Facebook oldaldoboz

Olvasottság

A blog indulása óta: 16'157'242 lapletöltés (2020.12.28.)

A legerősebb nap: 188'742 lapletöltés (2010.04.11.)

A lakott sziget

Vélemények

"Igazán elkeserítőnek és érthetetlennek ezt a tudatlanságnak tűnő, vagy annak álcázott, de inkább elszánt képmutatást tartom, amivel magasan képzett értelmiségiek igyekeznek kibújni a felelősség alól." (Mészáros Tamás)

 

"A sértésen túl Török valóban nem ért velem egyet, és mint ilyen persze választ igényelne, ha lennének írásában komolyan vehető szubsztantív érvek." (Halmai Gábor)

 

"Alapvetően érti félre a politikai elemzés tudományát, nagyvonalúan eltekint az eszmék, a politikai gondolatok, a megvalósult tényálladékok jelentőségétől, nem kevesebbtől tehát, mint a politikai cselekvés esszenciájától, így kizárólag formális, technokrata érveléssel legitimálja a kormánypárt ténykedését." (Seres László)

 

"Török Gábor blogpolitológus azon megállapítása, hogy a Fidesz október elején elért a csúcsra, amely után nem sok minden meghódítandó cél marad, a szokásos semmitmondás és elemzői felületesség terméke volt." (Békés Márton)

 

"A hatalom elzárkózása ma már olyannyira nyilvánvaló, hogy a kormány egynémely támogatójának is csípi a szemét, sőt még az Orbán-rezsim „törekvései” iránt feltűnő megértést mutató Török Gábor politológust is felébresztette eddigi magabiztos szunyókálásából." (Zádori Zsolt)

 

"Török, aki az értéksemlegesség jegyében erősen hajlik arra, hogy a politikát döntően hatékonysági szempontból elemezze (ahogy egy kritikusa nem finomkodva megjegyezte: az ő elemzései kb. olyanok, mintha a harmincas évek Németországában azt mondta volna valaki: Hitler ügyesen tematizálja a politikát a zsidókérdés napirendre tűzésével)." (Pető Iván)

 

"A magyar tudásról mint kurrens termékről meg mindent elmond, hogy még Török Gábornak is van diplomája." (Hont András)

 

"Török Gábornak például nagyon jót tett volna, hogyha mélyebben elsüllyed (sic!) mondjuk a magyar alkotmányjogban, és akkor, abban az esetben az elemzései, hogy is mondjam, a felszínességnek kevésbé mutatják a tüneteit." (Hont András)

 

"Ha egy kormánynak az a feladata, hogy megmentse az emberek nyugdíját, akkor nem blogoló politológusok véleményét kell előzetesen kalkulálnia." (Szijjártó Péter)

 

"Török szerint az a politikus viselkedik demokratikusan, aki nem törődik mások véleményével, aki nem akar önkritikusan gondolkodni, és aki képtelen felismerni, hogy zsákutcában van, és végre vissza kellene fordulnia." (Krémer Ferenc)

 

"Egyedül Török Gábor politológus gondolja azt, hogy a Fideszt a jó szándék vezeti, csupán politikai vaksága miatt rohan teljes erejéből a falnak." (Bartus László)

 

"Elolvastam ma Török Gábortól Piroslapig valamennyi blogbejegyzést a készülő új Alkotmányról. Homály, indulat. Mélyéről párolog a bögre. Nagyon." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor megkerüli a problémát." (Lánczi András)

 

"Lárifári." (Gyurcsány Ferenc)

 

"Török Gábor minimum téved." (Mráz Ágoston Sámuel)

 

"Török wasn't looking at the speech from the outside but from the inside. Almost as if he had been the speech writer of Viktor Orbán." (Eva S. Balogh)

 

"A Török Gábor-féle, lazának tekinthető, minden jöhet típusú hozzáállással szemben én a gyakorlatban is jól levezethető, szigorú megközelítésben látom a szélsőségekkel szembeni harc esetleges sikerét" (Somogyi Zoltán)

 

"Török Gábor csak egy a kollaboránsok közül" (Krémer Ferenc)

 

"Naná, hiszen a törökgáborok döntik majd el, hogy a cáfolat hitelt érdemlő volt-e" (Lánczos Vera)

  

"Az ezerkezű sms cézár kiismeréséhez azonban nem elégséges Török Gábor köpönyegébe bújni, és úgy előadni a nyilvánvalót, mintha annak bármilyen tudományos értéke volna." (Puzsér Róbert

 

"Régóta figyelem Török Gábor politológusi tevékenységét, és egyre erősödik bennem a viszolygás." (Andor Mihály)

 

"Nos, ha a seggnyalás és a helyezkedés olimpiai szám lenne, most indíthatnánk egy potenciális dobogóst: Török Gábor politikai szakértõt, korábban szabadúszó értelmiségit, ma már inkább Jobbik közeli tanácsadót." (G. Fodor Gábor)

 

"Énszerintem nem jó, ha egy politikai elemző nem elemez. Ez ugyanis benne van a munkakörében, elvileg. Ami pedig nincs benne, az a sunyi hatalombarát cinizmus, a távolságtartás félreértése, az apolitikus elkenés, az alapvető problémák tudomásul nem vétele, az állandó megfelelési kényszer. Ehhez a teljesítményhez képest még a Nézőpont is elemző műhely." (Seres László)

 

"Török Gábor (...) arról lett híres, hogy az összevissza beszélést az egyrészt, másrészt” fordulatokkal marketingeli értelmesnek tűnő gondolatmenetté." (Vizvári Soma)

 

"Nagyszerű Békemenet volt, vidám, erőt adó, lelkesítő! És nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor Török Gábor egy ekkora siker kapcsán a kampány dinamikájáról hohmecol. Ennyi." (Deutsch Tamás)

 

"Török Gábor évek óta azt a játékot játssza a nyilvánosságban, hogy a "függetlenobjektív" elemző szerepében a Jobbik szekerét tolja, de nyíltan soha nem merte bevallani, hogy a Simicska-párt tanácsadója és Vona személyes spindoctora."  (Vizvári Soma)

 

"Az utóbbi időben megfigyeltem: számos sajtószerv rendszeresen beszámol róla, hogy Török Gábor – akiről én sose hallottam tavalyig, és aki sokak szerint politikai elemző – éppen mit gondol. Török Gábor elképesztően nagy rajongótáborral (nem olvasótáborral, hiszen ő nem ír) rendelkezik, és – mint ilyen – fölhívja magára a társadalombírálat figyelmét, hiszen az egyik leghatásosabb közszereplő." (Tamás Gáspár Miklós)

 

"Érdekes módon Török Gábort sosem izgatták a külföldön zajló események. Úgy is mondhatnánk, hogy politikai farkasvakságban szenved (...). (Lánczi Tamás)

 

"Török Gábor nem független politikai elemző, hanem jobbikos propagandista." (Kubatov Gábor)

 

"A sokat sejtető semmitmondását könnyű kézzel gyurcsányista agitációra váltó egykori politológus oly kellemetlenül nyalizik, mintha feledtetni akarná azt a zavarba ejtő tényt, hogy „független” elemző létére Csányi Sándor szárnysegédjeként az MLSZ elnökségében foglal helyet, s így személyében a magyarok az Orbán-rendszer futballbirodalmának egyik befolyásos főurát tisztelhetik." (Puzsér Róbert)

 

"Ugyanis Független Szakértőink Legjéről köztudott, hogy nem beszélni angol" (Megadja Gábor)

 

Az 5 legnépszerűbb

  1. 508. Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2014. április 07. 09:18A tegnapi választást a Fidesz a világ minden választási rendszerében megnyerte volna. Nagyon komoly többsége lenne a korábbi magyar rendszerben is, és a tisztán arányos rendszereket leszámítva minden...
  2. 2018/9 Miért nyert (ennyire) a Fidesz? 2. 2018. április 09. 02:03A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb...
  3. 2018/8 Választási előrejelzés 2018. április 05. 10:02Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem...
  4. 514. A tét 2014. december 04. 02:11Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai...
  5. 510. Mindenki lehet kőműves 2014. szeptember 26. 00:40Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez...

