén megadhatják a kegyelemdöfést. De most egy újabb ügyben lángolt fel a vita a CDU és az SPD között, amelynek ráadásul komoly geopolitikai vetülete is van. Míg ugyanis az új védelmi miniszter és CDU elnök, Annegret Kramp-Karrenbauer ragaszkodik ahhoz, hogy az ország védelmi költségvetését a NATO-elvárásoknak megfelelően a GDP 2 százalékára növeljék, addig a szociáldemokraták már nyíltan szembemennek ezzel a törekvéssel.

Az export világverő, mint NATO potyautas

A német közvélemény az SPD oldalán áll ebben a kérdésben és elutasítja a védelmi költségvetés emelését. Mi több, a németek 69 százaléka erősebb együttműködést szeretne Oroszországgal és csupán 35 százalékuk gondolja ugyanezt az USA-val kapcsolatban. A németek többsége határozottan elutasítja azt is, hogy országuk a baltiak, vagy a lengyelek segítségére siessen egy esetleges orosz támadás esetén.

Berlin az elmúlt időszakban megszegte szavát a NATO-val kapcsolatban. Egy bizalmas iratból derült ki júniusban: bizony több, mint 30 milliárd euró hiányzik ahhoz az elkövetkező évek költségvetési terveiből, hogy Németország meg tudjon felelni a NATO elvárásainak, és a megfelelő mértékben fejleszteni tudja védelmi képességeit. A tervek szerint Berlin jövőre 44,9 milliárd eurót fordít majd honvédelemre, 1,7 milliárd euróval többet, mint idén, ám 2021-től 2023-ig 44,1 milliárd euróról 43,9 milliárd euróra csökkenne a védelmi költségvetés, ami a GDP arányában kifejezve is csökkenést jelent: 1,37 százalékról 1,24 százalékra. A NATO-szövetségesek márpedig arra tettek ígéretet, hogy 2024-re a GDP 2 százalékára emelik katonai kiadásaikat.

A német nagyberuházások közül így veszélybe került a nehéz szállítóhelikopterek beszerzése, az MKS-180 fregattok hadrendbe állítása, illetve a légvédelmi képességek fejlesztése, amelyek terén a német hadsereg a NATO szerint jelenleg “kritikus kapacitáshiánnyal” küzd. Hiányozhatnak források a nemzetközi együttműködésben megvalósított fejlesztésekhez, így európai drón, harci repülő és harckocsi kifejlesztéséhez is. Halasztást szenvedhet emellett alkatrészek beszerzése, a lőszerraktárak feltöltése, valamint a Tigris harci helikopterek fegyverrendszereinek korszerűsítése is.

Trump új koncepciója

Washingtonnál viszont a jelek szerint már betelt a pohár. A múlt héten a berlini amerikai nagykövet, Richard Grenell kerek-perec kijelentette, hogy ha a németek nem teljesítik az elvárásokat, akkor Washington átvezényli csapatainak egy részét Németországból Lengyelországba. Valójában ezt a csapatmozgást Trump már júniusban megpendítette a Fehér Házba látogató lengyel elnöknek.

Az USA kontinensünkön Németországban állomásoztatja a legtöbb katonáját – szám szerint 35 115-öt. Ezek a katonák 36 katonai bázison állomásoznak és váratlan bezárásuk több kisebb település munkaerőpiacát rendítené meg. Trump szeptember 1-én, a náci agresszió, egyben a második világháború kitörésének 80. évfordulóján Lengyelországba tesz három napos látogatást és bizonyosan fog utalásokat tenni az európai biztonságpolitikát is átrajzoló, tervezett lépéseire vonatkozóan.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG