Magyar bringaszenzáció a Girón, Valteré a fehér trikó

2021. május 11. – 17:34

frissítve

Magyar bringaszenzáció a Girón, Valteré a fehér trikó
Valter Attila a Giro d'Italia negyedik szakasza után, már a fehér trikóban – Fotó: Jennifer Lorenzini / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Valter Attila tavaly már szerzett egy kilencedik helyet a Giro d'Italián, de ezt most egy kegyetlen körülmények között zajló szakaszon meg tudta javítani, a hatodik helyen érkezett, sőt a legjobb 25 év alattinak járó fehér trikót is megszerezte. Összetettben az ötödik helyen áll, újabb történelmi sikert ért el ezzel. Valter Dina Mártonnal együtt elment a nap szökésében, majd az utolsó emelkedőn is jól tartották magukat, Valtert a favoritok sem érték utol.

A Giro negyedik szakasza még nem tekergett az igazán nagy hegyek között, de néhány kaptató és a céltól pár kilométerre lévő 4 kilométer hosszú meredek már megmutathatta, hogy kik lehetnek az esélyesek a rózsaszín trikóra. A Piacenza és Sestola között 187 kilométeren az utolsó 100-ba pakolták a hegyeket, addig síkon tekerhetett a mezőny.

Hétfőhöz hasonlóan most is kiadós esőt kapott a mezőny, még nehezebbé téve a szakaszt, végig kellemetlen időben, vizes aszfalton tekertek a bringások. A rajt után ketten rögtön meglógtak, Victor Campanaerts (Qhubeka-Assos) és Quinten Hermans szerzett egy kis előnyt, de ekkor még kontrollálták őket, körülbelül 45 kilométer ment el a szakaszból, mire elengedtek egy szökést.

Ebbe a huszonöt fős szökésbe került a mezőny két magyarja, Dina Márton (Eolo-Kometa) és Valter Attila (Groupama-FDJ) is. Dina, akit a Eurosport közvetítésébe is bevágtak egy rövid interjúval, a szakasz előtt jelezte is, hogy szerinte egy nagy csoport fog próbálkozni, és ő is pályázik a szökésre.

A Giro d'Italia 4. szakaszának profiljaFotó: giroditalia.it
A Giro d'Italia 4. szakaszának profiljaFotó: giroditalia.it

A csoport elég nagy előnyt szerzett, 70 kilométer megtétele után már hat perccel jártak a főmezőny előtt. Ahogy elérték az első emelkedőt, egy kicsit faragott a különbségen a rózsaszín trikós és a favoritok csoportja, de 125 kilométer letekerése után visszaállt a különbség. Sőt, egy a szökevénycsoportból kiváló háromfős elmenés több mint hétperces előnyt szerzett. Quinten Hermans, Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert) és Chris Juul-Jensen (Team BikeExchange) szakadt el Valterék csoportjától. Úgy tűnt, hogy a favoritok még nem akarták megszerezni a rózsaszín trikót a verseny ilyen korai szakaszában, inkább csak egymásra figyeltek, ezért engedhették el a szökést.

Taaremäe és Juul-Jensen sokáig kitartott az élen, a céltól huszonöt kilométerre nagyjából egy percre követte őket az a csoport, amelyben Valter és Dina is ott tekert. Valternek jó esélye volt rá, hogy jelentősen előrelép az összetettben. A főmezőny nagyjából ekkor váltott iramot a Bahrain-Victorius vezetésével, és elég drasztikusan kezdték csökkenteni a különbséget.

A szakasz utolsó erőpróbája egy végig 10 százalékos 4,5 kilométeres emelkedő volt. Itt kezdett csökkenni a két éllovas előnye az üldözőcsoporttal szemben, és ennek a sornak a végén még Valter is ott küzdött.

Az emelkedő tetején már Joe Dombrowski (UAE) vezetett, és hiába küzdött mögötte, Alessandro de Marchi, már nem tudta utolérni az amerikait, de így sem szomorkodhatott, De Marchi átvette az összetettben a vezetést, így övé lett a rózsaszín trikó.

Valter Attila is nagyon küzdött az utolsó kilométereken, és bár a főmezőnyben a favoritok egymás után indították az akciókat, őt nem tudták utolérni, a szakaszon a hatodik helyen ért célba, 44 másodperccel Dombrowski mögött. A többi ellenfelével szerzett előnyének köszönhetően Valter az összetettben is rengeteget előre ugrott, az ötödik helyen áll rengeteg menőt megelőzve, olyanokat is, mint a Tour de France-győztes Egan Bernal vagy a csodagyerek Remco Evenepoel.

Dina Márton is nagyot küzdött a szakaszon, csak a céltól három kilométerre fogta be őt a főmezőny, végül 4:07-es hátránnyal ért célba a 44. helyen.

Eredmények:

4. szakasz:
1. Joe Dombrowski (amerikai, UAE)
2. Alessandro De Marchi (olasz, Israel Start-Up Nation) +13 másodperc
3. Filippo Fiorelli (olasz, Bardiani) + 27 másodperc

6. Valter Attila (magyar, FDJ) + 44 másodperc

Összetett:
1. Alessandro De Marchi (olasz, Israel Start-Up Nation)
2. Joe Dombrowski (amerikai, UAE) + 22 másodperc
3. Louis Vervaeke (belga, Alpecin-Fenix) +42 mp
4. Nelson Oliveira (portuál, Movistar) +48 mp
5. Valter Attila (magyar, FDJ) +1:00


Fehér trikó:
1. Valter Attila
2. Alekszandr Vlaszov (Astana-Premier Tech) +24 másodperc
3. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck-Quick Step) + 28 mp

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!