Korábbi bejegyzések

Címkék

1904 (1) 1912 (1) 1956 (1) 1989 (2) 1990 (2) 1991 (1) 1994 (6) 1994 1998 (1) 1998 (5) 2002 (2) 2004 (1) 2005 (2) 2006 (2) 2007 (1) 2008 (1) 2009 (1) 2010 (3) 2012 (2) 2014 (2) 2014-es parlamenti választás (1) 2014-es választás (1) 29 lépés (1) 4k! (1) 56 nap (1) 800 (1) adatbázis (2) áder jános (9) adócsökkentés (3) adóemelés (1) adópolitika (1) afganisztán (1) ágh attila (5) ajánlószelvény (1) ajánlószelvények (14) akadémia (1) akarat (1) akció (1) aláírás (1) alakuló ülés (3) alapkérdés (1) alaptörvény (1) albertirsa (1) álesemény (1) alkalmazkodás (1) alkotás (4) alkotmány (22) alkotmánybírók (1) alkotmánybíróság (14) alkotmányellenes (1) alkotmánymódosítás (13) alkotmányozás (13) állam (2) államadósság (1) államcsőd (1) államfő (16) államháztartás (1) állami pénz (1) állami számvevőszék (2) állampárt (1) álláspont (1) alsóörsi gyilkosság (1) általános vita (1) alternatíva (3) Ángyán József (1) antidemokratikus (1) antipolitika (1) antiszemitizmus (1) antitézis (1) anti establishment (3) apátia (1) arányosság (4) arend (1) arend lijphart (1) árfolyam (1) árok kornél (1) árvíz (1) aszófő (1) átértelmezés (1) átláthatóság (1) átmenet (1) augusztus 20 (1) Azerbajdzsán (2) b. nagy lászló (1) baja (1) Bajnai Gordon (2) bajnai gordon (15) balogh andrás (3) Balogh József (1) balog zoltán (1) baloldal (17) baloldali (1) baloldali körzetek (3) baló györgy (2) balsai istván (3) bálványos (1) bánó andrás (1) barroso (3) bauer tamás (2) befolyásolás (1) beiktatás (1) belháború (1) belharc (1) belső konfliktus (1) bencsik andrás (1) Benetton-kampány (1) Beppe Grillo (1) beszéd (4) beszédolvasás tilalma (1) bihari mihály (3) bíróság (2) bizalmatlanság (1) bizalom (2) bizonytalanok (2) bizottságok (2) bkv (5) blog (3) blokád (1) bod péter ákos (1) bogdan góralczyk (1) bohács zsolt (1) bőhm andrás (1) bojkott (1) bokros lajos (10) borkai zsolt (1) borókai gábor (1) boross péter (1) borsod (1) botka lászló (6) botrány (7) bozóki andrás (1) brüsszel (2) budapest (7) budapest7 (1) budapesti olajfa (1) bukás (1) bukási spirál (4) buldózer (1) bulgária (1) bulvár (3) ByeAlex (1) célok (1) centrális erőtér (4) centrális pártrendszer (2) centralizáció (1) centrista (2) centrumpárt (1) cieger andrás (1) cigánybűnözés (1) cigányság (2) cinizmus (1) civil mozgalom (3) corvinus (1) család (1) csalódás (3) csapatkivonás (1) csapda (1) csehország (2) cselekvés (1) csépe béla (1) csermely péter (1) cser palkovics andrás (1) csigó péter (1) csodavárás (1) csomag (1) csúcsminisztériumok (2) csurka istván (2) czuczi mihály (1) daher pierre (1) daniel boorstin (1) dan nimmo (1) dávid ibolya (2) debreczeni józsef (3) demagógia (1) demokrácia (5) demokratikus centrum (1) demokratikus koalíció (2) démonizálás (1) demonstráció (1) demszky gábor (2) dessewffy tibor (1) deutsch tamás (1) devizahitelesek (1) de gaulle (1) dhondt (1) diáktüntetések (1) diktátor (2) diktatúra (4) dinamika (2) diplomácia (2) dk (1) döntés (1) duális erőtér (1) duna tv (1) dúró dóra (1) Duverger (1) economist (1) edelény (1) éden hotel (1) egyéni választókerület (2) egyéni választókerületek (24) egykulcsos adó (5) egypárti kormány (1) együtt (1) együttműködés (3) együtt 2014 (2) egy a tábor egy a zászló (2) elek istván (2) elemzés (4) élet és irodalom (1) elfordulás (1) elhatárolódás (1) elitváltás (1) ellenakarat (1) ellenerő (2) ellenfél (1) ellensúly (2) ellenzék (17) elnökjelölt (1) elnökválasztás (6) előrehozott választás (7) előrejelzés (5) előválasztás (6) előzetes regisztráció (3) elrugaszkodás éve (1) első forduló (1) elszámolás (1) elszámoltatás (2) elv (2) elveszett szavazat (1) elvtelenség (1) ep választás 2009 (3) érdek (9) erkölcs (1) erő (1) erőforrások (1) erőpolitika (3) erőszakosság (1) erőtér (1) erózió (1) értékelés (3) értelmezés (2) érv (1) érvek (2) érvrendszer (1) esélyek (5) esettanulmány (1) eszközök (1) eu (3) európai parlament (1) európai parlamenti választás 2014 (1) európai unió (2) évértékelő (2) évértékelő beszéd (4) facebook (2) falunap (1) fék (1) fékek és ellensúlyok (1) felcsút (2) félelem (1) félelnöki rendszer (2) felelős (3) felelősség (2) felelős döntés (1) felező válság (2) felhatalmazás (3) feliratkozás (1) felkérés (1) fellegi tamás (2) felsőoktatás (2) fiatal politikusok (1) fidesz (130) Fidesz (2) fidesz jobbik viszony (13) fidesz kdnp (1) fidesz mdf koalíció (3) fidesz mszp viszony (1) fkgp (2) foci Eb (1) fodor gábor (2) földesi szabó lászló (1) földtörvény (2) főpolgármester (3) főpolgármester jelölt (1) forgatókönyv (1) forgatókönyvek (5) forint (1) forradalom (4) forró ősz (1) forsense (1) frakcióalakítás (1) frakciófegyelem (1) franka tibor (1) frei tamás (1) fricz tamás (2) friderikusz sándor (1) frizbi (1) függetlenség (1) független jelölt (1) fűrész gábor (1) g. fodor gábor (3) gallai sándor (1) gallup (3) garancia (1) gát (1) gátlástalanság (4) gazdaság (5) gazdasági növekedés (1) gazdasági válság (1) gazdaságpolitika (6) GDP (1) gerbeaud liberalizmus (1) gergényi péter (1) gesztus (1) giró-szász andrás (1) giró szász andrás (9) goldenblog (1) göncz árpád (2) gondolatmankó (4) Goodfriend (1) google pártfigyelő (1) görög válság (1) granasztói györgy (1) gulyás gergely (1) gúr nándor (1) guvernamentalista felfogás (1) gy. németh erzsébet (1) gyarmat (1) gyávaság (1) gyenesei istván (1) gyöngyöspata (2) győzelmi stratégia (1) győztes (1) győzteshez húzás (2) gyűjtőpárt (2) gyurcsány ferenc (49) Gyurcsány Ferenc (1) habonyizmus (1) habony árpád (2) Habony Árpád (1) hack péter (1) hagenbach bischoff (1) hagyó miklós (3) hajdú péter (1) halasi endre (1) halmai gábor (2) harc (1) harmadik köztársaság (3) harrach péter (2) hasznos szavazat (1) haszon (1) haszonmaximalizáció (1) hatalmi harc (2) hatalmi kormányzás (2) hatalmi logika (1) hatalom (6) hatalomgyakorlás (1) hatalomkoncentráció (1) határon túli magyarok (1) hatékonyság (1) hatpárti vita (1) háttér (1) háttérvilág (1) havasiné orbán mária (1) hazaszeretet (1) házelnök (1) házmester (1) hegedűs lorántné (1) helyi politika (1) Heti Válasz (1) heti válasz (1) heves (1) híd (1) hideg polgárháború (2) hírblog (1) hír tv (1) hisztéria (1) hit (1) hitel (4) hitelesség (27) hitelszerződés (1) hiteltelenség (1) hit gyülekezete (1) Hódmezővásárhely (2) hoffmann rózsa (2) horn gyula (4) horn orbán vita (1) horthy miklós (1) horváth aladár (1) Horváth András (1) horváth csaba (3) horvátország (1) house of cards (1) hozzáértés (1) húsvét (3) identitás (2) ideológiai kulturális (1) ideologikus (1) időhúzás (1) időközi választás (3) időzítés (1) igazság (1) igazságszolgáltatás (2) ígéret (2) ígéretek (1) illékonyság (1) illiberális demokrácia (2) illúzió (1) imázs (2) imf (12) információ (2) ingatlanadó (1) inkubátor (1) inkumbencia (1) inkumbens hatás (1) instabilitás (1) internet (1) intézet (1) intézmények (2) ipsos (2) irak (1) irány (1) irracionalitás (1) isaura effektus (1) james carville (1) james combs (1) jász nagykun (1) javaslat (1) Jávor Benedek (1) jávor benedek (3) jegybank (1) jelkép (1) jelölés (1) jelöltállítás (3) Jobbik (1) jobbik (76) jobboldal (10) jobboldali (2) jobboldali kétpártrendszer (1) jogállam (1) jogállamiság (1) jóléti állam (1) jóléti rendszerváltás (1) jövő (3) jövőkép (1) juhász ferenc (1) juhász oszkár (1) káli sándor (1) kampány (11) kampánycsend (1) kampánytéma (1) kampánytsratégia (1) kapituláció (1) Karácsony Gergely (1) karácsony gergely (3) karakter (2) karakter (ön)gyilkosság (1) karantén (2) karizma (2) katasztrófa (1) katolikus egyház (1) katona (1) katonai szerepvállalás (1) katona béla (1) katona kálmán (1) kaufer virág (1) kdnp (10) keller lászló (1) kényszerpálya (1) képviseleti demokrácia (1) képviselő (2) képviselői eskü (1) kerekasztal (1) kerekasztal tárgyalások (1) kerék bárczy szabolcs (2) keretezés (1) kéri lászló (1) kétfarkú kutya párt (1) kétfejű ellenzék (1) kétharmad (26) kétharmados törvények (1) kétkamarás parlament (1) kétpártrendszer (2) kettős állampolgárság (3) kettős beszéd (2) kettős mérce (2) kiábrándulás (1) kiadácsökkentés (1) kiadáscsökkentés (1) kihelyezett kormányülés (1) kína (1) kirekesztés (2) kisebb parlament (1) kísérlet (1) kispártiság (1) kiss péter (1) kiss viktor (1) kis pártok (3) kitartás (1) kitiltás (1) kitiltási botrány (1) kitta gergely (1) kiválás (1) klein ödön (1) koalíció (1) koalíciós vita (1) kóczián péter (1) kognitív disszonancia (1) kóka jános (2) Kolláth György (1) kolontár (1) költségvetés (6) költségvetési tanács (1) kommunikáció (15) kommunikációs (1) kommunikációs hiba (1) kommunikációs paradigma (1) kommunista (1) kompetencia (4) konferencia (1) konfliktus (3) kongresszus (1) konrád györgy (1) konstruktív bizalmatlansági indítvány (1) konszolidáció (4) konszolidált gazdaság (1) kónya péter (1) konzervatív liberális (3) koordinált indulás (2) kordonbontás (1) kormány (2) kormányalakítás (8) kormányfő (2) kormányfő csere (1) kormánypárt (1) kormányprogram (4) kormányszóvivő (1) kormányzás (1) kormányzati teljesítmény (2) kormány ellenzék (1) körmend (1) körösényi andrás (2) korrekció (2) korrupció (8) korzenszky richárd (1) kósa lajos (4) kötcsei beszéd (1) kovács árpád (1) kovács lászló (2) kövér lászló (11) következetesség (2) következmény (2) közbiztonság (1) közgép (2) közhangulat (1) közjog (1) közlekedés (2) közösségi média (1) közös jelöltállítás (1) közös lista (3) közpénz (1) közszolgálati televízió (1) köztársasági elnök (3) közvélemény-kutatás (9) közvélemény kutatás (15) közvélemény kutatások (1) közvetlen elérés (1) kremlinológia (1) krizsó szilvia (1) kronen zeitung (1) kubatov gábor (2) kudarc (3) kukorelly endre (1) külpolitika (1) kultúrharc (1) kultusz (1) kumin ferenc (1) kuncze gábor (4) kurzusépítés (1) küszöb (1) kvázi kétpártrendszer (3) l. simon lászló (1) labdarúgás (2) lak (1) lakner zoltán (1) lakoff (1) lamperth mónika (2) lánczi andrás (3) lánczi tamás (1) lánczos vera (1) láthatósági küszöb (3) látogatás (1) latorcai jános (1) latorczai jános (1) lázár jános (23) legalitás (1) legenda (1) legfelsőbb bíróság (1) legitimáció (2) legitimitás (4) leminősítés (1) lemondás (7) lendvai ildikó (5) lengyelország (3) lengyel lászló (2) lengyel minta (1) lengyel választások (1) lettország (2) levél (1) liberális (3) liberalizmus (1) lijphart (1) lista (1) litvánia (1) lmp (69) lmp jobbik csalodas ketpartrendszer uj jobboldal uj baloldal (1) logika (1) lojalitás (1) loppert dániel (1) lottóötös (1) luther (1) machiavelli (1) mádi lászló (2) mádl ferenc (4) magánnyugdíjpénztár (2) magánnyugdíjpénztárak (5) magyar (1) magyar bálint (1) magyar demokratikus charta (1) magyar liberalizmus (1) magyar narancs (1) magyar nemzet (4) magyar olajfa (3) majális (1) makay zsolt (1) makó (1) mandátum (1) mandiner (1) manipuláció (1) március 15 (2) Márki-Zay Péter (1) második forduló (6) második hely (1) matolcsy györgy (10) max weber (1) McCain (1) mdf (49) mdf szdsz (1) mdnp (2) meciar (1) mécs imre (1) medgyessy péter (4) média (7) medián (9) median (1) médiatörvény (2) media hungary (2) megállapodás (4) megbízás (1) meglepetés (2) megoldás (2) megszorítás (7) megújítás (1) megújulás (2) megyei jogú (1) menekültkérdés (1) mensa hungariqa (1) mérsékelt jobboldal (1) mesterházy attila (34) Mesterházy Attila (3) mesterházy ernő (1) mészáros tamás (1) mezőtúr (1) miép (1) miép jobbik (1) migráció (1) miklós árpád (1) milla (1) minisztercsere (1) miniszterelnök (2) miniszterelnök-jelölt (1) miniszterelnök csere (1) miniszterelnök helyettes (1) miniszterelnök jelölt (8) miniszterelnök jelölti vita (6) minőségi sajtó (1) miskolc (1) mkp (1) MNB (1) modell (1) módszer (1) molnár csaba (2) molnár oszkár (1) morál (1) morvai krisztina (2) moszkva (1) mozgalom (1) mráz ágoston sámuel (1) mszdp (1) mszmp (1) mszp (104) MSZP (1) mszp lmp együttműködés (1) mtv (2) munkáspárt (1) nagykoalíció (1) nagypártiság (2) nagy anna (1) nagy kép (1) nagy lászló (1) nagy tamás (1) NATO (1) NAV (1) navracsics tibor (20) negyedik köztársaság (1) németh miklós (1) német lapok (1) nemzetbiztonság (1) nemzeti bank (1) nemzeti egység (1) nemzeti együttműködés rendszere (2) nemzeti érdek (1) nemzeti konzultáció (1) nemzeti szuverenitás (1) nemzetközi (1) nemzetközi környezet (2) nemzetközi kritika (1) nemzetközi státusz (1) neokonzervatív (1) neoliberális (1) népszabadság (2) népszava (2) népszavazás (7) népszerűség (2) népszuverenitás (1) ner (1) nézőpont (5) nógrádi lászló (1) normativitás (1) novák előd (1) nyakó istván (1) nyerges zsolt (3) nyirő józsef (1) nyugat (1) nyugdíj (3) obersovszky péter (1) objektivitás (1) obstrukció (1) ökológiai tévkövetkeztetés (1) ökopárt (1) oktatáspolitika (1) október 23. (1) olajfa (2) oligarcha (1) ómolnár miklós (1) önállóság (1) önkép (1) önkormányzat (1) önkormányzati választás (16) önkormányzati választási rendszer (1) önkormányzati választás 2010 (2) önkritika (1) opera (1) orbán (1) orbán-nastase megállapodás (1) orbán-putyin megállapodás (1) orbánista (1) orbán kormány (4) orbán viktor (114) Orbán Viktor (9) őrkutya (1) Örményország (2) országértékelő (1) országgyűlés (1) országos lista (7) összeesküvés (1) összeférhetetlenség (1) összefogás (1) összefogás párt (2) őszinte (1) oszkó péter (1) őszödi beszéd (8) ötödik köztáraság (1) ovb (1) ózd (2) paczolay péter (1) paks (1) pálffy istván (1) palotaforradalom (4) pályázat (1) pápa (1) papcsák ferenc (1) paraván (1) parlament (14) parlamenti felhatalmazás (1) parlamenti felszólalás (1) parlamenti választás (2) parlamenti választás 2010 (43) parlamenti választás 2014 (6) parlamenti választás 2018 (9) parlamenti választás 2022 (2) pártfinanszírozás (2) pártharcok (1) pártosodás (1) pártosság (1) pártpolitikus (1) pártrendszer (11) pártrendszer koncentrációja (1) pártrendszer változása (1) pártszakadás (2) pénz (1) pénztárca (1) percepció (3) pesti sándor (1) pető iván (1) pintér sándor (4) plágium (5) pluralizálódó pártrendszer (1) pokol béla (2) pokorni zoltán (6) polgári magyarország (1) polgári platform (1) polgármester (2) politika (4) politikai (1) politikai (1) politikai bozótharc (1) politikai elemzés (11) politikai elemző (9) politikai elit (1) politikai erőtér (1) politikai érzék (1) politikai gondolkodás (1) politikai hasznosság (1) politikai haszonszerzés (1) politikai hiba (2) politikai inga (1) politikai innováció (2) politikai kormányzás (2) politikai korrekció (1) politikai közép (2) politikai logika (5) politikai napirend (1) politikai nyilatkozat (3) politikai stratégia (1) politikai szereplő (1) politikai színpad (1) politikai tér (1) politikai tudás (1) politikai vétó (1) politikai vezetés (1) politikai vita (1) politika elemző (1) politika tér (1) politikus (2) politikusi beszéd (2) politikusok (1) politológus (2) politológus védegylet (1) pólus (1) populizmus (1) pörzse sándor (2) poszt politikus (1) pozíciók (1) pozícionálás (1) pozsgay imre (1) po fi (1) pragmatikus (1) predomináns pártrendszer (1) prezidenciális (1) primary colors (1) probléma (1) problémamegoldás (1) prognózis (1) program (1) pszáf (1) pundit (1) punditokrácia (1) racionális (1) racionális választó (1) racionalitás (3) radikalizálódás (1) radikalizmus (1) radiszoci (1) radnóti sándor (1) recesszió (1) reform (4) regionális eltérések (2) regisztráció (2) régi új törésvonal (1) rekrutáció (1) rendőrség (1) rendszerellenes párt (2) rendszerkritikus (1) rendszerváltás (3) rendszerváltás forgatókönyve (1) republic (1) republikon (3) részvétel (2) réthelyi miklós (1) retkes attila (2) rétvári bence (2) rezsicsökkentés (2) rivális (1) riz levente (1) robert denton (1) robert fico (2) rogán antal (8) románia (2) róna dániel (1) röpirat (1) rudi zoltán (1) Safarov (2) sajóbábony (1) sajtó (1) sajtószabadság (2) salamon lászló (2) sávelhúzás (1) schamschula györgy (1) scheiring gábor (1) schiffer andrás (9) Schiffer András (1) schmidt mária (1) schmitt pál (20) schmuck andor (1) selmeci gabriella (1) selmeczi gabriella (1) semjén zsolt (3) seres lászló (1) siker (5) sikerpropaganda (1) Simicska Lajos (2) simicska lajos (3) skorpió (1) slota (1) söjtör (1) sólyom lászló (11) somogyi zoltán (3) sportújságírás (1) stabilitás (1) stabilizáló apátia (1) stadion (2) state capture (1) steiner pál (1) stílus (1) story (1) strabag (1) stratégia (20) stratégiai szavazás (1) strukturáló dimenzió (1) stumpf andrás (1) stumpf istván (6) süveges gergő (2) szabadelvű konzervatív (1) szabolcs (1) szabó albert (1) szájer józsef (2) szakadás (2) szakértő (1) szakkommentátor (1) szakszervezet (1) szalai annamária (1) szanyi tibor (2) szápár (1) szász károly (1) szavazás (2) szavazások (1) szavazatmegosztás (2) szavazatszerzés (1) századvég (11) szdsz (20) szeged (4) szegedi csanád (2) szegénység (1) székely péter (1) székely zoltán (1) szekeres imre (2) szekértábor politika (1) szelekciós pontok (1) szélsőjobboldal (3) szélsőséges (1) személyre szabott kormányzás (1) személyzeti politika (1) szepessy zsolt (1) szerbia (1) szerencs (1) szerep (1) szerepcsere (1) szerepfelfogás (6) szervezet (2) szijjártó péter (6) szíjjártó péter (1) szili katalin (8) szilvásy györgy (1) szimbolikus (1) szimbolikus politika (1) szimbólum (1) szlavofil (1) szlovákia (2) szlovák magyar viszony (1) szlovák választás (1) szlovénia (1) szociális kérdés (1) szociális népszavazás (1) szociálliberális (1) szolidaritás (2) szombathy pál (1) szonda (5) szonda ipsos (1) szövetségi politika (4) sztálingrád (1) sztereotípia (1) sztereotípiák (1) szubjektív vélemény (1) szűrös mátyás (1) szuverenitás (1) tábor (1) taktika (1) taktikai szavazás (2) támogatás (2) támogatottság (3) tanácsadás (1) tanácsadó (1) tandíj (1) tárcatükör (1) tárgyalás (5) tárgyalástechnika (1) tárki (8) tarlós istván (9) társadalmi szerződés (1) társadalmi támogatás (1) tekintély (1) teljesítmény (2) területi lista (6) területi listák (2) tervezés (2) tét (3) tétényi éva (1) tét nélküli választás (2) tévedés (1) tévéostrom (1) tiszavasvári (2) tisztelet társasága (1) titkos (1) többpártrendszer (1) többség (1) többségi demokrácia (4) Tocsik-ügy (1) tocsik márta (1) tojástánc (1) tőkés lászló (1) tőkés rudolf (1) tölgyessy péter (7) toposz (1) töredékszavazat (2) törésvonal (1) torgyán józsef (2) torgyán kisgazda (1) torkos matild (1) törvényjavaslat (1) torzítás (1) trafik (1) trianon (1) tulajdonos (1) túlélési stratégia (1) túlhatalom (1) tüntetés (4) tusnádfürdő (1) tv2 (1) tv3 (1) ügybirtoklás (3) ügyészség (2) ügynökkérdés (1) újfasiszta (1) ujhelyi istván (1) újraválasztás (1) új alkotmány (1) új baloldali párt (1) új párt (2) új pártok (4) uj péter (1) ülésrend (1) ungár klára (2) uniós csúcs (1) ünnepi beszéd (2) ünnepség (1) USA (2) utódlás (1) utólagos normakontroll (1) utópia (1) vágó gábor (1) vagyonadó (1) vákuum (1) választás (2) választási együttműködés (2) választási eredmények (3) választási esélyek (5) választási hibák (1) választási kampány (1) választási műsor (3) választási rendszer (16) választási részvétel (6) választási törvény (1) választás időpontja (1) választó (3) választói reakció (1) választók (1) valence issue (1) valóság (2) valóságértelmezés (2) valóságérzékelés (1) valóságmagyarázat (2) valóságshow (1) válság (7) válságadó (3) válsághelyzet (1) válságkommunkáció (1) váltás (1) váltógazdálkodás (1) váltópárt (3) változás (4) változtatás (1) valutaalap (3) várakozás (1) várakozások (1) varázstalanítás (1) varga mihály (7) városok (1) varsói gyors (2) vastagh pál (1) veiszer alinda (1) véleménykülönbség (1) Veszprém (1) veszprém (1) vétó (3) vezetés (1) vezető (2) videóblog (1) viktor (1) visszalépések (2) visszatérés (1) vitányi iván (1) vízió (1) vizsgálóbizottság (1) voks10 (1) voks2010 (1) volner jános (1) voluntarizmus tere (1) vona gábor (15) vörösiszap (1) vörösiszap katasztrófa (1) warvasovszky tihamér (1) war room (1) wittner mária (1) xiii. kerület (1) zagyva györgy (1) zanzibár trükk (1) zapadnyik (1) záróra (1) zászlóégetés (1) zsákmányelv (1) zsákutca (1) zsinka lászló (1) Címkefelhő
11:03

