Az élet átverős autóhirdetések nélkül

2017.06.20. 17:28

Elindult a Jóautók.hu, Magyarország új, ellenőrzött használtautó-hirdetési portálja. A Totalcar közelről figyelte az oldal születését, követi az útját, és mostantól még többet írunk majd az autóvásárlásról és arról, hogy hogyan érdemes belevágni és jól csinálni.

Öt felháborító autópiaci átverés története várja a postafiókomban most is, hogy megírjuk. Az utóbbi években megtanultuk, hogy a kreativitás és a sajátos üzleti érzék elképesztő rombolóerővel bír, ha aljassággal elegyítik. Számtalan olyan cikket olvashattak a Totalcaron, amelyben óratekerésről, a karambolos roncsok újrahasznosításáról, a lopott autók sajátos vándorútjáról, vagy súlyos műszaki problémák elhallgatásáról írtunk, de a helyzetek újratermelődnek.

4

A történetek főszereplői önök, mindenki, bárki, aki soha nem akart újságban szerepelni, mégis jelentkezett, amikor bajba került, hogy más is megtudja, miként bánnak bizonyos vállalkozások a vevőkkel. Sokan minden félretett pénzüket elveszítik miután kiderül, nem azt kapták, amit a hirdetés ígért, de az eladó az arcukba nevet, ha a reklamálnak. Leleplezni a hazugságokat, átláthatóbbá és tisztességesebbé tenni a piacot, és éberebbé, felkészültebbé tenni a vásárlókat. Ezek mozgatnak minket, hisz pontosan tudjuk, milyen a becsapott ember szabadesése, és nem hiszünk a közöny, illetve az úgy kell neki, minek ment oda logikájában. Óriási kockázatot vállal, aki ma kifejezetten azért alapít hirdetési oldalt, hogy kiszorítsa a piacról a csaló neppereket, és vállalni akarja, hogy a felületein megjelenő autóhirdetések szoros kapcsolatban állnak a valósággal.

A Jóautók.hu éppen ezt ígéri, és amikor néhány hónapja először hallottunk az új autóhirdetési portálról, biztosak voltunk abban, hogy a készítők nem tudják, mekkora feladatot vállaltak. Tudták. Sokat beszélgettünk erről, mi vittük az aggályainkat, ők a szakértelmüket, és az oldal közben elkészült.

A Jóautók.hu néhány hete működik, és bár kínálata még szűkös, folyamatosan bővül, és izgatottan várjuk az első tapasztalatokat azoktól, akik a lehető legjobb autót akarják a pénzükért akkor is, ha csak egy olcsó, fehér Matizra futja, és akkor is, ha fiatal 5-ös BMW-be ülnének. A korrekt kiszolgálás mindenkinek alanyi jogon jár.

2

Az oldalon egyelőre zömében kereskedők hirdetéseit láthatják. Valódi, bejegyzett, a jövő héten is megtalálható kereskedőkét, akik kínálatuk minden egyes darabjáról a lehető legtöbb információt osztják meg. Nemcsak alaposan lefotózzák az autókat kívül és belül, de pontosan kitöltik a műszaki adatlapot, illetve részletes, érthető leírásban tájékoztatnak az autó műszaki állapotáról, és legjobb tudásuk szerint kiderítik az eladó autó múltját is.

Igen, a múltját, mert arról manapság rengetegféle mese forog közszájon. Aki az utóbbi húsz évben használt autóért adott pénzt, nem ritkán kapott mellé ízelítőt a sportkocsival furikázó idős házaspárok életéből az eladó által mesélt sztoriból, már ismeri a keveset használt dízelmotoros utazóautó balladáját, vagy velünk skandálja a viccet a klímáról, ami most éppen nem működik, de elég csupán feltölteni gázzal egy tízesért. A hirdetők tudják, hogy ebben a műfajban nagyot lehet dőlni a hazugságokkal, hiszen olvasnak újságot, és sokuk évtizedek óta üzletel autókkal.

