Szoboszlai Dominik esportklubot alapít, felkutatná az ország legtehetségesebb fifásait

2021. május 14. – 14:00

Szoboszlai Dominik esportklubot alapít, felkutatná az ország legtehetségesebb fifásait
Molnár 'molnargabo' Gábor, a DomiNation Esports első nagy igazolása, aki versenyzőként és tanácsadóként is segíti majd a csapat munkáját. Fotó: Bertalan Ádám / The Six Yard

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly év végén valószínűleg az is hallott Szoboszlai Dominikról, akit teljesen hidegen hagy a (magyar) futball, a sajtó ugyanis hónapokig hangos volt a teljesítményétől. A fiatal középpályás mind a válogatottban, mind a klubcsapatában kiemelkedően futballozott, fontos gólokkal járult hozzá a győzelmekhez, és újra meg újra bizonyította, hogy évtizedek óta nem volt ekkora kincse a magyar futballnak. Ennek meg is lett az eredménye, Szoboszlait

A Bundesligában lassan gyógyuló sérülése miatt egyelőre még nem léphetett pályára, és az edzést is csak a napokban kezdte meg a csapatnál, így bár a válogatottban Marco Rossi ennek ellenére is számít rá, az utóbbi időben kevesebbet lehetett róla hallani. Ezen némileg meglepő módon most saját esportklubjának, a DomiNation Esportsnak a megalapítása változtathat, melynek hátteréről Szoboszlai menedzsmentjével beszélgettünk.

Összeszedni az igazi tehetségeket

Manapság egyáltalán nem ritkák a videójátékos összefonódások a hagyományos sportokban, a koronavírus-járvány és az emiatt hosszú időre teljesen leálló sportélet pedig csak még tovább erősítette ezt a vonalat. Tavaly az Egyesült Államokban az NBA és az NFL fiatal sztárjai közül rengetegen fordultak a Twitch felé, hogy elüssék valamivel az idejüket és fenntartsák a kapcsolatot a rajongóikkal, de ugyanezt az európai focisták esetében is meg lehetett figyelni,

a nagyobb ligák pedig igyekeztek rájátszani erre azzal, hogy bajnokságokat rendeztek a legjobb játékosok között, az NBA-ben egész jó torna sült ki ebből.

Az ügynökségtől, amely az esportos projekten dolgozik, Kui Roland kérdésünkre elmondta, hogy ebben az esetben nem egészen erről van szó, mint írta, inkább egy közös ötlet volt tavaly ősszel az esportklub megalapítása, mintsem a játékos szerelemprojektje. De Szoboszlainak is nagyon tetszett az ötlet és egyből azt mondta, hogy vágjanak bele. A középpályás leginkább a nevét adja majd a DomiNation Esportshoz, és bár ahol kell, ott beszáll majd, de neki az elsődleges dolga azért továbbra is a fizikailag létező focipályákon lesz.

Szoboszlai a neve mellett leginkább azt a filozófiát adja a projekthez, amire az ő karrierje is épül. Az ide igazoló játékosoknak úgy mutatnak majd karrierutat az esport világában, hogy kellő kitartással és megfelelő hozzáállással ki tudják hozni magukból a legtöbbet, és a későbbiekben azt kamatoztatni is tudják majd. Emellett fontos, hogy Szoboszlaihoz hasonlóan az esportolóikból sem akarnak hirdetőfalat csinálni, azt szeretnék, hogy a teljesítményük miatt foglalkozzanak velük a médiában. A teljesítmény elvárásán túl extra nyomást természetesen nem akarnak majd rájuk helyezni, de mint mondta, úgy is lesznek kiválogatva, hogy ez azért adott legyen majd.

Fotó: Bertalan Ádám / The Six Yard
Fotó: Bertalan Ádám / The Six Yard

A projekt sikerét elsősorban nem Szoboszlai, hanem egy szakmai csapat igyekszik majd garantálni, és mint kiderült, legelső céljaik között volt, hogy a megfelelő szakembereket igazolják le a projekthez. Mivel elsődlegesen az teljesen kézenfekvő FIFA-divízióra szeretnének fókuszálni, első körben ebben az esportágban próbáltak meg nagyobb nevet igazolni. Ez össze is jött nekik,

Magyarország egyik, ha nem a legjobb profi fifását, Molnár ‘molnargabo’ Gábort sikerült meggyőzniük, méghozzá úgy, hogy a játékosnak több nagy esportklubtól is voltak komoly ajánlatai.