Pár nappal a választás előtt már mindenkit csak egy dolog érdekel: milyen eredményre lehet számítani vasárnap? A politikával hivatásszerűen foglalkozó közvélemény-kutatóktól és elemzőktől természetesen azt várják az emberek, hogy tudjanak válaszolni erre a kérdésre. A válaszadás képességével talán nincs is olyan nagy baj, viszont a találati arány erőteljesen kétséges.

Pedig elméletileg nem látszik nehéznek az előrejelzés. Pár dolgot kell csak tudni hozzá, és már lehet is készíteni a mandátumbecslést. A legfontosabb ezek közül azoknak a kutatásoknak az ismerete, amelyek a kampány során készültek. Lényeges továbbá az is, hogy tisztában legyünk a korábbi választások eredményeivel, lehetőleg azok területi mintázataival és változásaival. Elengedhetetlen, hogy jól ismerjük a választási rendszer működését, pontosan tudjuk, hogyan alakulnak a szavazatok mandátummá. S végül az sem árt, ha figyelünk az aktuális kampány eseményeire, és tudjuk értelmezni az egyes politikai szereplők viselkedését, mondatait.

A helyzet az, hogy egy politikai elemző, ha jól végzi a munkáját, ezeket mind tudja. Ismeri a kutatásokat, fejben tartja a korábbi eredményeket, érti a rendszer működését, és figyeli a kampány eseményeit. A baj csak az, hogy a „tudás” mind a négy területen komoly bizonytalanságokkal terhelt:

1. A kampány során készült közvélemény-kutatásoktól elsősorban azt várnánk, hogy segítsenek előrejelezni a választás listás eredményét. Ha biztosan tudhatnánk, hogy az egyes pártok a listán leadott szavazatok hány százalékát kapják, még messze nem tudnánk mindent a választásról, hiszen a 106 egyéni választókerületben ebből még nem lenne nyilvánvaló a végeredmény. Mégis, a listás végeredmény pontos előrejelzése sokat segíthetne abban, hogy a mandátumbecslés komolyan vehető legyen. Ugyanez igaz a választás szempontjából kulcsfontosságúnak látszó részvételi arány előrejelzésére is: ha tudnánk, hogy nagyjából hányan mennek el szavazni, közelebb kerülhetnénk ahhoz, hogy az egyéni kerületi esélyekről a ködszurkálásnál értelmesebbet tudjunk mondani.

Ehhez képest a nyilvánosság számára megismerhető kutatások finoman szólva is eltérő eredményeket mutatnak. A kisebb pártok kapcsán akár kutatói konszenzusról is beszélhetnénk, de a három legfontosabb párt, a Fidesz, a Jobbik és az MSZP-P mért adataiban olyan jelentős eltérések vannak, amelyek egyrészt nehezen érthetőek, másrészt teljesen használhatatlanná teszik a felméréseket. Az intézetek egy része 50 százalék feletti listás eredményt mér a Fidesznek, a másik része 40 körülit: a különbség itt többszázezer voksot jelent. Ugyanezt látjuk a Jobbiknál is, ahol egyelőre 13 és 25 százalék között mozognak a számok: előbbi esetben a Jobbik nagy valószínűséggel egyetlen egyéni mandátumot sem nyerne, utóbbi esetén viszont tíznél többre is lehetne esélye. Az MSZP-P kapcsán pedig vannak olyan mérések, amelyek a 10 százalékos küszöb környékén jelzik a pártot, ahol akár a szocialista párt bejutása is megkérdőjeleződhet, miközben a Századvég pedig azt jelzi, hogy a Jobbikot is megelőzve a második legerősebb erő a baloldali párt. Nyilvánvaló, hogy ezekből az adatokból képtelenség dolgozni: ezekből csak annyit tudhatunk, hogy szinte biztosan a Fidesz szerzi majd a legtöbb szavazatot, de hogy pontosan mennyit és hogy miképpen szerepelnek a többiek, abban nem kapunk tőlük érdemi segítséget.

kk.jpeg

A részvételi előrejelzések kapcsán érthetőbb a bizonytalanság: a választási részvétel előrejelzése lényegesen nehezebb feladat, mint a választói preferenciák feltérképezése. A választó ugyanis itt nem a létező véleményét, már meghozott döntését osztja meg az őt kérdező kutatóval, hanem egy jövőbeli cselekvéséről nyilatkozik. Nyilvánvaló, hogy a válasza legfeljebb arról szólhat, ma mit gondol erről, és nem azt mutatja, hogy valójában végül hogyan fog cselekedni (elmegy-e szavazni vagy sem). Márpedig a részvétel április 8-án az eredmények egyik legfontosabb magyarázó tényezője lehet: a Fidesz erős és stabil táborának erejét alapvetően határozhatja meg, hogy egy alacsonyabb vagy egy magasabb általános részvételi közegben érvényesül-e.

S végül itt a harmadik probléma ebben a körben: az úgynevezett taktikai szavazás kérdése. Ennek előrejelzésében kutatások próbálnak segíteni, de ezek eredménye széttartó és megkérdőjelezhető. Nyilvánvaló, hogy 2018-ra ez a kérdés minden korábbinál fontosabb lett: a centrális erőtér megingását éppen az mutatja, hogy komolyan felmerülhet az ellenzéki szavazatok integrálása, az esélyesebb jelöltek mögötti választói felsorakozás az egyéni kerületekben. Azt látjuk a kutatásokból, időközi választásokból és talán személyes tapasztalatokból is, hogy a kormányváltást akaró választók egy jelentős része számára a pártkötődésnél fontosabbá vált a kormány leváltása, és hajlandónak látszanak a szavazatukat ennek a célnak megfelelően leadni. Ha ez valóban így működik április 8-án, az teljesen kiszámíthatatlanná teheti a végeredményt.  Ugyanakkor ennek a jelenségnek a mértékéről és a pontos irányáról tényleg alig tudunk bármi biztosat mondani: ha az országos kutatások ennyire megbízhatatlanok azzal kapcsolatban, hogy melyik pártra szavaznak a választók, hogyan várhatnánk el tőlük, hogy az esetleges átszavazásokról, taktikai döntésekről érdemi adatokat közöljenek.

