Nézegessetek praktikus dizájntárgyakat! Meg mindenféle mást

Design Hét, Café Budapest és csomó egyéb program a következő hétre

2018.10.04. 15:42

Ma este kezdődik a Design Hét, irgalmatlanul sok programmal (több mint 150-nel). Vadonatúj, hipnotikus hátterű honlapjukon már van egy okos kereső is, ha valaki valamit konkrétan keres. Persze a magam részéről megmaradok az áttekintésnél: az ilyen fesztekben azt szeretem, hogy nem akkor megyek oda, ha kifejezetten keresek egy produkciót, hanem mert fel akarok fedezni valamit. Az Urbanista-olvasókat alighanem a dizájn számos formája érdekli (ahogy engem is), de ide most csak kifejezetten a blog témájába vágó eseményeket válogattam be.

Aleksandra Jankowska alkotása Design Hét keretében látható a Urbánus prototípusok - lengyel köztéralakító projektek kiállításon
Aleksandra Jankowska alkotása Design Hét keretében látható a Urbánus prototípusok - lengyel köztéralakító projektek kiállításon
Fotó: Design Hét

Na meg persze mellécsaptam pár olyat is, ami sajtóközleményben, vagy a Facebookon esett be teljesen más szervezésben. Mint amilyenek a Café Budapest rendezvényei, amelyek bár teljesen más területen mozognak, mégis van metszetük az Urbanistával. Szóval jó mókát!

Ja tényleg, azt érti valaki, hogy a Design Hét az miért 15 napig tart?*

*A megoldást közben elárulták a szervezők: eddig folyton küzdöttek azzal, hogyan gyömöszöljenek bele ennyi programot egyetlen hétbe. Most, a 15 évfordulón arra gondoltak, hogy legyen 15 napos a rendezvény, és akkor simán beleférnek. Hát így.

10.04. csütörtök

  • Kiállítás a Csepel MűvekrőlKortárs Építészeti Központ, 19:00. A KÉK kétéves kutatását összegző kiállítás bemutatja a terület helyzetét, az itt dolgozók és vállalkozók világát és a továbblépés legfontosabb kérdéseit. Itt a Facebook-esemény hozzá. FRISSÍTVE: Mint arra felhívtátok a figyelmemet, a megnyitó egy nappal korábban volt, ahogy az a linkelt FB-eseményből is kiderül. Aki akarja, persze még most is megnézheti, hiszen minden hétköznap nyitva 9 és 18 óra között a KÉK-ben.
  • Konferencia a BauhausrólBelvárosi Színház, 18:00. A csütörtök este ugyan még csak a Design Hét vigíliája, de ez a program már oda tartozik. Azt írják, hogy a "Budapest Standard debütáló konferenciáján, a Bauhaus ma is megkerülhetetlen és élénken élő hagyományát mutatja be kortárs designerek sikeres példáin keresztül." A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Facebook-esemény itt.
Zuzanna Czerczak alkotása Design Hét keretében látható a Urbánus prototípusok - lengyel köztéralakító projektek kiállításon
Zuzanna Czerczak alkotása Design Hét keretében látható a Urbánus prototípusok - lengyel köztéralakító projektek kiállításon
Fotó: Design Hét

10.05. péntek

  • Szüret a Svábhegyen.  Jókai-kert, 14:00. Egy szüreti mulatság látszólag nem kapcsolódik a várostörténethez. Itt azonban szőlő már rég nem terem, a szervező viszont a Budapest Folyóirat, Laborfalvi Róza szerepében pedig Saly Noémi tűnik fel! Szóval klassz múltidézés lesz. Facebook-esemény.
  • 100 szóban Budapest: kiállításmegnyitó és díjátadás. FSZEK Központi Könyvtár, 16:00. Ennyi szóból kellett Budapestről írni, és ezeket most kiállítják. Minden más tudnivaló itt.
  • Masaharu Takasaki: előadás és kiállítás, FUGA, 16:00. A meghökkentő alkotásairól ismert japán építész Budapesten ad elő, aztán meg is lehet nézni, miket tervezett. Bővebben.
  • Budapart-helyszínbejárás, 16:00. A helyszín értelemszerűen a Budapart, előre kell regisztrálni. Bővebben.
  • Urbánus prototípusok - lengyel köztéralakító projektek Platán Galéria, 18:00. Válogatás a legérdekesebb, kisméretű köztéri designprojektekből, kortárs lengyel alkotóktól. A kiállításhoz helyspecifikus mikroinstalláció is készül: Paweł Grobelny, a Ráth György villa kertjébe tervezett alkotása a kiállításhoz kapcsolódóan, de önállóan is látogatható. Részletek itt.