Gabó így versenyzőként a DomiNation Esportsot erősíti majd, emellett pedig szakmai tanácsadóként is segíti majd a csapat munkáját. A FIFA-ra vonatkozóan egyébként már elég kiforrott tervei vannak a csapatnak – a jelenlegi tervek szerint egy több körös online válogató után a legjobb hat vagy nyolc emberrel bevonulnak majd egy villába, hogy felmérjék, pontosan mennyire tehetségesek. Itt a játékosok különféle megmérettetéseken vesznek majd részt, váratlan kihívásokkal néznek majd szembe, játszanak majd egymás ellen, illetve megmutathatják hogy tűrik a stresszt és tudnak-e kommunikálni akkor is, ha egy közvetítés alatt egyszerre kell játszani és beszélni is.

Azt is megtudtuk, hogy a csapatnál egyértelműen fiatal tehetségeket keresnek, pláne mert manapság már nagyon fiatalon bekerülnek a gyerekek az esportba, azaz nagyjából a 14-18 éves korosztályra érdemes gondolni. A kiválasztott játékosok karrierjét aztán gondosan egyengetik majd, mindent megadnak nekik ahhoz, hogy sikeresek lehessenek, és a digitális tartalomépítésre – vagyis a Twitch, YouTube és egyéb platformokon való megfelelő jelenlétre – is nagy hangsúlyt terveznek fektetni. Emellett pedig extra motivációt jelenthet nekik Szoboszlai karrierje is, ami valószínűleg a következő években csak még tovább ível majd felfelé.

A hátország már megvan

A tartalomépítéshez természetesen brandet is kell építeni, és bár Szoboszlai neve önmagában is elég nagy fegyvertény, egy ilyen projekthez kétségtelenül szükség van szponzorokra is. Az esport társadalmi elfogadottsága jelentősen nőtt az elmúlt években, elég csak arra gondolni, hogy a League of Legends világbajnokságot több millióan nézik, a Riot Games játékának versenyeit olyan márkák szponzorálják, mint a Mercedes-Benz, a Mastercard, a State Farm vagy a Spotify. Ennek fényében nem meglepő, hogy ha kezdetben húzódoztak is az ötlettől, végül gyakorlatilag kivétel nélkül minden márkával sikerült megállapodniuk, akivel tárgyaltak,

így a projekt mögé olyan márkák álltak be, mint a Nike, a RedBull, a PlayStation, a Samsung, és a SynLab.

Ezek közül kettőt érdemes részletesebben is megnézni, a SynLabot, illetve a RedBullt – előbbit mert a magyar labordiagnosztikai szolgáltatóval a DomiNation esportolóinak táplálkozását is új szintre emelheti majd, melynek fontosságáról talán kevesebb szó esik ebben a szegmensben, de legalább ugyanolyan fontos, mint a hagyományos sportok esetében, utóbbit pedig mert Szoboszlai esportklubja a RedBull-család részeként kifejezetten szoros kapcsolatot tud kiépíteni nemcsak a márkával, hanem például az RB Leipzig saját esportcsapatával, a RBLZ Gaminggel is.

A SynLab sportdiagnosztikai központja szorosan együttműködik Szoboszlaival, egészen pontosan ők dolgoznak a játékos megfelelő étkezésén. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy dietetikus rendszeres mérések alapján megállapítja, hogy adott héten pontosan mit és mikor kell ennie a válogatott középpályásnak, hogy a lehető legjobb formában legyen. A SynLabbal közös céljuk, hogy az esportolóiknak is legyen egy ennyire talán nem részletes, de egyénileg felépített, táplálkozást és mozgásprogramot tartalmazó csomag, melynek segítségével akár egy 6 órás közvetítés végén is teljesen élesek tudjanak maradni a játékban. Molnargabóval hamarosan el is kezdik ezt a munkát, a továbbiakban pedig mindenki, akit leigazolnak, ebbe a rendszerbe kerül majd be.