2. A korábbi választási eredmények ismerete számos tekintetben hasznos lehet az előrejelzés során. Az egyik fontos tudásunk arra vonatkozik, hogy milyen különbségek voltak korábban a pártok mért támogatottsága és a valós eredménye között. 2010-ben és 2014-ben is azt figyeltük meg, hogy a Fidesz támogatottságát a legtöbb intézet jelentősen, 5-6 százalékponttal felülmérte, és hasonló jelenség volt megfigyelhető az időközi választások kapcsán is. Ezek alapján feltételezhetjük, hogy most is hasonló lehet a helyzet: a probléma csak az, hogy nem tudhatjuk, a 40 vagy az 50 százalék körüli listás mérésekből kell-e kivonnunk valamennyit, illetve azt sem tudhatjuk, hogy 2018-ban pontosan mekkora is ez a valamennyi. Ugyanez igaz fordítva is: a Jobbikot például korábban több esetben is alulmérték a kutatók, de nem tudhatjuk, legfeljebb sejthetjük, hogy ennek mértéke inkább gyengült vagy erősödött annak következtében, hogy a párt egyrészt beágyazódott a magyar politikába, másrészt pedig mérséklődési stratégiát folytatott az elmúlt években.

A korábbi választási eredmények ismerete segíthet bennünket abban is, hogy legyen elképzelésünk a szavazatok területi eloszlásáról. Ha pontosan tudnánk a pártok listás eredményeit, a mandátumok korrekt előrejelzéshez még arra is szükségünk lenne, hogy ismerjük, ezek az országos listás eredmények hogyan oszlanak el regionálisan. Szerencsére itt sok és megbízható tudásunk van: a baj csak az, hogy a múltról és nem a jelenről. Ha a Jobbik mondjuk 25 százalékot szerez listán, a 2014-es eredmények alapján nagyjából meg tudjuk mondani, hogy ezzel akkor hány egyéni mandátumot nyert volna. De vajon a Jobbik politikai változásai után ma is érvényesek a korábbi területi eloszlások? Ma is ugyanott erősebb a párt, mint négy vagy nyolc éve? Vagy vegyük a baloldalt: ha ma is igaz, hogy Budapesten és a nagyvárosokban lényegesen erősebbek, akkor még egy országos 25 százalékos összesített eredménnyel is tarolhatnak a fővárosban, de egy kiegyenlítettebb országos eloszlás esetén már veszélybe kerülhetnek a 2014-ben megnyert egyéni kerületeik is.

3. Képzeljük el, hogy az eddig említett bizonytalanságok nem léteznek, és minden fontos ismeret birtokában vagyunk: tudjuk, hogy az egyes pártok országosan mekkora támogatottsággal rendelkeznek, pontosan látjuk már a részvételi adatot, birtokunkban van a szavazatok regionális eloszlása, ismerjük a választók átszavazási hajlandóságát. Meseszép! Szinte mindent tudunk tehát ahhoz, hogy pontos mandátumbecslést készítsünk. De csak szinte: a magyar választási rendszer ugyanis még egy ilyen ideális helyezetben is képes lenne meglepetéseket okozni. A 106 egyéni választókerületről ugyanis még ebben a helyzetben sem tudnánk biztosan megmondani, hogy ott pontosan milyen eredmények fognak születni: elsősorban azért nem, mert az egyfordulós, relatív többségi rendszerben akár egyetlen szavazaton is múlhat egy-egy mandátum sorsa. Ne felejtsük el, hogy 2014-ben kilenc olyan körzet akadt, ahol ezer szavazat alatt maradt a győztes és a második helyezett közötti különbség: Budapesten egy helyen 56, két másik helyen 273 és 277, Miskolcon 238 szavazat döntött. Könnyen lehet, hogy idén még ennél is több szoros verseny lehet: ha az egyéni kerületek közül mondjuk húszban párszáz szavazatos különbség dönt, és a „szerencse” határozottan az egyik oldalnak kedvez, az komolyan befolyásolhatja a választás végeredményét, de előrejelezni az ilyesmit képtelenség.

4. A politikai elemzők a kampány során leginkább abból dolgoznak, amit a politikai szereplőktől látnak: politikai eseményeket, a kampány dinamikáját, politikusok megszólalásait figyelik, értelmezik. Nagyon sok értékes tudást lehet így szerezni részben a kampány lehetséges hatásáról, részben a szereplők gondolkodásáról. 2018-ban például jól látszik, hogy ennek a kampánynak a dinamikája nagyon más, mint a négy évvel ezelőttié volt: akkor szinte minden a kormányoldal tervei szerint alakult, idén ez sokkal kevésbé mondható el. Feltételezhetjük, hogy mindez hathat a választók utolsó hetes-napos döntéseire is, de hogy pontosan hogyan, annak nyomon követését leginkább a közvélemény-kutatásoktól várnánk - itt viszont visszajutunk az első pontban bemutatott bizonytalanságokhoz.

Számomra még érdekesebb a szereplők viselkedésének értelmezése. Nyilvánvaló, hogy a legtöbbet ők tudják a valós helyzetről, ők ismerik a legpontosabb, legdrágább és sajnos nem nyilvános felmérések adatait, hozzájuk futnak be azok az információk az egyéni választókerületekből, amelyekből képet tudnak alkotni a közhangulatról, a várakozásokról. Ezekről persze nem beszélhetnek őszintén a nyilvánosság előtt, de a viselkedésük mégis árulkodó. Látjuk például, hogy a miniszterelnöki személyes kampány merrefelé jár: Orbán Viktor nem a Fidesz számára legnehezebben megnyerhető választókerületekbe látogat el, hanem az ezen a listán eggyel jobb helyzetben lévőkbe, ami arra utal, hogy a kétharmad megszerzése már nem cél a Fideszben, és sokkal inkább az abszolút többség megvédésére koncentrálnak. S látjuk a különbséget a nyilatkozatokban a négy évvel ezelőttihez képest, érezzük, hogy a kormányoldal ma sokkal jobban tart a választás kiszámíthatatlanságától, mint négy évvel ezelőtt. Mindez persze nem tudás, legfeljebb tapasztalat, megfigyelés, megérzés.

 

Hogy mi tehát a tanulság? Az, hogy bár sok dolgot tudunk, látunk, értünk, gondolunk, valójában mindez nem alkalmas arra, hogy megmondjuk, mi lesz a választás végeredménye április 8-án. Nincsenek megbízható kutatási eredmények, vagy ha vannak is, a választás előtt nem tudhatjuk, hogy a széttartó eredmények közül melyek azok. Nincs a most vasárnapra is érvényes tudásunk sem a pártok valós támogatottságáról, sem ezen támogatottságok területi eloszlásáról, sem a részvétel nagyságáról, sem az egyéni kerületi eredmények szempontjából létfontosságú átszavazások mértékéről. Mindezek olyan bizonytalanságot eredményeznek, amelyek alapján komoly ember nem vállalkozhat előrejelzésre.

A következő bejegyzésben én azért megteszem.

tge-kep2018.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://torokgaborelemez.blog.hu/api/trackback/id/tr9513809146

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egy meg nem valósult bojkott margójára 2018.04.05. 11:09:26

Az újrendies rendszer bebetonozódott. Nincs jelentősége, hogy 100%, 67% vagy 51% az állampárt többsége. Álságos a számolgatás. Főként ilyen alaptörvénnyel, ennyire kiürült parlamentarizmussal, ilyen médiával és ilyen intézményi pártállami struktúráv...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2018.04.04. 11:40:36

Azét néhány dologban biztosak lehetünk.

Bármi is lesz a végeredmény, mindenki tökéletesen meg tudja magyarázni, hogy miért is lett az, ami.

Bármi lesz, mocsok marad utána is.

És nem csak az időjárásban észlelhetünk némi változást.

Lesz ami talán jó lesz, néhány más rosszabb.

Bármi is lesz, a normális ellenzékre továbbra is várni kell még.

Ja, és fiatalabb már nem leszek, esetleg megpróbálom azt képzelni, hogy mintha, talán.

Az Univerzum az eredménytől most talán még nem omlik össze. Még néhány hasonló élményt biztosan lesz esélyünk átélni.

inreallife 2018.04.04. 12:47:12

"Mindezek olyan bizonytalanságot eredményeznek, amelyek alapján komoly ember nem vállalkozhat előrejelzésre.

A következő bejegyzésben én azért megteszem."

igazabol el is varjuk, hogy betippeld, csak miert kell ehhez dehonesztalni az embereket? :)

inreallife 2018.04.04. 13:17:38

en azt gondolom, hogy a fidesz rosszul kampanyolt. rossz lora tett. azzal, hogy azt hangsulyozza, hogy vagy ok, vagy mi, pont azt az atszavazasi hajlandosagot erositette, amit a legkevesbe akart. a centralis eroter pont azon alapult, hogy ne legyen atjaras a fobb vonalak kozott, de fideszes idiotizmus mara 2 szereplosse degradalta az eselyeket.

a fidesz tabora viszonylag jol becsulheto. 2 millio pluszminusz 1-200.000 ember, ennyi szavazatot fognak besoporni, viszonylag eleg konstans, nem fugg a reszveteli aranytol. szamoljunk a 2 millas kozepertekkel. ha van 8 millio szavazasra jogosult, es csak 60%-os lesz a reszvetel, akkor 2,8 millio megy az ellenzekre. tehat lesz egy 800.000-es puffer, amit elbir a rendszer, mint veszteseg.

65%-os reszvetelnel mar 5,2 millio szavazat van, ott mar 1,2 millos a puffer. 70%-nal pedig 5,6 millio es 1,6 millio a puffer. nem kerdes, hogy minel tobb, annal jobb a kormanyvaltas szempontjabol. a fidesz 2014-hez kepest sokkal rosszabbul all. akkor 2,142 millio voksot gyujtott be listan. szerintem ezt nem fogja tudni megismetelni.

tippem szerint a jobbik lesz a 2018-as valasztas nagy nyertese. nem lep vissza sehol, (bar szerintm par helyen beleferne) kimaxolja mind listan, mind egyeniben a szavazatokat. az eddigi valasztasokon mindig az volt a nyertes, aki a dunatol keletre hozta a korzeteket. marpedig a jobbik pont ezeken a helyeken a legerosebb. listan is tobb helyet fognak szerezni, es egyeniben is behuznak 5 es 10 korzetet.

a mszp szerintem bukik naluk eredmeny lesz a stagnalas is. a dk erosodik, kaptak par tuti egyeni korzetet, az lmp is. 1-2 korzet meg egy % a listan jelentosen megdobja a kepviseloik aranyat a frakciokban. a momentum nem jut be, szvsz, mas meg nincs.

a fidesz mindenkeppen vesziteni fog, mind listan, mind egyeniben. a kerdes, hogy mekkorat. a 2/3-rol mar ok sem almodnak, a fidesztrollok is eldugultak ebben a temakorben. 33 mandatum a kulonbseg a 2/3-ad es a tobbsegi kormany kozott ugy, hogy a toredekszavazatok joval kevesbe fognak szamitani az egalkozeli eredmenyek miatt.

a fidesz 2014-ben 20 helyen nyert abszolut tobbseggel (50+%), a tobbi 86 korzetben 50% alatti eredmenye volt, es 12-t el is veszitett ezekbol. tehat 74 korzet szamit a battlegroundon, erre celozgatott gabor is, hogy ezeken kampanyolnak. kb a felet kell az ellenzeknek elhoznia, hogy ne legyen meg a fideszes tobbseg, reszvetel fuggo ez is. 70%-os reszvetelnel eleg kevesebb is, 60%-nal ennel tobb kell.

ha a 2014-es parszazas kulonbsegeket megnezzuk, hozzadjuk a jelentosen felerosodott atszavazasi hajlandosagot (nem partra, hanem kormanyvaltasra szavazok.), akkor kozel sem lehetetlen orbanekat elzavarni. jo sokat dolgoztak erte, hogy ez megtortenhessen.

hogy mi lesz utana? mar ezt is elkezdtek pedzegetni, gyurcsany es karacsony is hajlando megszavazni es kivulrol tamogatni egy korlatozott mandatumu kormanyt, ami valszeg jobbikot fog jelenteni es nem lmp-t. a kb 1 ev alatt a NER eltorlese, elszamoltatas, ugynokaktak nyilvanossagra hozatala, paks2 leallitasa biztosan a tervek kozott szerepel. en az eurobevezetesre valo felkeszulest is a listara tennem, de ez boven raer meg a valasztasok utan, az eredmenyek ismereteben...

