7p
Az ÁKK egy újabb nagy dobásra készül 2020-ban, ami nem más, mint a nyugdíjcélú állampapír.

Lantos Tamás, a Nyugdíj Másképpen üzleti igazgatójának, megtakarítási szakértőjének szakcikke

Érdemes megfigyelni az eddigi számokat, miszerint a szuperkötvényből már 3.300 milliárd forint felett értékesítettek. A rendkívül magasnak számító, 4,95%-os nominális átlaghozam ugyanis már kellően csábító ahhoz, hogy más tőkepiaci- vagy ingatlanbefektetések alternatívája legyen.

Ugyanakkor azok számára, akik nem - vagy nem csupán - középtávon, hanem például a nyugdíjas évekig kívánják befektetni a pénzüket, felmerülhet az a kérdés: vajon megéri-e várni az állam nyugdíjcélú papírjára?

Elöljáróban elmondhatjuk, hogy egyelőre sajnos kevés nyilvános konkrétum van a nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban. Abban azonban bizonyosak lehetünk, hogy az új papír érkezni fog, és kihívója lehet nemcsak a piacon már meglévő nyugdíjcélú konstrukcióknak, de - főleg idősebb ügyfelek esetén - még magának a MÁP Plusznak is.

Mit tudunk eddig?

Amit jelenleg biztosan tudunk a nyugdíjkötvényről, az az, hogy egy állampapír alapú, és ebből fakadóan jelenleg alacsony befektetési kockázatú, de végső soron az államháztartástól függő, speciális nyugdíj előtakarékossági forma lesz. Nyugdíjcélú öngondoskodásról lévén szó, várhatóan a vásárolható értékpapír-sorozat - és így a futamidő - az adott ügyfél születési dátumától függ, hisz az ő nyugdíjba vonulásakor járna le. (Hasonlóan a Babakötvényhez, ahol a vásárolható sorozatot a gyermek születési ideje határozza meg.)

Ez azt eredményezi, hogy a futamidő nagy szórást fog mutatni: az idősebbek esetén csak néhány éves-, a fiataloknak viszont kiemelkedően hosszú (akár 35-40 éves!) elköteleződést igényel.

A korábban ismertetett tervek szerint - a Babakötvényhez hasonlóan -  a befektetett tőke és várhatóan annak hozama is kizárólag a nyugdíjba vonulást követően (vagyis a lejáratkor) lesz majd elérhető. Ez pedig már előrevetíti azt, amit némileg sejteni lehetett, mégpedig hogy ezek a nyugdíjkötvények - szemben a “normál” lakossági kötvényekkel - illikvidek lesznek. Tehát amíg tart a futamidő, nem lehet őket eladni, a hozamok pedig ugyanabban az állampapír-sorozatban tőkésítésre kerülnek.

Lantos Tamás, a Nyugdíj másképpen szakértője

Bár Varga Mihály pénzügyminiszter nemrég úgy nyilatkozott, hogy várhatóan minimum 10 év lesz a “lekötési kötelezettség”, szakmai szemmel számomra nem derül ki, hogy ez pontosan mit is jelent. Jelentheti azt, hogy a legrövidebb elérhető kötvénysorozat lesz 10 éves - és így az 55 év alatti ügyfelekre szűkül a célpiac; ugyanakkor jelentheti azt is, hogy az ennél hosszabb kötvények esetén lenne valamilyen részhozzáférési lehetőség a 10. évnél.

Véleményem szerint az első értelmezés esetén egy komoly potenciális ügyfélkörtől esne el a nyugdíjkötvény, míg a második értelmezés technikailag tűnik nehezen megvalósíthatónak, ha a papír - a terveknek megfelelően - azonos kötvénysorozatban tőkésítené a hozamot.

