5p
A globális klímaváltozás miatt 2050-re a kávétermesztésre alkalmas helyek a trópusi területeken a jelenlegi felére csökkenhetnek, ezért Kaliforniában, Ausztráliában és Szaúd-Arábiában, de még Olaszországban is, mely országok amúgy kívül esnek a hagyományos kávétermesztési övezeten, már próbálkoznak a kávébab meghonosításával.

Fotó: depositphotos.com

Kávéültetvények Szicíliában

Rosalino Palazzolo számára a kávétermesztés még mindig csak egy álomnak tűnik. Miután szicíliai gazdaságában már minden olyan haszonnövényt termesztett, mely a helyi éghajlati viszonyok között jól érzi magát, most egy egészen mással próbálkozik. Rosalino a Palazzolo családban a harmadik generációt képviseli, amelyik földműveléssel foglalkozik, de ő az első, aki a birtokukon idén be is takaríthatta a kávécserje termését.

Palazzolo úttörőnek számít ebben a műfajban, ennek ellenére feltett szándéka, hogy Olaszországban meghonosítsa az eddig csak trópusi körülmények között őshonos haszonnövényt. Egy nemzet, amely büszke arra, hogy a világon a legjobb kávékat pörköli, most megpróbálkozik a lehetetlennel.

Néhány évtizeddel ezelőtt még lehetetlenség lett volna kávét termeszteni Szicíliában. A kávé hagyományosan csak az úgynevezett bab övezetben terem meg a trópusokon, Közép-Amerikától Afrikáig és Ázsiáig. A globális felmelegedés miatt azonban az övezet határa északabbra tolódott, ugyanakkor az övezet déli részén már olyan forróság van, hogy azt már a kifejezetten melegkedvelő kávébab is nehezen viseli - írja a The Wall Street Journal internetes kiadása.

A globális klímaváltozás eredményeként 2050-re a trópusi területeken a kávétermesztésre alkalmas helyek a jelenleginek a felére fognak csökkenni – állítja a washingtoni központtal működő klímakutató intézet (Climate Institute).

Sok olyan helyen, melyek kívül esnek a hagyományos kávétermesztési övezeten már próbálkoznak a kávébab meghonosításával, így Kaliforniában, Ausztráliában és Szaúd-Arábiában is kísérleteznek - mondta Aaron Davis, az Egyesült Királyság Királyi Botanikus Intézetének (Royal Botanic Gardens) tudósa.

A munkaerő ára

Számos, kifejezetten növénynemesítéssel foglalkozó szakember azonban úgy véli, ez nem annyira járható út, ők sokkal inkább vannak azon a véleményen, hogy érdemesebb lenne új kávéfajtákat kikísérletezni, olyanokat, melyek jobban képesek alkalmazkodni a megváltozott éghajlati körülményekhez.

A hagyományos övezeten kívül termesztett babkávé minősége bár lehet egészen kiváló, ugyanakkor az éghajlati kockázatok sokkal inkább nagyobbak. Laoszban például, ahol a kávé meghonosításával kísérleteztek 2017-ben egy komoly fagy a termés nagy részét elpusztította.

A kávé egy kifejezetten finnyás növény” - mondja Stacy Philpott, a Kaliforniai Egyetem professzora. Sok nedvességre és megfelelő mennyiségű napfényre van szüksége, ugyanakkor rendkívül érzékeny a fagyra és a természeti katasztrófákra, mint például a hurrikánokra.

És rendkívül drága az előállítása. A trópusokon kívüli kávétermesztés költséges öntözést igényel. A fejlett országokban pedig a munkabérek olyan magasak, hogy az ott előállított kávébab gyakorlatilag luxusterméknek minősül.

A kaliforniai Santa Barbarában működő Frinj Coffee legalább 15 dollárt fizet a mezőgazdasági munkásainak óránként. Összehasonlításképpen: a guatemalai mezőgazdasági munkások minimálbére naponta 12 dollár. A tavalyi évben a Frinj Cofee egy feketét 16 dollárért adott a hálózatába tartozó Blue Bottle kávézójában.

Noha Dél-Kaliforniában ma már több mint negyven helyi gazdaság állt rá a kávétermesztésre, agrár szakemberek azon a véleményen vannak, hogy Kaliforniában a kávétermesztés nem igazán fenntartható, mert olyan sok öntözést igényel.

Költözni érdemes, vagy inkább a fajtanemesítés a járhatóbb út

Az éghajlatváltozás két lehetőséget biztosít a gazdálkodóknak. Vagy a gazdaságukat költöztetik máshová, vagy új növényfajtákkal kezdenek kísérletezni - mondja Hanna Neuschwander, a World Coffee Research kommunikációs igazgatója.

A szakértők jelenleg a kávé genomjának feltérképezésén dolgoznak, azonosítva és elkülönítve azokat a géneket, amelyek a világ 124 ismert kávéfaját alkotják. Céljuk a hő- vagy betegség-rezisztenciához kapcsolódó gének azonosítása, majd keresztfajok kialakítása, hogy a betegségekkel és az éghajlat okozta kihívásokkal szemben jóval ellenállóbb növényfajtákat hozzanak létre.

A World Coffee Research jelentése szerint tavaly a szokatlanul magas hőmérséklet és a heves esőzések esők által okozott gomba Közép-Amerikában a kávétermés 70 százalékát érintette. A szakértők abban  reménykednek, hogy a nemesített kávéfajták jóval ellenálóbbak lesznek a mostaniaknál.

Bár az is igaz, hogy az új fajták kifejlesztése évtizedekig is eltarthat, és még tovább tarthat azokban a gazdaságokban, ahol 20-30 évenként újra telepítik őket.

A kihalás itt is esélyes

Mindezen kihívások mellett a tudósoknak meg kell küzdeniük a fajok kihalásának problematikájával is. Jelenleg két kávéfajta dominál a kereskedelemben, az arabica, amelyet a csúcsminőségű kávékban használnak, és a robusta, egy olcsóbb kávé fajta, amelyet általában az instant kávékban vagy az arabica keverékekben használnak. A robustához a tudósok gyakran fordulnak, hogy  hő- vagy betegségtűrő géneket találjanak. Az erdőirtások azonban ezeket a nem művelt fajtákat is fenyegetik. Dr. Davis szerint jelenleg ezekből hetvenötöt fenyeget a kihalás veszélye.

Annak érdekében, hogy új kávéfajtákat a jövőben is ki tudjanak tenyészteni, mindenképpen élni kell ezekkel a vadfajtákkal. A szakértők a ma élő kártevőknek és hőviszonyoknak ellenálló fajokat ugyan még ki tudnak kísérletezni, de arra már nem vállalkoznak, hogy a jövőbe lássanak.

A fajok mostani kihalásával olyan potenciális gének tűnhetnek el örökre, ami pedig megakadályozhatná a későbbi katasztrófákat – figyelmeztet Timothy Schilling, a World Coffee Research alapítója és volt vezérigazgatója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG