Jól húz a Stilo. Csak az a baj, hogy jobbra

2018.06.25. 17:06

Tisztelt Autódoktor!

A segítséged szeretném kérni az alábbiakban leírtakra. Egy 2004-es 3 ajtós 1.9 Jtd 16v Fiat Stilom van. Az autó folyamatosan jobbra húz. Nagyobb sebességnél, 100 km/h felett úgy érzem imbolyog az autó, nagy a kormány holtjátéka. Voltam futóművesnél (többnél is), nem lóg semmi, a futómű nyíl egyenesen áll.

Amik cserélve lettek: gátlók elől-hátul, toronycsapágyak, stabpálcák, rugók szintén elől-hátul. Mindkét első komplett lengőkar. Sajnos csak megy a találgatás. Én arra gondolok, hogy esetleg az elektromos szervóval lehet valami probléma.

László

Kedves László!

Az elektromos szervó biztosítékának kihúzása után az autó kvázi hagyományos üzemű kormányművel tesztelhető, így a rásegítő hibája kiszűrhető. A hasznos kényelmi extra valóban képes az autó egyenesfutását befolyásolni, habár a célműszer egyik nagyon fontos beállítási funkciója a rásegítő-egység nullpont/egyenes-helyzet kalibráció amely minden javítás/tápfeszültség probléma/éves karbantartás esetén elvégzendő a fojtószelep tisztítás/kalibrációval együtt. A futómű-húzás alattomos dolog is lehet, akár egy hátsó gumiabroncs is okozhat hasonlót.

Ha a futómű valóban atomstabil és a biztosíték/kalibráció teszt sem jár sikerrel, a gumiabroncsok tudatos, tesztszerű felcserélésével és néhány próbakörrel ki lehet sakkozni az esetleges szerkezeti hibájuk miatti oldalhúzás okozóját. Ebben az esetben egy-egy próbakör erejéig nem számít a forgásirány és az oldalhelyes elhelyezés sem, itt a hibás abroncs keresése a cél. További holtjátékot okozhat a kormányoszlop környékén található néhány csatlakozási pont is, ezen a területen is érdemes kutakodni. Kellemes kerékkulcs-kezelést kívánok!

Remélem segíthettem! Gulyás Márk - www.deltamark.hu