A kamatozás mértékét tekintve ugyan még továbbra sincs végleges bejelentés, de a korábbi tervek szerint infláció + 1,7-3%pont-os hozammal lehet majd kalkulálni - életkortól függően. Sokáig kérdéses volt, hogy kinek jár majd az alacsonyabb, és kinek a magasabb kamat. Jómagam azt látnám logikus lépésnek, hogy aki fiatalabb korában indít megtakarítást, azt jutalmazza az állam magasabb hozammal, ellensúlyozva az akár extrém hosszú futamidőt, és a kötvénypiacon nem megszokott illikviditást. Ezt a teóriámat támasztotta alá a közelmúltban a pénzügyminiszter is, aki úgy fogalmazott, hogy “annál kedvezőbb feltételekhez juttatja a vásárlót, minél fiatalabb korban, minél hamarabb vásárol be a papírba”.

Természetesen ezek az állampapírok kizárólag magánszemélyek számára lesznek elérhetőek, intézményi befektetők nem vásárolhatják őket, ahogy más lakossági kötvényt (például a MÁP Pluszt) sem. Azonban az életkorhoz kötöttség miatt itt szinte biztos, hogy a nyugdíjkötvényt csak közvetlenül a Kincstárnál fogjuk tudni megvásárolni, más szolgáltató értelemszerűen ki lesz zárva a forgalmazásból.

Mi az, amiről még nincs információnk?

A kevés, de nem túlságosan konkrét információk mellett sok kérdés merülhet fel, amelyre - egyelőre - nem tudunk egzakt választ adni.

Nem tudjuk például azt, hogy a többi, nyugdíjcélú megtakarításhoz hasonlóan igénybe lehet-e venni hozzá a 20%-os adójóváírást. Részemről logikus lépésnek tartanám, hiszen ez igencsak nagy ösztönző erőt jelent a többi nyugdíj előtakarékossági forma (ÖNYP, nyugdíjbiztosítás, illetve NYESZ) esetében is; nem beszélve arról, hogy a Babakötvénynél is láthatunk példát az állami támogatásra - igaz, csupán éves 6.000 Ft értékben. Ezzel szemben Varga Mihály sokatmondóan azt közölte, jelenleg ez nem szerepel a tervekben.

Meglátásom szerint ez azért különös, mert az adójóváírás hozamra gyakorolt hatása annál nagyobb, minél rövidebb a tartam. Ha a magasabb kamattal eleve a fiatalabbak irányába céloznak, mivel kívánják igazán vonzóvá tenni a nyugdíjkötvényt az idősebbek körében?

Nem tiszták a tervek az esetleges részhozzáféréssel kapcsolatban sem, és - bár a pénzügyminiszter szerint ezzel kapcsolatban még nem zárultak le az egyeztetések - én meglepőnek tartanám, ha végül lenne ilyen opció. Ha az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz hasonlítana (ahol a hozamok három évente kivehetőek 10 év eltelte után), akkor leginkább a kivitelezés homályos: amennyiben a papír hozamai újra befektetésre kerülnek az adott kötvénybe, hogyan különítjük el a tőkétől a hozamrészt? Ha viszont nem oda kerül visszafektetésre, akkor hova? A másik érdekes kérdés, hogyan lehet ezeket az állampapírsorozat szintjén szabályozni, hisz az azonos életkorú ügyfelek (akik azonos sorozatot vesznek) nem feltélenül egyszerre fognak nyugdíj megtakarításban gondolkozni. Ha pedig ezeket nem értékpapírsorozat-szinten szabályozzuk, akkor hogyan, és mi a garancia e szabályok állandóságára?

Nyugdícélú megtakarításról lévén szó, az is egy rendkívül fontos szempont, hogy érinti-e  majd a nyugdíjkorhatár emelése, vagy a papír megvásárlásakor érvényes korhatárt (jelenleg 65 év) veszik majd figyelembe. Persze nem lehet elmenni amellett sem, hogy mi történik rokkantság, esetleg halál esetén: vajon öröklődik-e az állampapír? Hiszen teljesen speciális kötvényekről van szó, így ebben sem lehetünk biztosak.