C.critical 2018.04.04. 13:28:25

@inreallife: Szépen leírtad, hogy te, mint Jobbikos, miről ábrándozol.

inreallife 2018.04.04. 13:43:26

@C.critical:
:)
nincs partom, nekem csak a kormanyvaltas lebeg a szemem elott. a masik, hogy nem volt nagy kunszt, a fidesz altal elvesztett mandatumkat valakinek meg kell nyerni. a mszp-dk-lmp semmit nem valtozott se 2014-hez, se 2010-hez, legalabbis olyan ertelemben, amit fejlodesnek lehet nevezni.

a jobbik viszont strategiat valtott es kozepre huzott, mikozben megmaradt nekik a fiataloknal mert elony. evente 100.000-es generaciok jelennek meg a valasztoi jegyzekekben, 2014 ota legalabb 400.000 uj valaszto van. ok nem a 19. szazadban akarnak elni (mszp-fidesz), meg is ertem oket. ellenben a fidesznuggerek hullanak, mint a legyek. mar nem vonulnak annyian a bekameneten, mint "fenykorukban"...

mond, hogy nem volt nehez lekovetni, ne okozz csalodast...

Pedró27 2018.04.04. 13:47:18

@inreallife: "paks2 leallitasa"

Jobbik le akarja állítani Paks2-t? Erre van forrás?

Pedró27 2018.04.04. 13:55:13

@inreallife: "mar ezt is elkezdtek pedzegetni, gyurcsany es karacsony is hajlando megszavazni es kivulrol tamogatni egy korlatozott mandatumu kormanyt, ami valszeg jobbikot fog jelenteni es nem lmp-t."

No, erre befizetek. Vona Gábor természetesen nem azért akar választást nyerni, hogy utána béna kacsa legyen, ezt mindenki benézi.

C.critical 2018.04.04. 14:10:52

@inreallife: A probléma csupán annyi, hogy akkor, amikor azt állítjuk -mint törökgáborelemez is teszi- hogy nem használható fogodzóként egyik közvélemény-kutatási adat sem, nos akkor valóban lehetetlen bármit is mondani. Ha megteszi, akkor viszont mindenképp támaszkodni fog az adatokra, amelyek tendeciaszerüen a jobbiknak inkább csökkenést, mint növekedést mutatnak. Azért az nem lehet véletlen, hogy a néppárti fordulat óta -az utóbbi egy-két évben- 1-1 % esést, vagy stagnálást mérnek a pártnak.
Ezért a te okoskodásodnak akkor lenne értelme, ha a Jobbik 30-35%.os listás eredményre számíthatna (a mérések jelenleg a pártválasztók között 15-20% közé teszik, ami éppen megüti a 4 évvel ezelőtti szintet) Ám már ebben az esetben is elbukna az érvelésed azon a ponton, amikor azzal kalkulálsz, hogy az uj belépő szavazók egyetlen irányba szavaznak. Ugyanis ez sem így van. Azaz a levezetésed szimpla spekuláció. Ha úgy tetszik fantáziálás, amit semmi nem támaszt alá.

inreallife 2018.04.04. 14:32:27

@C.critical:
persze, hogy spekulacio, a jovobe nem sokan latnak, en sem. a jobbikot eddig mindig sikerult alamerni, bar a magyarok 90%-a rasszista, nem szivesen vallaljak fel ezt, amikor ezert lenacizzak oket vastagon.kvazi amennyivel tulmerik a fideszt, legalabb annyival alamerik a jobbikot, szvsz.

a fiatalok belepesevel nem azt irtam, hogy mind elmegy szavazni, es azt a jobbikra teszi, hanem azt szerettem volna jelezni, hogy mig naluk a nyuggerek nem hullanak, mert alig vannak idosek a szavazoik kozott, addig a fiataloknal naluk a legmagasabb a szimpatia.

de mindez persze csak maganvelemeny. a kozhangulat nem a fidesz javara valtozott, az biztos. marpedig mandatumok nem vesznek el, csak masik parthoz kerulnek at. en nem gondolom, hogy a jobbik ugyanannyi, vagy kevesebb mandatumot szerezne, mint 4 eve, mert a fidesz mostmar biztosan nem fogja megismetelni a 2014-es eredmenyet, es ahhoz, hogy kijojjon a matek az mszp-dk-lmp tonkrenyerne magat.

en a baloldali feltamadasban nem latok fantaziat, velemenyem szerint pont semmit sem tettek erte. az, hogy par mandatummal tobbek lesznek az leginkabb visszalepteteseknek koszonheto, nem azert mert politikailag megujultak. de ennel azert tobbet fog vesziteni a fidesz, es a jobbik osszefogas nelkul is fog egyeni mandatumokat szerezni, ami szinten nem a gyengulesukre utal.

bar ez egy remek kortesbeszednek tunik a jobbik mellett, valojaban nincs olyan part, ami iranyvonalban szamomra megfelelne, leven mindegyik baloldali gazdasagi elemekkel kampanyol, meg a jobbik is, (ferfiak40, europai ber) ellenben sehol nem szerepel a kozalkalmazotti leepites, adocsokkentes, kisebb allam, kiadascsokkentes, nyugdijbefagyasztas. reszleteiben sem, nemhogy egyutt. igy szamomra csak a kormanyvaltas a cel 2018-ban, az mindegy, hogy kire...

inreallife 2018.04.04. 14:35:52

@Pedró27:
www.jobbik.hu/hireink/fuggessze-fel-paks-ii-beruhazast-kormany

de korabban is nyilatkoztak, hogy nepszavazast tartananak rola, ami valljuk be az elkaszalasat jelenti a dolognak...

C.critical 2018.04.04. 14:52:55

@inreallife: Nos, az sem igaz, hogy a Jobbikot "mindíg alulmérik", 2014ben a kutatások átlaga a jobbikot 19%ra (20% lett a listás eredménye) taksálta. A Fideszt előzőleg átlagban 48%ra mérték (45% ot szereztek listán) Azaz hibahatáron belül mértek a kutatók. Ezek a szövegek politikai töltető magyarázatok.
A "közhangulat" valóban más, de ennek az az oka, hogy ma két oldalról kapja az ívet a Fidesz, és sok esetben össze is hangolja a baloldali, és a Jobbikos média a támadásokat. Nagyobb lett az ellenzéki médiafelület. Ez nyilván magában hordozza azt is, hogy az ellenzék jobb eredményt fog elérni, mint 4 éve, de az is lehet, hogy pont nem nyernek vele semmit, ugyanis a mérések nem utalnak erre. Azt a feltételezést viszont az égvilágon semmi nem támasztja alá, hogy a Fidesz szavazótábora csökkent volna. Tehát ellenzéki kormányról, nopláne Jobbikos kormányról beszélni egészen egyszerüen szimpla fantáziálás. Ha arra kellene fogadni, hogy minek van nagyobb esélye, a Fidesz kétharmadnak (ennek sincs egyébként túl nagy) vagy annak, hogy a Fidesz elveszti az abszolut többségét, szerintem maga Török Gábor is az előbbire fogadna.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.04. 14:57:37

Ballibageddón várható. A Jobbik és az LMP fog profitálni az ellenzéki káoszból.

S a Fidesz meg valahol 55-65 % között teljesít mandátumban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2018.04.04. 14:59:36

@inreallife: Jól beszélsz, van logika abban amit mondasz.

Pedró27 2018.04.04. 15:22:10

@inreallife: Oké, akkor idézek a nyilatkozatból:

"Kormányra kerülve valamennyi szerződést felül fogunk vizsgálni, ahogy az eddig meghozott döntések és az elköltött milliárdok szükségességét is. Az indokolatlan titkosításokat fel fogjuk oldani, ès ennek fényében döntünk a beruházás további sorsáról."

Nekem ebből az jön le, hogy lesz egy kis csinnadratta aztán minden megy tovább.

balfaszcsaszar 2018.04.04. 15:23:49

a fidesz nyerni fog. ez nem kérdés. nem lesz 2/3 és ez így igenjó is lesz. a jobbikot általában felül becsülik, a kutyákat meg nagyon alá.

a kérdés hogy milyen mértékben fog a fidesz csaláshoz nyúlni, nem az hogy fognak-e.

egyrésztmásrészt.

kritizator 2018.04.04. 15:24:37

@inreallife: korrekt, jobb mint a torok gabore:)

concret 2018.04.04. 15:30:38

@inreallife: Ha elveszíti abszolút többségét a Fidesz, önmagában még nem elég a gyökeres változásokhoz.
Orbán imádja a küzdelmet: élőben hallgattam 2002-ben az Alkotás úton beszélni két forduló között (arrafelé laktam épp). Most, hogy egy forduló van, a következő meccs a kormányalakítás lenne. Persze nem az a koalíciózós fajta, mostanra végképp monomániássá vált. De elég pénze van megvenni pár képviselőt, Szili-Pozsgai féléket (mindig vannak). Talán már lista is van róluk.

Ha ennek is elúszik az esélye, abba beleroppanhat. Van az a pont, amikor elmenekül.

Nyilván készül a Jobbik is a változások forgatókönyvére. Láttunk már korábbi ősellenségeket koalíciót kötni :) Ilyen esetben szinte az lenne majd érdekesebb, milyen lenne az új ellenzék? Egy esetleg hasadozó, vezérét veszített Fidesz, na és akiket nem vesznek be a buliba. Kíváncsi lennék: mennyire tetszene egy ilyesféle új ellenzéki tábor 6. Leninnek...

Vagy marad a Főnök. Akkor lenne igazi esélyese a gyurcsányi útnak a nagy-nagy bukás felé.

Timetogetawesome 2018.04.04. 15:31:16

@inreallife: Szerintem meg az ellenzék taktikázta el magát. Azzal, hogy egy dolgot tol: azt hogy leváltani a kormányt. Rólad is komoly bizonyítványt állít ki, hogy csak ez lebeg a szemed előtt. Tehát bárki jöhet. A cél szentesíti az eszközt. Ugye? Csak jelzem, hogy a jobikk . embere azt nyilatkozta, hogy nem érzik-e úgy, hogy cserben hagytak több 100.000 embert azzal, hogy a radikális nézetek helyett kvzi két év alatt mindent kiírtottak (nyilván mert Vona rájött, hogy másképp nem kerülhet hatalomra, és nem azért mert hirtelen megváltozott a véleménye) ebből. A válasz erre: Ami 2010 wlőtt volt, az volt a nem igaz! Na ez mi, ha nem a választók szembeköpése, és a teljes lelepleződés. Konkrétan beismerték, hogy kerestek egy szegmenst a politikai palettán, amit senki sem képviselt, és a hátukon bejutottak a parlamentbe.

De azt is említhetem, hogy Vona határőrséget tenne a kerítéshez, közben meg a saját önéletrajzi könyvében utolsó fénysugárként áradozik az Iszlámról. Azt se hiszem el neki, amit kérdez.

Szerintem a Fideszre, most az is szavazni fog, aki eddig még sosem szavazott. Miért? Mert nagyon egyértemű jelek vannak arra, hogy olyan külföldi pénzek vannak ebben a kampányban, oylan EU-s véleménynyilvánítások vannak hogyhogy nem PONT MOST a választás előttre időzítve, ami miatt tök egyértelmű, hogy az ellenzék már most zsarolható...amennyiben nyernének.

És a magyar választó azért szépen lassan összerakja a képet. A migránsok, amire meg a Fidesz épít, valós, érzékelhető veszély. Nyilván egyszerűbb lett volna ha Orbán azt csinálja, hogy beenged Budapestre huzamosabb ideig úgy 30,000-et 2016-ban, és akkor Budapest 80%-a garantáltan r szavazott volna, mert akkor jobban érezték volna a bőrükön, hogy mit jelent a migráció a számukra. De ezt nem lépte meg, mert tényleg meg akarja tartani Magyarországot magyar országnak. És hogy ebben van politikai érdek? Persze hogy van. Ahol politika van, ott mindig van. De vannak hangsúlyok. És ezt a Fidesz jobban megtalálta.

Kétharmad nem lesz ez kb biztos, de a Fidesz fog harmadszorra is kormányt alakítani.

Timetogetawesome 2018.04.04. 15:34:23

@Timetogetawesome: utólag nem tudom szerkeszteni? Ne már. Szóval a jobbik . embere nyilatkozta azt amit írtam a fenti kérdésre :)

Timetogetawesome 2018.04.04. 15:40:18

Jah és soha egyik választásnál sem volt ennyi külföldi beleavatkozás, mint most. Ez biztosan nem véletlen. A magyar kormány nagyon komoly társadalomformáló erőkkel áll szemben. Akik a bukását akarják. De nem fog elbukni.

sztd 2018.04.04. 15:46:30

Tehát, ha jól értem, akkor a
fog nyerni, és

Török Gábor legnagyobb rajongója 2018.04.04. 15:52:48

"Mindezek olyan bizonytalanságot eredményeznek, amelyek alapján komoly ember nem vállalkozhat előrejelzésre.

A következő bejegyzésben én azért megteszem."