Hasonlóan fontos kapocs lehet majd a Lipcse esportrészlegének stratégiai partnersége, a RBLZ Gaming ugyanis a német piacon az egyik legkomolyabb tényezőnek számít. Persze a Counter Strike-ban konzisztensen kiemelkedő mousesportsot, vagy akár az ugyancsak a Bundesligában szereplő FC Schalke 04 idén tavasszal az LEC nevű európai ligában meglepően jól teljesítő LoL-csapatát valószínűleg többen ismerik náluk, de FIFA-ban elég nagy tényezőnek számítanak.

Nem kis részben a még csak 14 éves dán csodagyerek, Anders Vejrgangnak köszönhetően, aki hivatalosan még nem versenyezhet, de már most körbeverte a világot, és több hónapba tellett, mire valakinek februárban sikerült legyőznie online.

A tervek szerint a RBLZ Gaminget több projektbe be fogják majd vonni, folyamatos párbeszédben lesznek majd a szakmai kérdéseket illetően, a csapat esportszakértőjét pedig a fentebb már említett kiválasztási folyamatba is szeretnék bevonni. Ezen felül pedig biztos, hogy lesz közös edzőtábor, akár közös verseny is, de azt le kell szögezni, hogy nem akarnak a RBLZ fiókcsapataként működni, ez az együttműködéss ellenére egy teljesen különálló projekt lesz.

Lassan kell építkezni, hogy később jó legyen

Ami ezen túl van, az egyelőre még elég képlékenynek tűnik, de elképzeléseik azért a legtöbb dologgal kapcsolatban így is vannak. Tervezik például, hogy Budapesten lesz majd a központjuk, ám ez egyelőre még bőven a tervezés fázisában van. Persze ettől még nem maradnak otthon nélkül, a hamarosan megnyitó Gamerland lesz a hivatalos stratégiai partnerük, ahol a játékosaik nemcsak edzeni tudnak majd, hanem lesz lehetőség rendezvények, közönségtalálkozók szervezésére is. Az is kiderült, hogy a saját főhadiszállásuknál is egy ehhez hasonló, közösségi helyet szeretnének majd létrehozni.

Arra a kérdésre, hogy a FIFA-n túl terveznek-e más játékokkal is, azt a választ kaptuk, hogy mindenképpen, a nevüket is így választották ki, de az egyelőre nem egyértelmű, hogy mi lehet majd az, ami a virtuális foci mellett hosszú távon is működhet majd a klubnál. A Magyarországon és a világon egyaránt népszerű League of Legends és Counter Strike: Global Offensive egyértelműen adná magát ezen a vonalon, de egyelőre inkább a Call of Duty: Warzone-t merült fel lehetőségként, amivel Szoboszlai is rendszeresen szokott játszani. Ez akár kapcsolódási pont is lehet az esportklubbal a focistának, akitől rendszeres streamekre biztosan nem számíthatunk, de

az például nincs kizárva, hogy Szoboszlai egy-két alkalommal Warzone-t fog streamelni, hogy népszerűsítse a DomiNation Esportsot.

A jövőre nézve nagy jóslatok nem hangzottak el, a csapatnak megvannak ugyan az elképzelései, de egyelőre nem akarják magukat a piachoz, vagy más magyar esportklubokhoz mérni. Azt inkább majd egy év múlva lehet megmondani, hogy miben tudnak mást, vagy többet nyújtani a többi csapathoz képest. A hivatalos indulás utáni érdeklődés persze szerinte is jelzésértékű lesz majd, de nem most kell várni, hogy rekordokat döntögetnek majd, inkább a folyamatos, kiszámítható tartalomstratégiára kell fókuszálniuk. És hát az is nagyon jó támasz, hogy Szoboszlainak van egy elég komoly sportolói teljesítménye, ami segítheti a klub fejlődését – ahogy az ő karrierje épül, úgy fog épülni a klub, és mindenki, aki hozzá tartozik.

Kedvenceink
Csatlakozz a csoportunkhoz!