Összegzés

Akik azt érzik, hogy 15-20 évre, vagy akár még annál is jóval hosszabb távra igencsak kockázatos lehet egy ugyan jó hozamú, de teljesen, vagy nagyrészt, illikvid állampapírba fektetni a megtakarításukat, véleményem szerint jól gondolják. Nagyon hosszú futamidő esetén ugyanis az eladhatatlanság egy felvállalhatatlan hátrányt és kockázatot jelenthet - különösen nagyobb összegek befektetése esetén. Aki még 55 év alatti, és nyugdíjra tenne félre, sokkal rugalmasabb konstrukciókat talál a piacon - a magas hozam pedig (megfelelő termékválasztás esetén) szintén adott - nem beszélve az adójóváírás nyújtotta előnyről.

Ugyanakkor azok számára, akiknek csupán 5-8 évük van nyugdíjba vonulásig, várhatóan nagyon jó alternatíva lehet - akár még a szuperállampapír helyett is. Ez az időtáv ugyanis már belátható, így a papír kötöttségei is nyugodtabban felvállalhatóak. A kérdés csak az, hogy Varga Mihály interjúját hogyan értelmezzük: lesz-e egyáltalán 10 évnél rövidebb papír, és ha lesz is, végül milyen kamattal?

A Nyugdíj Másképpen vonatkozó, bővebb összefoglalója, a következő linkre kattintva érhető el.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
Állampapír / Kötvény Kesztyűt dob az állam bankja a többi hazai pénzintézetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 16:19
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) is beszállt a zöldkötvény-kibocsátási buliba.
Állampapír / Kötvény Egy hét múlva itt az új állampapír
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:26
Euró alapú befektetési lehetőség nyílik meg.
Állampapír / Kötvény Fogós kérdések az állampapírokról, amelyeket sohasem mert feltenni
Eidenpenz József | 2024. március 11. 05:43
Alapkérdések, amelyeket a kisbefektetők feltesznek maguknak, de senki sem meri megválaszolni. Hogyan védekezhetünk az infláció ellen? Miért pont állampapírt vegyek? Ha igen, mégis melyiket és hol? Nem kéne inkább eurót vásárolni? Esetleg dollárt vagy aranyat? Mi lesz, ha…?
Állampapír / Kötvény Rogán Antal egy lakás árával sietett Varga Mihály segítségére
Csabai Károly | 2024. március 8. 05:42
Nem Orbán Viktor kabinetfőnöke rendelkezik azonban a legnagyobb állampapír-állománnyal a parlamenti képviselők közül. Például a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere egy nagyságrenddel értékesebb paketten csücsül.
Állampapír / Kötvény Hadat üzent a kormány a legmagasabb kamatozású állampapírnak
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 06:57
Keddtől kevesebb összeget lehet befizetni a közel 21 százalékot hozó Babakötvénybe.
Állampapír / Kötvény Ezekben a devizákban lehet inflációkövető kötvényt kapni (2. rész)
Eidenpenz József | 2024. február 13. 05:41
Tetszik az inflációkövetés gondolata, de a forinté már nem? Meg akarja őrizni devizája vásárlóértékét? Egyes országokban bocsátanak ki a hazai PMÁP-hoz hasonló termékeket, csak éppen nem túl olcsón. De ha még sokáig csökken a magyar kamat…
Állampapír / Kötvény Inkább eurós inflációkövető kötvényeket kellene venni?
Eidenpenz József | 2024. február 8. 19:12
A forintkamatok drasztikus csökkenésével felmerül a kérdés, nem kellene-e legalább részben devizába fektetni a pénzt? Sőt, mi lenne, ha valahogy össze lehetne kombinálni az inflációkövetést a forintgyengülés elleni védelemmel, azaz a devizabefektetésekkel? Nem lehetetlen.
Állampapír / Kötvény Hatvanszázalékos bukó állampapíron? Önnek is sikerülhet!
Eidenpenz József | 2024. február 5. 05:42
Van két, nem is olyan ritka és távoli kötvény, amelyek árfolyama nemrég hatvan százalékos mínuszban is járt. Hát ezt meg hogyan sikerült összehozni? A szuperhosszú futamidejű kötvények kalandos élete hogyan érinti a magyar kisbefektetőket? Túlélhetők-e a világ leghosszabb kötvényei?
Állampapír / Kötvény Még rosszabb lesz a PMÁP kamata, de pár napig kaphat a régiből
Eidenpenz József | 2024. február 1. 11:28
Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG