382 új fertőzöttet találtak, és 64 koronavírusos beteg halt meg az elmúlt 24 órában

2021. május 18. – 09:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva
  • Napi új fertőzöttek száma: 382 (az előző naphoz képest -44)
  • Napi új halálos áldozatok száma: 64 (az előző naphoz képest +26)
  • Kórházi ellátást igénylők száma: 2197 (az előző naphoz képest -62)
  • Lélegeztetőgépre szorulók száma: 251 (az előző naphoz képest -7)
  • Napi mintavételek száma: 7104 (az előző naphoz képest -3261)
  • Az első dózissal oltottak száma: 4 714 992 (az előző naphoz képest +75 693)
  • Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 2 749 235 (az előző naphoz képest +22 070)

A gyógyultak száma jelenleg 640 964 fő, az aktív fertőzötteké pedig 128 714 főre csökkent. Már több mint 5 millió 76 ezren regisztráltak oltásra – közölte a koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap.

Előző nap a korábbiakhoz képest rendkívül alacsony volt a halálos áldozatok száma, 38 elhunytat jegyeztek fel, az új fertőzöttek száma nem érte el az ötszázat. Az elhunytak száma utoljára 2020 októberében volt ilyen alacsony.

Közzétették hétfőn a 19. heti, szennyvízben mért SARS-CoV-2-koncentrációt is, ami azt mutatja, hogy a legtöbb városban, településen alacsony vagy mérsékelt az örökítőanyag jelenléte, ám Szekszárdon és Pécsen emelkedettek az értékek.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján György László gazdasági szabályozásért és stratégiáért felelős államtitkár azt mondta, hogy 100 nap múlva megtörténik annak a debreceni oltóanyaggyárnak az alapkőletétele, ahol magyar vakcinát fognak gyártani a jövő év végétől.

A magyar védőoltás kifejlesztése „folyamatosan és ütemszerűen zajlik” Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint, és „ha minden a terv szerint halad, akkor a jövő év végére rendelkezésre állhat a magyar koronavírus elleni vakcina”, amelyhez azt a törzset használják fel, ami jelenleg Magyarországon a lakosság körében kering, így olyan oltóanyagot tudnak kifejleszteni, ami „a magyar emberek számára a leginkább hatékony”.

Hétfőn tömegek vártak körülbelül egy órán át az esőben arra a budapesti Rókus kórháznál, hogy beoltsák őket, mind időpontra érkeztek. A problémát az okozhatta, hogy túl sok ember kapott időpontot túl rövid időre. A kórházban egyébként főleg a Pfizer-BioNTech-vakcinával oltottak.

Erről a vakcináról (Comirnaty) egyébként hétfőn adta ki az Európai Gyógyszerügynökség, az EMA, hogy friss ajánlásuk szerint a bontatlan üvegeket 2–8 Celsius-fok közötti hőmérsékleten, azaz normál hűtőszekrényben akár egy hónapon át is lehet tárolni. Az ajánlást az üvegeken lévő címkékre is rá fogják írni. Az ügynökség Humángyógyszer Bizottságának (CHMP) hétfőn közzétett ajánlása szerint a mélyfagyasztásból használatra felolvasztott Pfizer–BioNTech oltóanyagokat tartalmazó bontatlan fiolákat a korábban megjelölt öt nap helyett akár egy hónapig (31 napig) is lehet tárolni normál hűtőszekrényben. Ez jelentős hatással lehet a vakcinák elosztására és az oltási kampányok tervezésére világszerte.

Fontos hír, hogy már fejlesztik a jövő koronavírus-járványai ellen is bevethető oltást: az amerikai Duke Human Vaccine Institute kutatói egy úgynevezett pánkoronavírus-vakcinát fejlesztenek, amely nemcsak a mostani világjárványt okozó SARS-CoV-2 vírus – és annak minden ma ismert variánsa – ellen nyújthat védelmet, de a 2002-es SARS-járványért felelős vírus és más, ezekkel közeli rokonságban álló koronavírusok ellen is. A fejlesztés még a preklinikai fázisban tart.

A koronavírus magyarországi terjedéséről szóló részletes grafikáinkat itt böngészheti.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!