Igen! Ez az a Török Gábor, akit annak idején annyira megszerettünk, akiért érdemes rajongani. Visszatért!

sztd 2018.04.04. 15:54:11

Egyébként azt, hogy mi lesz választás után, nagyjából lehet tudni.
Mivel mindenki arra szavaz, hogy a másik pusztuljon (fideszes arra, hogy a Soros ügynökök, az ellenzéki meg arra, hogy a Fidesz), ezért nagyjából a gyűlölet a kampány, a gyűlöletre szavaznak gyűlöletből. Valószínűleg nem mindenki, de a többség. Ilyen választás 2006-ban volt, nagyjából lehet emlékezni, hogy mi lett a vége.

A Soros kampány egyetlen pozitívuma, hogy semmi pénzköltést nem ígérnek, így esélyes, hogy a következő ciklust anyagi csőd nélkül éljük túl. Ennyiben jobb lesz a helyzet 2022-ben, mint 2010-ben volt.

Sir Galahad 2018.04.04. 15:57:21

@concret: Szerintem reális forgatókönyv az, hogy ha a Fidesznek nincs meg az 50 százalék, a Jobbik felé fog próbálkozni. A Jobbik amúgy is labilis, még mindig van egy erős radikális szárnya, egyébként is Vona beígérte, hogy lemond, ha nem nyernek... Ebből könnyen kijöhet valami pártszakadás-féle, és a Fidesznek lehet elég plusz képviselője - utóbbiak hivatkozhatnak a nemzet érdekére, meg hogy mindenképp meg akarják akadályozni a baloldal hatalomra jutását és ez csak így lehetséges.

Persze ez csak egy a sok lehetséges fordulatból.

Pedró27 2018.04.04. 16:03:35

@concret: "Persze nem az a koalíciózós fajta, mostanra végképp monomániássá vált."

Erre azért nem vennék mérget. Szükség törvény bont. Nem fajták vannak hanem helyzetek.

Timetogetawesome 2018.04.04. 16:11:02

@sztd: Nem gondolom. Szerintem ha vége a kampánynak, akkor le fog állni szépen lassan a menekültes téma, és elkezdődik az érdemi munka.

Timetogetawesome 2018.04.04. 16:27:10

Még egy dolog van, amit eddig sehol sem olvastunk. Ugye az a Fidesz fő szlogene. Hogy STOP migráns.

Az emberek nem szeretik vállalni a felelősséget. Ezért bizony én azt is el tudom képzelni, hogy bizonytalanok tömegénél az fog dönteni, hogy nem vállalják azt a kockázatot, hogy mi van ha mégis megjelennek a menekültek. És nem fogja felvállalni ennek a felelősségét. Ezért vagy el se megy, vagy a Fideszre szavaz, mert az neki kevésbe fájdalmas.

concret 2018.04.04. 16:32:35

@Pedró27: Abban igazad van, hogy nincsenek elképzelhetetlen alternatívák.
De ha reálisan nézzük a tudjukki személyiségváltozását: ma már kormányülések sem nagyon lehetnek, csak formálisak. Sehol semmi ellenvélemény - ehhez képest fessünk fel egy koalíciós vitát :) Ahol alkudozni kell, kompromissumokat kötni...
Mennyivel egyszerűbb 6-8 bérszavazó: jól megfizetve is csak pár milliárd. Futja rá.

concret 2018.04.04. 16:36:13

@Timetogetawesome: Hát hiszen be voltak engedve.

Aztán meg elgyalogoltak az M1-esen.

Miért is maradtak volna: hogy a pestiek rettegősek legyenek?

Habonyi ízek ezek.

concret 2018.04.04. 16:39:25

@Timetogetawesome: Amúgy megértelek.

Mindenki szeret elábrándozni, a vágyait jövőnek fölfesteni.

Ezzel együtt bejöhet, amit írsz. Meg az ellenkezője is.

A balos emberek is olyannak látják jellemzően a népet, mint amilyenek ők maguk. Te meg kontra.

Timetogetawesome 2018.04.04. 16:45:22

@concret: nem-nem. Az, hogy nem maradtak itt, azért annak az oka eléggé az, hogy fel lettek rakva buszokra, vonatokra és kipaterolták őket innen. Ebben a kérdésben egyedül a Fidesz az, aki nem takarja azt, hogy mi terve. Az összes többi vagy homályosan fogalmaz, vagy már hiteltelenné vált a korábbi pálfordulásaival.

Timetogetawesome 2018.04.04. 16:45:22

@concret: nem-nem. Az, hogy nem maradtak itt, azért annak az oka eléggé az, hogy fel lettek rakva buszokra, vonatokra és kipaterolták őket innen. Ebben a kérdésben egyedül a Fidesz az, aki nem takarja azt, hogy mi terve. Az összes többi vagy homályosan fogalmaz, vagy már hiteltelenné vált a korábbi pálfordulásaival.

morph on deer 2018.04.04. 17:09:36

@concret:
“Ha ennek is elúszik az esélye, abba beleroppanhat. Van az a pont, amikor elmenekül.”

Érdekes lenne látni, hogy hány ilyen-olyan magángép fog állni standby módban a repülőtereken nyolcadikán este.:))

morph on deer 2018.04.04. 17:27:14

@concret:
“Aztán meg elgyalogoltak az M1-esen.”

Mert rájöttek, hogy hiába szerették volna “elvenni az országunkat”, hős vezérünk megvédte, Nándorfehérvárnál. Vagy nem.

Mert az, hogy eszük ágában sem volt itt maradni ebben a tejjel mézzel folyó kánaánban, olyannyira nem, hogy inkább gyalogoltak kétszáz kilométert, az ugye kizárt.
Talán az volt a baj, hogy se a tej, se a méz nem ízlett nekik?
Esetleg a magyar nők olyan csúfok lennének, hogy még megerőszakolni sem akartak senkit?

Megannyi kínzó kérdés!
Addig is sürgősen el kéne kezdeni az erényövek gyártását, mert hátha meggondolják magukat, vagy rászoknak a házi törkölypálinkára, ami szokott segíteni a döntésben, és visszatérnek erőszakolni, hiszen a viktor megigérte..!
Hajaj.

terasz9 · http://www.teremibalazs.hu 2018.04.04. 17:28:05

Ok, tanár úr, ez egyrészt.
De másrészt?

inreallife 2018.04.04. 20:18:59

@concret:
en azt gondolom, hogy a fidesz addig mukodik, amig a szeker halad. amint megbomlik a tobbsege, elkezdenek dezertalni az emberek onnan. lattunk mar ilyeneket eddig is, lesznek ezutan is. mondjuk egy nemeth zsolt siman at tudna ulni ugy egy lmp-be vagy a jobbikba, hogy tukorbe is tudjon nezni utana. ha fidesz bukja az abszolut tobbseget, onnantol ugyanaz fog tortenni vele, mint a baloldallal, tele van toresvonalakkal, felaprozodik. lazar-rogan-navracsics, 3-an harom fele ugranak. es bizony mindegyik vinne jopar %-ot...

inreallife 2018.04.04. 20:30:24

@Timetogetawesome:
figyelj, a migransokat senki nem szereti. a migransok meg a mgyarokat nem szeretik. ha 1 eselyuk is van arra, hogy azt a sarfeszket elkeruljek, el fogjak, ha nincs eselyuk, akkor is meg fogjak probalni. az egesz migransozas a fidesz tabor egyben tartasara van kitalalva.

engem is, masokat is zavarnak a migransok. szerintem is jobb lenne, ha a hataron lonenek az illegalis atkelokre. de ettol meg nem gondolom azt, hogy magyarorszagnak ez a legnagyobb problemaja, plane, hogy emiatt a fideszre kene szavazzak. ugyanis kurva sok problema van, ami emlites szintjen sincs. ami neked nem problemak, oktatas, egeszsegugy, korrupcio. nalam mindegyik kulon kulon is fontosabb, mint a nem letezo migransaradat. hat meg egyutt.

megvan a jogod aggodni a migransok miatt, es csak annak fenyeben donteni a szavazatodrol. de a valasztas nem 1 kerdesrol szol. legalabbis reszemrol. remelem akik olvassak a kommenteket ok is igy velik. amugy meg a migransszamlalo szerint orban tobb migranst engedett magyarorszagra, koztuk bunozoket, terroristakat is, mint amennyit ez eu kert. de ez mar csak halvanyan irtam ide, valszeg eszre sem veszed, vagy el sem jutsz idaig az olvasasban...

Brix 2018.04.04. 20:35:56

Sok elemző, csodaváró ember , meglepetést vár az eljövendő választások eredményét illetően, és egyre többen beszélnek arról, hogy Orbán megverhető, a relatív többségig szorítható...A magam részéről is kisebbfajta meglepetésre számítok: szerintem Orbánék többel fognak nyerni, mint amennyire maguk is gondolják...70%-os részvételi arányra nem számítok, mert nem látok olyan protest hangulatot, ami elégedetlen tömegeket vinne az urnákhoz, és abban sem vagyok olyan biztos, ha megjelennének az általában inaktív, tájékozatlan, tanulatlan rétegek, hogy azok nem a 8 éve fennálló és viszonylagos stabilitást adó rendszerre szavaznának... Vidéken, a falvakban, a (köz)munkát Orbán adja , így tőle függ a megélhetés, a fővárosi kötődésű pártokat nem is ismerik...Másrészt- az egzisztenciális kiszolgáltatottság mellett- a köztelevízió napi szinten olyan szintű propagandát nyom, hogy már a borsodi cigányfalvakban is a migrációt rettegik...Ha megnézzük a rendszer társadalmi-, gazdasági-, és jogi tartóelemeit olyan stabilnak és megdönthetetlennek látszik a NER, hogy még 2022-ben is fennmaradhat...DE, ne legyen igazam!

G66 2018.04.04. 20:36:44

@inreallife: Szerintem 75% körüli részvételben is reménykedhetünk. Ez esetben pedig az eredménytől függetlenül (bárhogy alakul is örülni kell neki) különleges lesz ez a választás. Új idők jöhetnek ;)

midnightcoder3 2018.04.04. 20:39:25

@inreallife: "a fidesz tabora viszonylag jol becsulheto. 2 millio pluszminusz 1-200.000 ember, ennyi szavazatot fognak besoporni, viszonylag eleg konstans, nem fugg a reszveteli aranytol. "

Nem tudom ez mennyire realitás, és mennyire wishful thinking. A mindenkori ellenzék nagyon szereti hinni, hogy aki nem szavaz az igazából rá szavazna csak lusta elmenni. De ez korántsem biztos.

Az MSZP kikerülése a parlametből mindenképp örvendetes lenne, lehetőleg a DK-val együtt. Amíg ez a két párt mételyezi a magyar közéletet, addig Orbánék csak a kisebb probléma.

Amúgy én egy olyan forgatókönyvet is simán el tudok képzelni, hogy az MSZP és Orbánék kötnek koalíciót. Ez persze mindkét csapatnak arcvesztést jelentene, viszont a húsosfazék nagy úr.

inreallife 2018.04.04. 20:44:10

@G66:
azt azert ketlem, annyi ukrant nem tudnak bejelenteni, hogy elerje a 75%-ot. de egyebkent vicces, hogy tobbszazan vannak ugyanarra a cimre bejelntve, es a fidesz voterek ezt egyaltalan nem tekintik valasztasi csalasnak. szerintuk rendben van. es a valasztasi iroda sem semmisiti meg azoknak a szavazokoroknek az adatait, ahol ilyenek leteznek. ez is rendben van. hat ilyen orszag ez a magyarorszag, minden rendben van. marmint ha a fidesz csinalja, kulonben meg indul a hidfoglalo utcabal...

midnightcoder3 2018.04.04. 20:44:10

@inreallife: "engem is, masokat is zavarnak a migransok. szerintem is jobb lenne, ha a hataron lonenek az illegalis atkelokre. de ettol meg nem gondolom azt, hogy magyarorszagnak ez a legnagyobb problemaja, plane, hogy emiatt a fideszre kene szavazzak"

Ebben egyrészt igazad van, másrészt a következő 20 év dilemmája az lesz, hogy mi a várható nyugat-európai Mad Max keleti határa leszünk, vagy a nyugati. Afrikában 2050-re duplázódni fog a létszám. Ez úgy 1.3 milliárd, nem annyira európai kultúrájú potenciális migrit jelent. Ugyanakkor erre a problémára a Jobbik legalább olyan jó válasz mint Orbánék.

inreallife 2018.04.04. 20:52:49

@midnightcoder3:
nagy osszegbe mernek fogadni, hogy a fidesz nem eri el a 2014-es listas eredmenyet. marpedig az 2,142 millio volt. en nem a nem szavazokra gondoltam, hanem azokra, akik ott lesznek a szavazason, de nem a fideszre szavaznak. nem a partkatonak fogjak eldonteni a valsztasokat, hanem a protestszavazok. es szerintem kevesen fogjak a partok erdekeit nezni, de nagyon sokan fognak a fidesz ellen szavazni, oda ahol a legjobban faj nekik.

igazabol ez a rendszer bukasa lesz, orban egyesitette magyarorszagot, sajat maga ellen...

inreallife 2018.04.04. 20:58:16

@midnightcoder3:
ketlem, hogy megegyszer ilyen tomeg be tudna jutni europaba. ahogy mondani szoktak, egyszer volt budan kutyavasar, a kovetkezo willkommen komoly zavargasokat valtana ki, joggal.

