2017. sze 04.

Buzsáki György nemzetközi hírű agykutatót avatták díszdoktorrá Pécsett

írta: Janguli
Buzsáki György nemzetközi hírű agykutatót avatták díszdoktorrá Pécsett

A szeptember elsejei Város Napján és a Magyar Felsőoktatás Napján rendezték meg a Pécsi Tudományegyetem 650. alapítási évfordulójának alkalmából azt az ünnepi szenátusi ülést, melyen Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében adományozta az egyetem Buzsáki György agykutatónak a díszdoktori címet, valamint az eseményen adták át az egyetem további elismeréseit is.  

buzsaki-gyorgy02.jpgBuzsáki György

A Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulójának évében az egyetem az Általános Orvostudományi Kar előterjesztése alapján Doctor Honoris Causa díszdoktori címet adományozott Buzsáki György agykutató részére, az ideghálózatok szerveződésének és működésének nemzetközi hírű kutatásáért, az agyi ritmusokat támogató sejtcsoportok felfedezéséért, valamint az idegtudományok területén végzett innovatív kutatásaiért.

Buzsáki professzor Pécsen nevelkedett, orvosi diplomáját a Pécsi Orvostudományi Egyetemen 1974-ben, majd Ph.D. fokozatát 1984-ben az idegtudományok területén a Magyar Tudományos Akadémián, Budapesten szerezte. A leggyakrabban idézett idegtudósok egy százalékába tartozik, az Amerikai Tudományos Akadémia, az Academiae Europaeae és a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Számos vezető, idegtudományokkal foglalkozó folyóirat, így a Science és a Neuron folyóiratok szerkesztőbizottságának tagja. Az Université Aix-Marseille, a Kaposvári Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem honoris causa doktora. A 2011-es „Agy-díjat” Somogyi Péterrel és Freund Tamással megosztva kapta. Buzsáki György a szerzője a népszerű, idegtudománnyal foglalkozó “Rhythms of the Brain” (Az agy ritmusai) című könyvnek.

 

Szólj hozzá