Vastagbőr

Ilyen ország nincs még egy!

Október 23-ig kapott időt a Fidesz a Közös Országtól

 

Olyanok vagyunk, mint egy „nem nagyon jó” Internet Expoler, három nappal később reagálunk a kattintásra, de legalább meg tudjuk azzal magyarázni, hogy ismétlés a tudás anyja, illetve azzal, hogy a következő tíz hónapban nincs és nem is lesz fontosabb téma ebben az országban, mint annak a nyomorult választási törvénynek a megváltoztatása, ami miatt a jelenlegi kormányzat épp szanaszéjjel tudja lopni, csalni, élhetetlenné tenni az országot, külföldre űzve ezzel fiataljainkat. Százezresével!

[sharedcontent slug=”cikk-kozepi-hirdetes”]

Nem tudok eléggé pesszimista lenni, ha arra gondolok, hogy mi lesz itt, ha jövőre megint a Fidesz nyeri a választásokat, ráadásul kétharmaddal? Pl. öt év múlva másfélmillió külföldre menekült magyar…

Két hónapja sincs, hogy Gulyás Márton, egy kibaszott jó Szabadság téri beszédben, mozgalmat indított a választási törvény megváltoztatásáért. Akkor fogalmam sem volt, hogy hogyan lehet elérni ezt egy gátlástalan és hataloméhes Fidesszel szemben, és sokkal jobban tudtam azonosulni Varga Gergő azon mondatával, hogy „Ez a kormány vagy lemond, vagy a dicsőséges pesti nép kirángatja őket a parlamentből”. És ha őszinte akarok lenni, még most sem tudom mit lehetne tenni, hogy tényleg kormányt rendszert váltsunk… mármint demokratikusan.

Mindenesetre Gulyás Marci mozgalma beletaposott a gázba és kijött egy videóval, ahol különböző pártszimpátiájú hírességek – nagyon szépen kérik a parlamenti pártokat, de főleg a Fideszt,  hogy dolgozzanak össze és változtassák meg a választási törvényt egy igazságosabbra.

A teljesség igénye nélkül nézzük, kik adják a nevüket a vidihez, nem kell izgulni, azért aktív fideszes nincs köztük:

Csintalan Sándor – volt MSZP-s és fideszes politikus, televíziós műsorvezető, újságíró
Thuróczy Szabolcs – színművész
Pörzse Sándor -volt jobbikos politikus, a Barikád volt főszerkesztője
Stohl András – Buci
Hajós András – szociológus, énekes, zeneszerző, humorista
Zagyva Gyula – volt jobbikos politikus, 64 vármegyés villanyszerelő
Gálvölgyi János – Gálvölgyi
Bánfalvi Eszter – színművész <3
Misetics Bálint – székházfoglaló aktivista, a Párbeszéd Magyarországért párt tagja
Törley Katalin – a Tanítanék Mozgalom egyik vezetője

 

Hogy mit lehet és mit fognak ez után tenni, azt maga Marci válaszolta meg az MNO-nak: 

„- Mi lesz a következő lépés? Tüntetések? A választójogi törvény megváltoztatásához elengedhetetlen lenne a Fidesz támogatása. Mi adja a reményt?

– A remény abból adódik, hogy ezt az ügyet egy mozgalom fogja a zászlajára tűzni. Nem arról van szó, hogy tüntetést szervezünk, vagy videót készítünk, hanem széles társadalmi bázissal rendelkező mozgalmat építünk. Most arra kértük a pártokat, hogy dolgozzák ki saját javaslataikat a választási rendszerre. Ezeket a terveket augusztus elejéig várjuk. Ezután augusztus 20-án elindítjuk a kampányt, amelynek keretében a parlamenttel szemközt felállítunk egy agórát: itt fog elindulni az az érdekegyeztető folyamat, ahol a pártok és a politikai szervezetek közösen megszülik azt a választási rendszerre vonatkozó javaslatot, amelynek az elfogadtatásáért küzdenek majd szeptember 20-a és október 23-a között. A parlamentnek október 23-ig lesz lehetősége erről a javaslatról szavazni. Amennyiben ez nem történik meg, a kérés követeléssé fog változni, és polgári engedetlenségi eszközökkel fogunk küzdeni az elfogadtatásáért.”

Mint már mondtam, nagyon pesszimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy a kormány önként esélyt ad arra, hogy kijjebb szorítsák a hatalomból…  október 23. meg itt van a nyakunkon… és…. nos….hát… tudjuk, minek az ünnepe.

[sharedcontent slug=”cikk-vegi-hirdetes”]

Megosztás