2 megoldas lesz, lehet mindketto parhuzamosan fog menni. az egyik, hogy joval tobb penzt kolt majd az eu afrikara. a masik, hogy szelektalni fogjak, hogy csak a "minoseg" kapjon vizumot akarmit. a migracio megallt, mostmar a kitoloncolas van soron nyugaton is. akarmennyire is azt gondolod, nekik sem kellenek az analfabeta torolkozofejuek, nem fogjak humanitarius okokbol az eletuk vegeig etetni oket...

Manyike 2018.04.04. 21:46:32

@inreallife: Fenntartod a tippedet ? :)

Mai hír: Medián 2/3-os Fidesz győzelmet mért.
Török Gábor: Ezzel még szélsőségesebbek lettek az előrejelzések.

Videó: 5.50-től .... 3 mill szavaz a Fideszre, aktivistái házról házra járnak.
O.V. „Szeretném úgy és érthetően kimondani, hogy a budapestiek is meghallják: Magyarországon a migráció első helyen Budapestet és a budapestieket fenyegeti.”

hvg.hu/itthon/201814__medianfelmeres__erosodo_fidesz__nepszeru_kormany__rejtozo_ketharmad

videó: www.atv.hu/videok/video-20180404-hann-endre

index.hu/belfold/2018/valasztas/2018/04/04/orban_viktor_ludovika_campus_atado_valasztas_2018/

C.critical 2018.04.04. 21:49:49

@G66: 75% -os részvétel esetében konkrétan az összes ellenzéki párt aggódhat, a Jobbikot kivéve. Ami értelemszerűen nem fog kormányváltást eredményezni. Történelmi változást viszont biztosan. Amolyan lengyel félét.

Timetogetawesome 2018.04.04. 23:14:39

@inreallife: hello! Ez valasz neked is es a tobbieknek is. Az a baj, hogy tulsagosan szuk keresztmetszetben nezed ezt a dolgot. Es sokan masok is. Azzal nyugtatja magat mindenki, h

Timetogetawesome 2018.04.04. 23:28:39

@Timetogetawesome: nem maradnak itt. Ez ket helyen is santit. Egyreszt ha a nemetek/osztrakok lezarjak a hatart, akkor de.

De nem is ez a pont a lenyeges. Inkabb a hosszu tav. Mert mi zajlik most? Daniaban 1980-ban a lakossag 1.1%- volt bevandorlo. Most mennyi? Majdnem 9! Mindossze alig 40 ev alatt. Ami meg ennel is szembetunobb, az az iszlam vallasu emberek politikai ternyerese. Pl London polgarmestere. Franciaorszagban meg mar rengetegen beszivarogtak a politikaba es a mediaba is.

Es mi az iszlam jelmondata? Mit sugaroznak a menekultek? Az o vallasuk az egyetlen igaz. Meg kell teriteni a hitetleneket.

Most meg erre nincs lehetoseg, de ez csak ido kerdese a mostani allapotok szerint. Mar most cenzurazva van mindaz a szornyuseg, amit a migransok kozvetlenul vagy kozvetetten tesznek a befogado orszagokkal. A sved, a dan legfelsobb politikai korok nyilatkoznak ugy, hogy az orszaguk osszeroppan a menekultek okozta kulturalis es finacialis teher alatt.

Es mi lesz akkor, amikor az iszlam megkaparintja maganak a politikat, a gazdasagi hatalmat es a mediat? Mar most latszik h szintiszta europaiak szo nelkul atjatszanak szulofolduket nekik. Ketseged ne legyen, hogy ha ez igy folytatodik, akkor Europa iszlam elnyomas ala kerul. Es ez emberiseg elleni bun.

Es ez nem utopia. Csak meg kell nezni mikent viselkednek a bevandorlok ott, ahol mar ok vannak tobbsegben.

Es befejezve a gondolatot. Szerinted a kereszteny orszagokra milyen jovo var miutan bizonyos erok atjatszottak az iszlamnak Nyugat-Europat?

Na ezert nem szamit semmi mas. Van korrupcio? Az amit a bevandorlokra kellett kolteni csak a 2010-es evekben, abbol nem 15, hanem europa szerte 15 ezer stadiont lehetne felhuzni. Csak h az aranyok rendben legyenek.

Plusz ami meg fontos. Egyertelmuen nagyon komoly tevedesben vannak az emberek hazank allapotaval kapcsolatban. Persze az Eu mindent megtesz, hogy hozzajuk hasonlitson mindent a magyar. Pedig ha kinyitja a szemet bizony lathatja, hogy pl az h az egeszsegugyben hiany van emberekbol, az pont azoknak a minden hajjal megkent orszagoknak koszonheto, akik egy lyukas garast nem tettek a szakember kinevelesebe. Hat persze h rohogve ad haromszor annyi bert mint a hazaja. A hazaja annak az osszegnek ugy a 100szorosat pakolta bele minden szinten az evek alatt.

Es a sor folytathato. Az Eu itt tetszeleg, hogy palyazat es h nekunk milyen jo. A valosag meg az h ennek brutalisan megisszuk az arat.

Timetogetawesome 2018.04.04. 23:31:42

@Timetogetawesome: *megfizetjuk

Meg annyi, hogyha nyer a Fidesz akkor a V4 orszagok, az oszrakok es az olaszokkal egyutt mar komoly ellenallast tudunk kifejteni erre a torekvesre.

concret 2018.04.05. 00:15:10

@Timetogetawesome: Fantasztikus.

Hamarosan három tenger mossa.

Timetogetawesome 2018.04.05. 00:25:51

@concret: Ma mar nem haboruval szereznek meg, vagy kenyszeritenek terdre orszagokat, egesz kontinenseket.

Gyúrótermi BUNKÓ 2018.04.05. 01:10:47

Ha az ellenzek valahogy tobbsegbe kerulne, abbol nem lenne kormanyzas az biztos csak egy kaosz.
Ezenkivul egyetlen ketharmados torvenyt sem tudnanak atvini, tehat legkesobb a koltsegvetesi torvenynel buknanak, es ugyis uj valasztast kene kiirni.

chrisred 2018.04.05. 05:49:09

@Pedró27: Lehetséges lenne, hogy politikai szövetséget köt olyannal, akit úgy állított be a kampányban, hogy Soros ügynökként kerítést akar bontani? Hogy lehet ezt beadni a szektának?

chrisred 2018.04.05. 05:51:27

@inreallife: Az olimpia esetében nyilvánvalóan így volt, mert ott egy alacsony részvétel is a támogatottság hiányát jelentette volna. Paks2 esetében egy eredménytelen népszavazás viszont azt jelentené, hogy minden marad a régiben, vagyis folytatódik a projekt.

chrisred 2018.04.05. 05:58:39

@Gyúrótermi BUNKÓ: A költségvetés elfogadásához vagy módosításához nem kell kétharmados többség, a Fidesznek sincs már 2015 óta.

Manyike 2018.04.05. 08:40:22

Heti Válasz április 5.

Török Gábor és Mráz Ágoston Sámuel fogadást kötött a vasárnapi választás előtt. Tippek, vita az elmúlt négy évről és részletes analízis

Pedró27 2018.04.05. 09:17:43

@chrisred: A baloldali szektának is be lehetett adni, hogy a Jobbik a kisebbik rossz. Az SZDSZ-es szektának is beadták 1994-ben a Horn Gyulát. Hány példát soroljak még?

2018.04.05. 09:34:01

@Timetogetawesome: „nyilván mert Vona rájött, hogy másképp nem kerülhet hatalomra, és nem azért mert hirtelen megváltozott a véleménye”

Ez szvsz tévhit. A jobbik 2013-ra eljutott oda, hogy márcsak hátra kellett volna dőlni, és kérni egy kávét. Több mint egy millió biztos szavazó, folyamatosan növekvő népszerűség mellett, az emberek pedig a szinte állandósult rasszisztázás nácizás ködfátylán át is látták, és kezdték megérteni, hogy vannak dolgok amiket nem lehet (nem szabad) a szőnyeg alá söpörni, még akkor se ha sérti a PC elveket, különben beledöglik az ország. Ezzel a municióval, kitartással az elvekhez való ragaszkodással, a tisztaság megőrzésével, ha 2018-ra nem is, de 2022-re garantáltan kormányon lett volna. Aztán történt valami.Vagy a pártvezetés volt türelmetlen, vagy eleve ez volt a cél, de megtorpant a történet. Az a letisztultság, és kiszámíthatóság -ami a jobbik nevéhez kötődött- eltűnt. Mi maradt? Egy elvtelen párt ami kormányra akar kerülni, bárhogyan is. Sosem tudhatod mit fog tenni holnap, de biztos lehetsz benne, hogy minden fordulatra lesz magyarázat, és profi kommunikáció. A jobbik 2018-as szereplésénél már csak egy tét van szvsz, képes-e hozni a korábbi szavazatmennyiséget. Avagy lehet-e kompenzálni a csalódott radikális szavazótábor elmaradó szavazatait, a baloldalról átcsábított, ill. a bármi áron kormányváltást akaró szavazók szavazataival. Megmondom őszintén, engem ebből a 2018-as választásból már csak ez érdekel. Bejön-e az un. néppártosodás. A többi nem, ugyanis a 2018-as választás csak a pártok háborúja tét nélkül, -bárki is győzzön- itt már jobb nem lesz.

inreallife 2018.04.05. 09:38:03

@Manyike:
hat igen. a kvk-k felsultek hodmezovasarhelyen is, az egyik szerint 20%-os, (60-40) a masik szerint 30%-os (65-35) fidesz gyozelem helyett lett egy sima 17%-os vereseg. mindezt 3,2%-os hibahatar mellett. bar a median az, ami szerintem a kvk-nal eddig a sulymertek volt, valahogy nem tudok hinni abban, hogy 3 millio zombi el magyarorszagon...

inreallife 2018.04.05. 09:46:15

@Timetogetawesome:
makod van, parszaz evvel ezelott pont ugyanezt mondtad volna a kotolikusokrol. ha angliaban eltel volna, amikor meg itt nyomatta az IRA az utcai harcokat, hat baratom, az se volt sokkal kulonb, csereben sokkal tobben haltak meg. az okok ugyanazok, vallasi, etnikai ellenallas. es nem, nem a katolikusok kiirtasa lett a megoldas, se a vizesarok asas ulster korul.

a valasztas a kormany elszamolasa az utolso 4 evrol. itt az eredmenyekrol kene szolnia a kampanynak, hogy mit csinaltak az oktatasban. mit csinaltak az egeszsegugyben. mit csinaltak az allamigazgatasban. stb. en megertem, hogy nincs mire buszkenek lenniuk a fentiekben, kb amit lehetett azt elbasztak.

a migranskerdesben szerintem is a legjobb poziciot vettek fel, de ha csak azon mulna egy orszag elete, hogy jonnek-e migransok vagy sem, nem lenne kerdeses a gyozelmuk. de ennel kicsit tobbrol van szo. en a 4 eves teljesitmenyuket ertekelem, es az bizony egy lefele mutato huvelykujj. semmi esetre se folytassak, amit eddig csinaltak, eleg kart okoztak mar...

inreallife 2018.04.05. 09:55:09

@chrisred:
megiteles kerdese. szerintem ha a titkositast feloldjak es feny derul arra, hogy mekkora szart kotottek orbanek, amit mar kvazi sajat maguk sem akarnak betartani, siman osszejohet a 50%-os reszvetel. csak egy kis ruszkik haza kampanyt kell tolni. masreszt hivatkozhatnak arra is, hogy a tobbseg nem szeretne stb. de az is lehet, hogy csak leallitana hatarozatlan idore.

csak a 50% feletti reszvetel eseten van kotelezo ervenyu donteshozatal, az alatt kvazi minden es annak az ellenkezoje is megteheto, ha hajlandoak a politikai arat megfizetni. ilyen volt a vasarnapi boltbezaras, amig csak froclizgattak egymast, addig a fidesz fenntartotta a szent vasarnap hangulatat, amikor nepszavazasra kerult volna, sajat maga szavazta le. tul nagy lett volna a politikai ara egy elbukott napszavazasnak, azt mar nem akartak megfizetni...

Timetogetawesome 2018.04.05. 09:57:36

@inreallife: milyen csak kart? Siman csak a magyar emberek alap dolgokkal nincs tisztaban? Nem is olyan sok eve meg a gorogokkel voltunk egy hajoban. Sullyedtunk mint a tengwralatjaro az IMF halalos oleleseben. Nos, ok tovabb sullyedtek. Meg egyes kikotoket is eladtak nemet nagyvallalatoknak, mert ez volt a tovabbi hitelfedezet feltetele.