A Jóautók.hu használt autói nem ár szerint növekvő sorrendben jelennek meg a szemünk előtt, hanem a rendszer az autóról megosztott információk mennyisége alapján rangsorolja előre azokat a példányokat, amelyekhez részletes adatlapot töltöttek fel.

Aki a tőmondatokban, az elhallgatott előéletben hisz, idővel elvérzik. A keresést rengeteg paraméter alapján szűkíthetjük, de bárhogy is csoportosítjuk a márkákat, állítjuk be az évjáratot, az ártartományt, vagy éppen azt, hogy kizárólag egyterű jöhet szóba, először mindig azokat az autókat fogjuk látni, amelyeknek befotózták a szervizkönyvét, illetve lekérdezték a Belügyminisztérium nyilvántartásában szereplő, korábban rögzített kilométeróra-állásait. Ha a Jóautók.hu adminisztrátorai téves információt, netán sanda próbálkozást látnak, az sosem az érdeklődőknek okoz kellemetlen perceket, hanem a hirdetőnek.

grg

A rendszer a másik irányból is biztosított, hiszen a kereskedőket bemutató adatlapok mellett értékelés is szerepel, amelybe idővel a vásárlók is keményen beleszólhatnak. Éppen a kereskedőpartnerek számonkérhetősége miatt a Jóautók egyelőre csak hivatásos autókereskedők minősítését vállalja, magánszemélyek még csak nem minősített eladóként, illetve vásárlóként használhatják. A szerződött partnerek segítenek tisztábbá és becsületesebbé tenni a piacot, amiért cserébe a Totalcar segít a piacra lépésben. Lapunk a Jóautók.hu-val együttműködve mostantól rendszeresebben és több megközelítésben foglalkozik majd az autóvásárlás szerteágazó témájával, hogy még több, azonnal gyakorlatra váltható írásban és videóban segítsen jól dönteni.

Kipróbáljuk és ellenőrizzük majd az új oldalon hirdetett autók némelyikét is, és tovább igyekszünk a csalások visszaszorítása és egy fejlettebb, a gazemberséggel szemben ellenállóbb vásárlói kultúra megteremtése felé. Az oldal még friss, és nem hibátlan. Bár folyamatosan mennek ki a hibajavítások, az üzemeltetők megköszönnek minden visszajelzést, ami munkájukat segítheti. Ehhez használják bátran az oldalon található elérhetőségeket.

A közös munka hatalmas kaland nekünk, a Totalcar készítőinek, óriási lehetőség a tiszta üzletben érdekelt kereskedőknek, és reméljük, biztos ösvény lesz mindenkinek, aki nem szeretne áldozattá válni, amikor aláírja az adásvételi szerződést és átveszi az új autója kulcsait.

3

Az új, ellenőrzött autóhirdetési oldal üzemeltetői azt ígérik, azonnal megválnak attól a kereskedőtől, aki trójai falóval nyargalna tiszta felületeiken. Nem akarnak hirtelen hatalmasra nőni. A Jóautók nem arról szól, hogy itt legyen a legszélesebb kínálat és a legolcsóbb vételek, hanem arról, hogy ami felkerül, azt szorongás nélkül, gyorsan és nyugodtan vásárolhassák meg azok is, akik nem értenek és nem is akarnak érteni az autókhoz. Használják a Jóautók.hu-t, olvassák a Totalcart, és döntsenek megfontoltan! 

Az autóvásárlás legtöbbünknek megszállottsággal határos hobbi, azon leszünk, hogy önöknek is inkább az legyen, mint nyomasztó aknamező - a megszállottságot pedig az egyéni vérmérsékletre bízzuk. Nincs arra semmilyen garancia, hogy majd pont most, pont a Jóautóknak és nekünk sikerül lépésről-lépésre megjavítani egy évtizedek óta minden szereplője által betegnek ismert területet, de erről szólnak majd az eljövendő munkanapjaink.

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.