Nehezen kapcsolható az egyes fokozat

2018.06.25. 16:59

Tisztelt Olajdoktor!

Egy 1998-as Seat Toledo AFT motorkód, manuális 5 fokozatú kézi váltó, bowdenes. Műszaki vizsgával egyidőben minden olaj, közöttük a sebesség váltó olaja is cserére került. Ez kb. egy hete történt.

A hétvégén én közlekedtem az autóval és az egyes fokozatot csak nagy erővel vagy egyáltalán nem tudtam kapcsolni. Az összes többi fokozat (2-5 és hátramenet) minden gond nélkül, reccsenéstelenül kapcsolható.

A feleségem használja általában és neki mindegy mi a hiba, nem foglalkozik vele. Egy ismerősöm elmondása alapján ő is így járt, ki kellett cserélni a váltóban az olajat hígabbra és az megoldotta ez a problémát. Olajcsere előtt ilyen gond nem volt. Lehetséges ez a probléma? Számla van, de kíváncsi lennék a véleményére.

Tisztelettel

Imre, Hajdúnánás

Kedves Imre!

Nekem az a tapasztalatom, hogy azok a váltó problémák, amelyek csak bizonyos fokozatokat érintenek, és nem az összeset, azok nem az olajra vezethetők vissza.

Elhiszem, hogy az ismerősének más tapasztalata van, de magam részéről nem tudom megerősíteni. Szerintem is összefüggésben lehet a dolog az olajcserével, csak nem gondolom, hogy a választott váltóolajjal lenne összefüggésben. Persze ettől még felmerülhet a kérdés, hogy megfelelő olaj került-e bele.

Sajnos a szervizek sokszor ugyanazt a váltóolajat töltik az autók széles skálájába, és nem foglalkoznak azzal, hogy mi az előírás. Ezzel egy motorolajnál nem lehet gyorsan megbukni, mert egy nem megfelelő motorolaj általában csak sok tízezer kilométer után okoz problémát, egy nem megfelelő váltóolaj viszont akár azonnal is.

Üdv, Olajdoki