Magyarorszag ebbol onerobol kiszallt. Az h keves a szakember az egy egyenlotlen feltetelrendszer hozomanya.

Az h sok magyar kimegy kulfoldre, a technologiai fejlodes gyumolcse. Ahogyan a migracio is. 20 eve nem volt okostelefon mindenkinel. Sokkal korlatozpttabb infok alltak az emberek rendelkezesere arrol h mi van a hataron tul. Sokkal elegedettebbek voltak azzal ami van, mert nem is ismertek nagyon mast.

Most az van, hogy nem kis rasegitessel az folyik mindenhonnan h menjel ki mert ott jobban megbecsulnek.

Ami szinten egy baromsag. Max anyagilag, de az sem a megbecsulesrol szol. Hanem a keleti es nyugati orszagok kozotti egyenlotlensegrol. Nem veletlen h ok tobbet tudnak adni, ennek tobb szaz eves oka van.

Szoval szerintem ez a sok kart okoztak egy nagy lozung. Nem tokeletesek, biztos h megy el penz zsebbe. Ahogyan eddig minden partnal. Ja h most olyan mintha tobb lenne belole? Hat persze! 15 eve volt mondjuk 5-10 online hirportal, ma van ugy 1000. Nyilvan olyan erzest kelt az egesz mintha a politika masrol se szolna.

De ez csak illuzio

Timetogetawesome 2018.04.05. 10:01:13

Ja es 15-20 eve hazament az ember es max az asztali gepen szembesult ezekkel a hirekkel. Altalaban naponta egyszer. Ma meg? Percenkent. Csak elo kell kapnia az okostelefont. Igy siman olyan erzese lesz h mindent korbeolel a korrupciotol kezdve minden.

inreallife 2018.04.05. 10:10:07

@Jankove:
a szerbeknel volt egy ilyen atmenet, ahol a szeljobbos part behuzodott kozepre es meg is nyerte a valasztast. ha magyarorszagon nem vallasi kerdes lenne a partvalasztas a fidesz szavazok koreben, avagy leteznenek elvek stb, akkor legkesobb a ceu botrany idejen eszre kellett volna venni, hogy a jobbik kozelebb van mar a centrumhoz es a fidesz lett a szelsojobboldali part. voltak is, akik felemeletek a szavukat es otthagytak oket, de egyben rengetegen maradtak is. ez mindent el is mond az o valasztoikrol.

bar volt a fideszbol kiabrandult nagyszamu valaszto, a szavazoi letszamuk megis valtozatlan maradt. a valtozast ott lehet tetten erni, hogy 1 ev alatt megfelezodott a diplomasok aranya a fidesz szavazok kozott, 17%-rol 8%-ra csokkent. a helyuket erzsebet utalvanyosok, meg sok kozmunkac toltotte fel. nincs meg egy ilyen part magyarorszagon, ahol ennyire felul reprezentalt lenne az alacsony iskolazottsagu es ennyire alul reprezentalt a magasan kepzett valaszto.

hulyek gyulekezete a fidesz, en igy is kommentelek veluk, egyetemet a legjobb esetben is csak buszos kirandulason lattak. en ertem, hogy egy gazszerelonek nem fontos az oktatas meg az egeszsegugy, a korrupciot sem erti, mert mindenki csak sok nullakat ir, az egyetlen felfoghato a szellemi szinvonalukon a soros meg a migrancs. igazabol meg ezt sem fogjak fel, csak a kontextust, hogy ezzel szidnak valakit, tehat rossz, es amikor oldalt kell valasztani, akkor ki akat a jo ellen szavazni. na ok a boldogok, a lelki szegenyek, magyarorszagon. 21. szazad, vigyazz, jovunk.

Manyike 2018.04.05. 10:17:26

@inreallife: fő kormányfeladat: az ország s nemzet megvédése, s mellette szépül, gyarapszik az ország ... nagy különbség s előrelépés ez... ennyi

Tavaly fogadott: T.G. 95-110 és M.Á. 110 felett a Fidesz-KDNP a patkóban. Kíváncsi vagyok a beígért postra.

Szerinted: 106 egyéni s a 92 listás hogyan alakul? (én csak virtuális minőségi pezsgőt tudok felajánlani, ha bingó :) Igaz, utána a magyar matematika még beleszól (pl. a győztes duplán nyer, töredék szavazatok stb.)

Egy pillanatra elképzeltem, hogy az ellenzék listán a Jobbikot támogatná, s 3 pólusú lenne a vége: 1. Jobbik, 2. Fidesz-KDNP, 3. MSZP-P.

Meg azt is, ha az ellenzék is felült volna a migráns hullámvasútra, s harsogták volna a fő mondanivalót: igen, legfontosabb, hogy meg kell védeni az országot, igen, kell a kerítés stb., sőt pl. !, meg hosszú távon gondolkodunk, s javaslatot teszünk a további, várható bevándorlások miatt stb. ... de: nem utáljuk az összes migránst, vannak pozitív példák is a befogadó országokban, de nem titkoljuk a gondokat sem, de hazánkban is vannak hasonlóan fontos ügyek, amik ugyanekkora teret kívánnak stb.

inreallife 2018.04.05. 10:20:26

@Timetogetawesome:
illuzio? oreg, a lezerjani belerohogott a pofadba, amikor bemondta, hogy fogalma sincs, mit keres ott egy vadaszkastely. meg amikor angliaban az allam penzen kurvazott, de ugyanez igaz az osszes tobbire. sosem latott gatlastalansag, meg a kover laca is kiakadt az urizalo ficsurokra.

a fidesz gyakorlatilag az addig fu alatt letezo korrupciot intezmenyesitette, mar egyaltalan nem szegyen, hogy minden tendert a meszaros nyer meg. nem szegyen a kerti budi melle stadiont epiteni, 0 utazonak kisvasutat lopni nyiregyhazarol. ez a masok is lopnak szoveg ott santit, hogy nem igy es nem ennyit.

tudod amerikaban a gazszerelo sikerstory arrol szol, hogy onerobol egy garazsbol indulva piaci alapon epitett ki egy vallalatbirodalmat. magyarorszagon az egyszeri gazsszerelo 400 milliardot kizarolag allami kozbeszerzeseken haracsolt ossze. ha szerinted ez rendben van, es ez egy magyar sikertortenet, a lelked rajta, nalam ez a 100%-os korrupcio alapfogalma...

Explore42 2018.04.05. 11:42:43

Itt találtam egy zseniális változatot, amit most az egyetlen életszerű lehetőségnek látok Orbán kivonására a forgalomból: www.facebook.com/mazsa/posts/10211466211706618 Az egyetlen baj vele, hogy kb. csak holnapig van realitása.

inreallife 2018.04.05. 11:54:20

@Manyike:
en egyszeruen nem hiszem, hogy ez az egy kerdes vizvalaszto lenne. a migracios nepszavazason 3,6 millio jelent meg, tehat ennyien tartottak fontosnak. a kerdes az, hogy ezek kozul hanyan gondoljak ezt kizarolagos kerdesnek. szerintem max a fele. a fidesznek sosem volt 2 millio parszaezernel tobb szavazoja. nem hinnem, hogy rezsiszilard tobb voksolot hozott a fidesznek, mint amennyit elzavart. a demografiai valtozasok sem a fidesz mellett szolnak, fogynak a kisfalvak lakoi es a nyuggerek is, ahol felul reprezentalt.

en azt gondolom, hogyha a fidesz jobban szerepel, mint 4 eve, akkor nincs mirol beszelni. viszont szerintem a fidesz nem fogja tudni megismetelni 2014-et. bar tudom, hogy a 18.000 forintos nyugdijemeles valasztast dontott el annak idejen, tehat eleg alacsony a nyuggerek ertekrendje, de a valasztasi osztogatas hatasat tulbecsulik.

a masik a tapinthato fidesz ellenes hangulat. a fasz se gondolta volna 2014-ben, hogy a komplett ellenzek igy felsorakozik a fidesz ellen. es itt elsosorban nem a partokra gondolok, hanem a valasztokra. az idokoziken a dk-s, mszp-s, lmp-s es jobbikos szavazok ugy fektettek ket vallra a fideszes rablobandat, mint a sicc.

ozdon a deklaraltan jobbikos janiczakot ugy valasztottak meg, hogy a fideszes regnalo mellett volt egy egy mszp-dk kozos jelolt is, aki mindossze 3%-ot vitt el az "osszefogasbol". csak azert irom mindig ezt a peldat, mert hmvh-et allandoan felremagyarazzak, hogy volt fideszes jelolt gyozott, meg nem volt mas kihivo stb.

igenis van pelda arra, hogyha egy korzetre szukul a kampany, akkor az embereknek atmegy, hogy ki kepes a fideszt megverni. orszagos szinten azert van ketsegem, hogy egyszerre 106 korzetben ez megvalosithato, de ha mindenki a sajat nyerheto korzetere koncentral, tehat a jobbik is 30 korzetre, a mszp-dk is 30 korzetre, ugy mar kivitelezhetonek latszik.

a kvk-k egyontetuen azt mondjak, hogy 5-7%-kal felulmerik a fideszt. meg ugye mekkora lesz a reszveteli arany? azon is sok mulik. en a kozetkezoket gondolom:
- a reszvetel 65% kornyeken alakul, tobb lesz, mint 4 eve.
- listan en a fideszt 38%, jobbik 25% mszp 15%, dk 8% lmp 8%, egyeb 6%-ra varom.
- egyeniben a 2014-ben megszerzett 12+2 idokozin elnyert korzetet biztosan hozza az ellenzek, ehhez hozzacsapnam a valasztoi osszefogas nelkuli is majdnem meglett cirka 10 korzetet, azzal 22, ezek melle szerintem olyan 10-20 korzet hozhato kategoriaba kerul, vagy a visszalepesek, vagy kormanyelleneseg hatasara.

nagyjabol erre szamitok, hogy aztan a vegen tok mas jon ki az is benne van a rendszerben, 89 ota nem sikerult normalis valasztast kiizzadni a valasztopolgaroknak, miert pont 2018-ban kezdenek el? ettol fuggetlenul en azt gondolom, hogy az orbaniai remalom mar a hanyatlo agban van, lassan de biztosan veget er, ha nem most, akkor legkozelebb.

ha erzekelteni akarnam a 2010-es fulkeforradalomi hevulet es a 2018-as orbantakrodj kozti kulonbseget, akkor elmondhato, hogy a 2010-ben ervenyben levo 2 fordulos valasztasi rendszerben megszerzett 2/3-ad, 2018-ban egy ugyanilyen szisztemaban biztos vereseget jelentene orbaneknak. most lehet igazan sajnalni, hogy 2/3-adot adott az orszag ezeknek a kezebe, vastagon visszaeltek vele...

Explore42 2018.04.05. 12:05:13

@csentecsa: Azt a részét hagytad figyelmen kívül a javasolt szerződésnek, hogy a köztörvényes bűnözőket kiiktatják az előrehozott választások előtt. Ha Orbánt lecsukják (nyilván egy kis Amerikai segítséggel), a Fidesz szétesik mint kés a vajat:-))) Ebben az esetben az LMPnek is meg a Jobbiknak is nagyobb szelet torta jutna.

sztd 2018.04.05. 12:07:57

@Timetogetawesome:
Remélem így lesz, de nem hiszem. Az emberek feje nem ürül ki a választásokkal.

Manyike 2018.04.05. 15:04:24

@inreallife: ok, jegyzem :)

Fideszre szavaz kb. 2,2M fideszes + külhoni 0,2M + nem politizáló ..... ?
........................
részvétel: min. 65%
........................
- listan: fideszt 38%, jobbik 25% mszp 15%, dk 8% lmp 8%, egyeb 6%-ra varom
....................
össz ellenzékek:
- egyeniben 22, ezek melle szerintem olyan 10-20
....................
S a patkóban? Fidesz-KDNP abszolút többség, s akkor gyors kormányalakítás? S utána a 4 év? Jobbiknak új elnöke lesz, talán osztódnak is? A többiek közül meg ki tud jobban megújulni s több gyanús ügyet leleplezni?
....................
Sok olyan választó van, aki nem politizál, a fő migránsveszélyt megfelelően érti, s díjazza, hogy valaki - legalább ettől - megvédi.

Manyike 2018.04.05. 17:52:02

@inreallife: Szeretném, ha a 3. OEVK-ban Bauer Tamás egyoldalúan visszalépne Kovács Gergely (MKKP) javára. Nem viccelek.

hoplita 2018.04.07. 14:42:48

@inreallife:
Bizony, egy plusz szavazatot már én is viszek, a nagyobbik lányomat. Sajnos a kisebbik ősszel tölti be a 18-at, de 4 év múlva már a fiam is szavazhat, így akkor még plusz kettő...és nem a csuti gecigányra és bandájára.:)

hoplita 2018.04.07. 14:44:58

@concret:
Ő nem kicsiny hitű, hanem csekély értelmű.:)
süti beállítások módosítása