Új mozgalmat indított Karácsony a „kiváltságos kevesek trónfosztásáért”

2021. május 15. – 17:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután délelőtt bejelentette, hogy elindul a miniszterelnök-jelöltségért, délután új mozgalmat indított Karácsony Gergely. A 99 Mozgalom hivatalos célja az országegyesítés és „a kiváltságos kevesek egy százalékának trónfosztása”.

Új, pártokon átívelő, országos mozgalom indítását jelentette be Karácsony Gergely, aki szombat délelőtt óta már hivatalosan is az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje. A bemutatkozó szöveg a nemzetegyesítést, kiegyezést hangsúlyozza némi elit- és/vagy oligarchaellenes éllel. „Magyarország következő fejezete minden magyar története lesz. A mai kiváltságosok köré berendezett ország helyett mindenkinek esélyt, mindenkinek jövőt, boldog életet kínáló hazát teremtünk. Itt az ideje, hogy új politikát építsünk, ami az ország 99%-nak érdekeit képviseli a leggazdagabbak 1%-a helyett” – olvasható a mozgalom most élesedő oldalán.

Karácsony azt hangsúlyozta, hogy a mozgalomhoz mindenki csatlakozhat, az pártokon átívelő lesz. A mozgalomnak ugyanakkor van már 99 alapítótagja. Ebben a névsorban több, korábban meghatározó liberális értelmiségi is megtalálható (az SZDSZ-alapító Kis János, Haraszti Miklós, Kenedi János, Alföldi Róbert, vagy a volt ombudsman, az Eötvös Intézetet vezető Majtényi László), ott van a graphisoftos Bojár Gábor, a baloldali szociológus Ferge Zsuzsa és Szalai Erzsébet és Pogátsa Zoltán, a szocialista történész Földes György, de olyanok is, akik korábban inkább a konzervatív oldalhoz kötődtek, és az elmúlt években főként Fidesz-kritikus centristának vannak elkönyvelve: Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, Pusztai Erzsébet, az Antall-kormány egészségügyi államtitkára, vagy Elek István, akit 1993-ban tettek ki az MDF-ből.

A művészvilágot Alföldin kívül Tarr Béla, Jordán Tamás, Osvárt Andrea, Hajós András és az LMP-frakcióban 2018-ig országgyűlési képviselő író, Kukorelly Endre képviseli. A mozgalom alapítója a fideszesből ellenzéki váló volt KSH-elnök Mellár Tamás és Scheiring Gábor, a Párbeszéd pártalapítványának korábbi elnöke, volt országgyűlési képviselő, és egy szimbolikus húzónév, ifj. Bibó István is.

Korábban kormánytag volt az alapítók közül Bozóki András politológus, Balázs Péter ex-külügyminiszter és Bod Péter Ákos. Az alapító gárdába láthatóan igyekeztek betenni olyanokat is, akik a szándék szerint a hétköznapi embereket és a társadalom veszteseit képviselik, így van az ismert nevek mellett tanuló, devizahitel-károsult, eladó és fodrász is.

Karácsony a mozgalom elindítását bejelentő beszédében azt kérte, csatlakozzon mindenki Magyarország újraegyesítéséhez, aki tenni szeretne érte. A mozgalom kilencpontos programjának a részleteit ígérete szerint a következő hetekben hozzák nyilvánosságra. A programpontok rövid összefoglalása a politikai hangsúlyokkal a mozgalom honlapján olvasható a demokrácia megerősítésétől a szociális jóvátételen át a korrupció elleni harcig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!