10.06. szombat

  • Brunch Finta Sándorral és Schrancz Mihállyal a Budapartról, Öbölház, 11:00. A volt főépítész és a fejlesztési igazgató beszélget. Bővebben
  • Sikátorok túra Sopronban, Fő tér 1. épület mögött - Romkert, 15:00. A túrákat Tárkányi Sándor építész vezeti, olyan sikátorokba is bejutva, amelyekbe máskor nem lehet. Részletek.

10.07. vasárnap

  • Sopron modern építészete - segway túra.  Fő tér 1. épület mögött - Romkert, 15:00. Sopron modern városi építészeti alkotásait nézhetjük meg Taschner Tamás kalauzolásában. Részletek.

10.08. hétfő

  • Viaplant pop-up storeHegedűs Gyula utca 15. (10.8. és 18-19.). Az Urbanistán is bemutatott különleges burkolóanyaggal találkozhatnak az érdeklődők. Bővebben.
  • Kiállítás a MOME Építészeti Intézetének rajzi anyagából. FUGA, 19:00. Aszongya: "A rajzok a tértani tanulmányoktól, az első vázlat-vízióktól, a helyszín-rajzokon és az élményt rögzítő útirajzokon keresztül a tervek reprezentatív bemutatásáig a rajzi megismerés széles skáláját képviselik." Facebook-esemény.
  • Kozma-konferencia,  (10.08-09.) Műcsarnok, 9:30. A Kozma-emlékévhez, és az blogon is bemutatott kiállításhoz kapcsolódva rendeznek kétnapos konferenciát. A témák egy része szorosan, másik fel csak lazán kapcsolódik az építész életművéhez, de elég érdekes lesz az egész. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Facebook.

10.09. kedd

  • Modern lépcső műemléki környezetben.  Bárkert bisztró, 18 óra. Földes László, Karácsony Tamás, Sugár Péter, Szabó Levente és Varga Piroska beszélget a témáról. Itt bírálják el a lépcsőpályázatra beérkezett pályaműveket is. Bővebben.
A MOME látványterve is látható lesz a 3h kiállításán a FUGA-ban
A MOME látványterve is látható lesz a 3h kiállításán a FUGA-ban
Fotó: 3h

10.10. szerda

  • Szakrális design – kiállítás/előadás/beszélgetés, MOME, 16:00. Többek közt arról a klassz pannonhalmi erdei kápolnáról is szó esik majd a beszélgetésen, amelyről hamarosan bővebben is olvashattok majd az Urbanistán. Addig is itt vannak a részletek.
  • 3h_3ház kiállítás.  FUGA, 18:00. A kiállítás apropóját az adja, hogy az idén 24 éve alapított 3h iroda 12 évet Győrben, majd 12 éve Budapesten működik. A kiállításon a MOME Campus, Szegedi Dóm, fertődi Esterházy-kastély részletesebb bemutatásával engednek bepillantást az építésziroda világába és munkamódszerébe. Facebook-esemény.

10.11. csütörtök

  • A veszprémi História malomkert bejárásaFenyves utca 15., 16:00. Az egykori vízimalom történetét régi képek és rajzok segítségével elevenítik fel, majd szó esik a felújítás és bővítés tervezési és kivitelezési folyamatáról, valamint a kapcsolódó park és a benne elhelyezkedő egykori püspöki pihenő épületének helyreállításáról is. Bővebben.
  • Designtúra DebrecenbenMODEM, 17:00. A cívisváros épített öröksége és legújabb épületei egy kortárs építészeti trendeket követő építész, Kovács Péter szemével. Bővebben.
  • Irodaházak éjszakája, Europa Design, 18:00. Három irodaházat járhatnak be az érdeklődők. Bővebben.
  • A mi házunk - filmvetítésPótkulcs, 18:30. Lesz egy ingyenes tajvani filmfesztivál a Toldi moziban október 25-27 között, aminek egy szintén ingyenes beharangozója lesz ez a film. Történetesen Urbanista témában, merthogy arról szól, hogy egy falun felnőtt tanító visszatér, hogy feltámassza azt a népi építészeti módszert, amit az ősei alkalmaztak. Itt az esemény.
  • Art Market Budapest. Millenáris (10.11-14.). Elsősorban szépművészeti vásár ugye, mégis a figyelmetekbe ajánlom, mert tavaly is szembe jött rajta több közterületi téma. Bővebben.