4p
Miért terjednek a koronavírushoz hasonló járványok exponenciálisan, és mit lehetne tenni, hogy ne így legyen? - teszi fel a kérdést címében a Washington Post cikke. Messze a leghatásosabb, ha a nyilvános helyeket bezárják, és az emberek otthonaikban maradnak.
A koronavírus amerikai megjelenése után eleinte csak lassan jöttek az újabb esetek, ám két hónappal később a megbetegedések exponenciálisan felgyorsultak. Már foglalkoztunk ennek okaival, azzal, hogyan lehet mérsékelni a fertőzés terjedését, most a Washington Post látványos ábrákkal és animációkkal mutatja meg, hogyan lehet lassítani a vírus terjedését.
Hogyan nőtt a koronavírusos betegek száma az USA-ban? (Ábra: Washington Post)

Az ábrán látható exponenciális görbe az, ami aggasztja a szakembereket, hiszen amennyiben minden harmadik napra megduplázódik a megbetegedésekk száma, úgy májusra mintegy százmillió koronavírusos beteggel kellene számolni az Egyesült Államokban.

Ám ez matek, nem prófécia. A terjedés - ahogy erről korábban már mi is írtunk itt: - lelassítható, ha az emberek nem járnak nyilvános helyekre, ahol sok emberrel találkozhat, általánosan fogalmazva: ha önként korlátozzák mozgásukat. (Ha ezt nem teszik, akkor olyan államilag elrendelt karanténok alakulhatnak ki, mint Olaszországban és tegnap óta Spanyolországban. Több ázsiai országban a járvány kezelésének egy másik - és hatékony - módja nyert teret azzal, hogy minden fertőzött mozgását, kontaktjait teljesen nyilvánossá tették - természetesen anonim módon, és emellett rengeteg tesztet hajtanak végre, nagyon sok helyen, ingyenesen - A szerk.)

Azonban ha nem tesznek semmit az emberek, a kormányok, akkor a fertőzés exponenciálisan terjed majd továbbra is - írja a Washington Post elsősorban az amerikai helyzetre vonatkoztatva. A lap látványos animációkkal mutatja be, hogyan és miért terjed gyorsan a fertőzés (nem a koronavírus, hanem egy elképzelt szimilitisznek nevezett kitalált vírus), ha nem korlátozzák semmilyen módon az emberek mozgását. Könnyű belátni, hogy ha öt emberről beszélünk, mindannyian gyorsan elkapják a vírust.

Egy kétszáz fős elképzelt faluban is elég gyorsan megkapja mindenki, íme néhány ábra, a fertőzés lefutásáról:

Szimuláció, ha nem történik semmi (Animáció: Washington Post)
Szimuláció, ha nem történik semmi (Animáció: Washington Post)
A WP modellezte azt is, milyen lenne egy karantén bevezetésének hatása is. A lap azzal számolt, hogy egy teljes karantént fenntartani nem lehetséges, valamint azzal, hogy a karanténon belül és kívül az emberek mozgását nem korlátozzák, így is lassul a járvány terjedése, de az igazi eredményeket azokon a szimulációkon lehet látni, ahol az emberek nem nagyon mozognak. Az egyik szimuláció szerint a kétszáz fős népesség háromnegyede nem mozdul ki otthonából, nem megy nyilvános helyekre, ahol sokan vannak, és - egy méternyi - távolságot tart a többiektől. Ha minél kevesebb ember mozdul ki, és kevesebbszer találkozik emberekkel, a vírusnak kevesebb lehetősége van a terjedésre.

A másik szerint nem csak az emberek mozgását korlátozzák, de bezárják a legtöbb üzletet, szórakozóhelyet, étteremet, szóval a legtöbb nyilvános helyet - ahogy ezt Olaszországban vagy Kínában is megtették. Vagyis csökkentik a kimozdulásra csábító nyilvános helyek kínálatát, így ösztönözve az embereket az otthonmaradásra. A WP szimulációja azzal számol, hogy ilyen esetben az emberek nyolcada mozog továbbra is a korábbiakhoz hasonlóan, a többiek leginkább otthon maradnak. Franciaország ilyen komoly korlátozásokat vezett be tegnap óta, ahogy Spanyolországban is bevezették a karantén és bezárták az üzleteket a gyógyszertárak és az élelmiszerüzleteket leszámítva.

A 4 lehetséges forgatókönyv: 1. nem történik semmi, 2. Karantén mozgáskorlátozás nélkül, 3. A mozgás mérsékelt korlátozása, 4. A mozgás radikális korlátozása, a nyilvános helyek bezárása (Animáció: Washington Post)

A szimulációk - ahogy a korábbi és a mostani tapasztalatok - eredményei egyértelműek (még ha a valósághoz képest leegyszerűsítettek is): messze a leghatásosabb, ha a nyilvános helyeket bezárják, és az emberek otthonaikban maradnak. Ahogy a lap rámutat, minden egyes ember viselkedése továbbgyűrűzű hatással van akár távol élő emberek életére is.

A Facebookon mindesetre már terjed a következő profilkép is, ami az eddigi tapasztalatokat is figyelembe véve jó ötletnek tűnik:

Rohadtul maradj otthon - így hangzik némileg finomítva az eredeti felhívás (mozgalom a koronavírus megállítására)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG